Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogyan kezdjek neki az írásnak?

Hogyan kezdjek neki az írásnak?

Figyelt kérdés
Már megírtam a vázlatot, és a szereplők is megvannak de nem tudom elkezdeni

2016. nov. 18. 08:17
 1/6 anonim ***** válasza:
70%

Kezdj egy konkrét eseménnyel. Úgymond csapj a közepébe :) Utána ráérsz felvezetni a sztorit, de így felkelted az olvasó figyelmét.

"Napsütötte délután volt, stb..."

A másik lehetőség, hogy szép lassan, fokozatosan kelted fel az olvasó figyelmét.

2016. nov. 18. 10:13
 2/6 RoseTyler ***** válasza:
100%

Ahogy akarsz. Vagy ahogy sikerül. :)

Bújj az egyik szereplő bőrébe és hajrá. Nézz körül, hogy hol van, mit csinál, honnan jött épp vagy hova indul, kire/mire gondol, hogyan érzi magát stb. Ha ő mesél, akkor így könnyen elindulhatsz.

Ha nem ő mesél, akkor közelíts rá képzeletben egy kamerával, vagy csak "ülj a vállára" és köveztíts róla ugyanezen szempontok szerint.

És ha elsőre bénán indul a dolog, akkor is, ha már elkezdted, könnyebben jön a folytatás. Az elejét meg bármikor átírhatod, ha nem vagy elégedett vele. Ha nincs ihlet, akkor halgass zenét, menj sétálni stb., majd csak jön valami ötlet.

2016. nov. 18. 12:00
 3/6 RoseTyler ***** válasza:
*közvetíts
2016. nov. 18. 12:02
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

In medias res, azaz vágj a közepébe. Szerintem az úgy rögtön felkelti az olvasó figyelmét, ha nem egy szinte mindent elmondó leírással kezdesz, hanem egy cselekménnyel, vagy egy régi eseménnyel amit a főszereplő már átélt. Így érdekelni fogja az olvasót, hogy miêrt tette azt amit, ki is ő valójába, milyen következménye lesz ennek... a szereplőt sem már az elején, hanem szépen fokozatosan ismerik meg, mindig csak egy kis részletet, emléket, tulajdonságot, így mindig valami újat tudnak meg róla, és majd csak bizonyos helyzetekben világítasz rá egy-egy tulajdonságára. Így majd csak később áll össze a kép az olvasónak és majd azt fogja várni, hogy megint megtudjon valamit.

Szerintem unalmas, ha egy bevezetőbe már mindent leírsz a szereplőről, így semmi ujdonság sincs vele kapcsolatban.

Ez az én (mind írói, mind olvasói) véleményem!

2016. nov. 18. 14:47
 5/6 anonim ***** válasza:

Szia :)

Ha megvan a vázlatod, gondolom megvannak a jelenetek is. Ezeket először szedd kronologikus sorrendbe. Ha több szálon fut a történet, de még akkor is, ha mindig egyetlen egy szereplőt követünk, de a háttérben történnek dolgok, írd le az eseményeket is kronologikus sorrendbe, és szerkeszd meg úgy a story-line-t, hogy az olvasó ne tudja letenni a könyvet.

Magáról az elkezdésről pedig annyit, hogy egy izgalmas jelenettel kezd, vagy ha valami nyugalmas kezdést akarsz, akkor a szövegben legyen valami meghökkentő :-)

2016. nov. 19. 11:51
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Az előttem szólók jó dolgokat írtak; de én még hozzátennék valamit, ha nem gond:)

Gondolom kezdő vagy. Amikor én voltam kezdő hasonló problémával küszködtem. Mindennel megvoltam, vázlattal, szereplőkkel, végkimenetelekkel. De amikor írásra került a sor; hát, begépeltem az első sorokat, kitöröltem, újragépeltem, kitöröltem...

Később elkezdtem egy teljesen random dologról írni; volt amikor kicsit ütközött a történettel, vagy a szereplőkkel, de általában teljesen hasra ütés szerűen ment. Mindig másról: scifi faj leírása, vagy egy város esetleg világ története, egyik szereplő belső monológja... a lényeg az volt, hogy bejárassam egy kicsit az agyamat és az ujjaimat, és ne 'tököljek' annyit az első sorok megírásánál. Egy féloldalnyi badarság legépelése után kevésbé voltam gátlásos amikor a lényegre került a sor.

2016. nov. 20. 04:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!