Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Akinek van némi jártassága az...

Akinek van némi jártassága az írásban, vagy sokat olvas, mit gondol, E/1-ben, vagy E/3-ban mutat jobban egy történet?

Figyelt kérdés
Kíváncsi lennék a véleményekre, hogyan kellemesebb olvasni valamit.. Ha a szereplő bőrébe bújtat az író, vagy ha csak kívülről követünk nyomon mindent?

2016. márc. 31. 14:39
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Ez a történettől függ, illetve annak stílusától.

Persze irodalmi szempontból mindig az a legérdekesebb, ha van a szerkezetében egy csavar.

Szeretem, ha új, nem megszokott perspektívából jelenik meg a történet.

Az E/1. elbeszélés lehetővé teszi, hogy a karaktert jobban megismerje az olvasó, hiszen saját gondolatait közvetíti. Ezért itt arra kell figyelni, hogy jól felépített karakter legyen. Fontos, hogy a megszólaló szereplő érzelmeit megfelelően fogalmazd meg.

E/3-ban a cselekmény az, ami meghatározza a szereplő jellemét, ezért arra kell igazából összpontosítani.

De például nagyon érdekes, ha egy kívülálló harmadik személy közvetít.

Épp ma fejeztem be A könyvtolvaj c. könyvet és abszolút pozitívumként hatott, hogy nem közvetlenül a főszereplő szemszögéből kaptuk az elbeszélést, hanem egy 3. személy mesélte el a történetet. (ha ismered tudod miről beszélek, ha nem ismered nem akarom lelőni a poént, olvasd el vagy keress rá)

2016. márc. 31. 14:56
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ez sokat segített! :) Szerintem megpróbálok valami új rálátással írni, hátha jó lesz. Minél pontosabban szeretném visszaadni a dolgokat.
2016. márc. 31. 15:45
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Személy szerint nem rajongok az E/1-ért, egyszerűen azért, mert he nem szimpatikus a főszereplő, akkor rengeteget veszít az egész az élvezeti értékéből automatikusan.

Most le leszek majd ordítva, de pl. a sok tömgegyártott YA kislányos gagyik pont ilyenek. Leigh Bardugonak van egy sorozata, ahol orosz ihletésű maga a fantasy világ, ami baromi érdekes, de az egész nyakon van öntve egy tipikus elcsépelt "átlag kislány, aki egyébként megváltja a világot és minden jó pasi döglik utána" kis limonádéval. Én Katnisstől is hánytam.

Másrészt a legtöbb kezdő író nem tud jól írni E/1-ben, mert vagy életszerűtlen lesz, vagy saját maga tökéletes változata, vagy a legrosszabb, mindkettő.

2016. márc. 31. 15:51
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
E/3 mivel az nem szűkíti be a történetet, a világot, történéseket és a többi szereplőt is jobban megismerhetjük.
2016. márc. 31. 16:17
 5/9 anonim ***** válasza:
61%
Szerintem is az E/3 a legjobb, és egyetértek azzal, hogy a YA romantikus könyvecskék még plusz azért is lesznek nagyon kiüresedettek, mert E/1-ben íródtak. Komoly és szövevényes történeteket szerintem nem éri meg E/1-ben írni, mert abban a főszereplő a középpont, így konkrétan a tartalom lényegéről vonja el a figyelmet.
2016. márc. 31. 16:33
 6/9 anonim ***** válasza:
48%
Szerintem az E/1-nek csak az önéletrajzi ihletésű regényekben van létjogosultsága (pl. Cheryl Strayed: Vadon). Lehet fura, de nekem az E/1-től megkérdőjelezhetővé válik egy fiktív történet, mert végül is honnan tudhatná az író, hogy hogy érzi magát egy nála különböző nemű és/vagy életkorú szereplő egy adott helyzetben, pl. Emma Donoghue A szoba című regényében, ahol az írónő egy ötéves kisfiú szemszögéből mutatja be a dolgokat. Szóval nekem kevésbé hiteles az E/1.
2016. márc. 31. 18:15
 7/9 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat! Egyetértek azzal, hogy az E/1 valahogy a sablon "kamaszlány a főszereplő, és nincs benne semmi különös, de mégis imádják" típusú könyvek sajátja lett. Unalmas is lenne csak így végigvezetni a történetet. Ez igaz. Ha gazdag a cselekmény, nem szerencsés választás. Tényleg sokat segítettek a leírtak! Szerintem amellett maradok, hogy felosztom. Van, mikor használhatatlan egynémelyik szemszög, máskor pedig csak az a jó. Próbálom nem túl zavarosra írni. :D A sok próbálkozásból csak kikerekedik az igazi. Még egyszer köszi! :)💛
2016. ápr. 3. 13:55
 8/9 anonim ***** válasza:
51%
Én az E/3-ra szavaznék, mert úgy több könyvet olvastam, de volt már olyan, hogy E/1-ben elmondta a szereplő a gondolatait és a cselekmény meg újra E/3-ban ment tovább, szerintem úgy nagyon jó volt, mert olyan volt, mintha a karakter tényleg neked mondaná :)
2016. ápr. 4. 19:12
 9/9 anonim válasza:
51%

Az E/1-gyel én is úgy vagyok, mint az előttem szólók: zavar, általában nem szimpatikus a hangnem, nem hat elég komolynak. De egy E/1-ben írt történet cselekménye is lehet gazdag, és bár szerintem is igaz az E/1 és a lányregény kapcsolatának kliséje, erre ellenpélda a Zabhegyező. A Kezdő írók kézikönyve egy külön fejezetben részletesen kitér a különböző írói szemszögek előnyeire és hátrányaira, nagyon hasznos könyv. Én egyébként mindig E/3-ban írok, csak egyszer kezdtem bele E/1-es történetbe.

Sok sikert kívánok neked! :)

2016. ápr. 9. 18:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!