Akinek van némi jártassága az írásban, vagy sokat olvas, mit gondol, E/1-ben, vagy E/3-ban mutat jobban egy történet?
Ez a történettől függ, illetve annak stílusától.
Persze irodalmi szempontból mindig az a legérdekesebb, ha van a szerkezetében egy csavar.
Szeretem, ha új, nem megszokott perspektívából jelenik meg a történet.
Az E/1. elbeszélés lehetővé teszi, hogy a karaktert jobban megismerje az olvasó, hiszen saját gondolatait közvetíti. Ezért itt arra kell figyelni, hogy jól felépített karakter legyen. Fontos, hogy a megszólaló szereplő érzelmeit megfelelően fogalmazd meg.
E/3-ban a cselekmény az, ami meghatározza a szereplő jellemét, ezért arra kell igazából összpontosítani.
De például nagyon érdekes, ha egy kívülálló harmadik személy közvetít.
Épp ma fejeztem be A könyvtolvaj c. könyvet és abszolút pozitívumként hatott, hogy nem közvetlenül a főszereplő szemszögéből kaptuk az elbeszélést, hanem egy 3. személy mesélte el a történetet. (ha ismered tudod miről beszélek, ha nem ismered nem akarom lelőni a poént, olvasd el vagy keress rá)
Személy szerint nem rajongok az E/1-ért, egyszerűen azért, mert he nem szimpatikus a főszereplő, akkor rengeteget veszít az egész az élvezeti értékéből automatikusan.
Most le leszek majd ordítva, de pl. a sok tömgegyártott YA kislányos gagyik pont ilyenek. Leigh Bardugonak van egy sorozata, ahol orosz ihletésű maga a fantasy világ, ami baromi érdekes, de az egész nyakon van öntve egy tipikus elcsépelt "átlag kislány, aki egyébként megváltja a világot és minden jó pasi döglik utána" kis limonádéval. Én Katnisstől is hánytam.
Másrészt a legtöbb kezdő író nem tud jól írni E/1-ben, mert vagy életszerűtlen lesz, vagy saját maga tökéletes változata, vagy a legrosszabb, mindkettő.
Az E/1-gyel én is úgy vagyok, mint az előttem szólók: zavar, általában nem szimpatikus a hangnem, nem hat elég komolynak. De egy E/1-ben írt történet cselekménye is lehet gazdag, és bár szerintem is igaz az E/1 és a lányregény kapcsolatának kliséje, erre ellenpélda a Zabhegyező. A Kezdő írók kézikönyve egy külön fejezetben részletesen kitér a különböző írói szemszögek előnyeire és hátrányaira, nagyon hasznos könyv. Én egyébként mindig E/3-ban írok, csak egyszer kezdtem bele E/1-es történetbe.
Sok sikert kívánok neked! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!