A lányom elhatározta hogy író lesz de szerintem nagyon nincs tehetsége hozzá hogy mondjam meg neki?
Most 17 éves és azt tervezi jövőre nem fog tovább tanulni hanem egy évet halaszt hogy megtudjon írni egy könyvet . Szerintem nagyon nincs hozzá tehetsége . Itt egy próbálkozása , ha jól tudom ez valami komédia akart lenni , mindig ehhez hasonlóat ír és engem kérdez hogy mi a véleményem róla én meg csak mosolygok és mondom hogy jó ...
Itt van tehát a minta :
I. Szín
( A Kertben Éva imádkozik a Sátánhoz )
Éva (Egy öt ágú csillagot ábrázoló kártyát vesz ki zsebéből és imádkozni kezd) - Ó én uram teremtőm ! Pokol tüzében égni vágyok már !Testem húsának égett szagát élvezni akarom ! Süss meg, panírozz be , és egyél meg ! Tépj szét fogaiddal ! Kérlek ! Köpj ki és rakj össze majd újra süss meg és egyél meg ! Örökkön örökké ezt tedd velem ! Sátán én szent Istenem nagyon Szeretlek …
Sátán(megjelenik egy fa mögül előlépve , Éva szavába vág ) - Mit imádkozol hozzám halandó !? Tudd én nem akárki vagyok ! Fejem kopasz lábam szőrös fülemből meg zsír csorog , hagyma illatú számtól rettegnek az angyalok ! Egykor Istennek szolgáltam s hirtelen egyszer csak a semmiből két szarvam nőtt ! Mondotta Isten én leszek a bika kire majd felül a fia ! Rajtam fog majd Jeruzsálembe vágtatni ! De engem ám nem olyan fából faragtak ki ! Nem hagytam magam ! Elmentem a föld alá s ott bújdokoltam s mikor eljött az idő hogy Jézus rám tegye a hegyi beszéd után halaktól duzzadó valagát nem talált , s helyettem tanítványai kerestek neki egy szamárt .
Éva: - Ó Áldjon a pestis áldjon a fekély legyek rühes maga a nagy úr jelent meg Nekem !
Sátán: - Nagyúr a frászt csak egy bukott angyal két szarval a fején , és tudd kedves Éva hogy a pestis nem játék egyszer én is elkaptam a szerencsén múlott hogy
bele nem haltam !
Éva: - Mit óhajtasz nagy úr ! Húsomat kívánod ? Egyél belőle , mindd neked adom !
Sátán : - Nem eszek én húst már vagy egy éve , elhíztam mert mindig csak disznón éltem , azóta csak salátát eszek és barna kenyeret , Orvosom szerint ha túl nagy lesz a koleszterinem idő előtt búcsút mondhatok mindennek !
Éva : - Óhh mondd nagy úr miért jöttél hozzám csak nem nőül akarsz venni ?
Sátán: - Nőül a frászt , attól hogy bikának szántak nem vagyok mindig csak kanos most inkább egy hűsítő italt kérnék megszomjaztam mire fölértem .
Éva : Férjem bent a házban alszik a kanapén ! Gyere ! megkínállak itallal s kérlek nagy úr ha megteheted vasvilláddal szúrj bele , öldd meg nekem !
Sátán : - Vasvillával ? Elment az eszed ? Tudod te mennyit dolgozok én azzal ? Tegnap is eltört a nyele a vége meg már tiszta rozsda ! A Föld alatt ha eltörik a malacoknak a szénát mivel hordjam ?
Kivenni egy évet azért, hogy írhasson? Ez elég hülyeség, mert én suli később meg meló mellett is képes voltam regényeket írni.
Egyébként ez normális dolog. Minden normális ember, aki elolvas legalább egy könyvet a fejébe veszi, hogy ezt ő is megtudja csinálni, és a legjobb "meló" a világon.
Valószínűleg előbb utóbb kinövi, de ha mégsem az ilyen színpadra szánt drámákkal, még annyi esélye sincs befutni mintha regényt írna.
Jah, és a legrosszabb dolog az ha azt mondod a művére, hogy jó miközben azt gondolod, hogy szar. 17 évesen már el tudja viselni a kritikát - arról nem is beszélve, hogy ezt saját magának kéne megfogalmaznia -, ha mégsem, akkor nem írónak való.
A lényeg meg lemaradt...
Nincs itt szó lányát féltő apáról, csak egy 17 éves lányról, aki kritikát szeretne a művére.
Ebben az esetben a 17 éves lány írjon ki egy olyan kérdést, és szívesen véleményezem az írását.
Le kellene ülni vele és egy kicsit elbeszélgetni vele, hogy mégis hogy képzeli tovább a jövőjét. Hogy amennyiben halaszt egy évet és tanul írni, utána mi lesz????
Nagyon az az érzésem, hogy csak hagymázas elképzelése van a jövőjéről. Valszeg azt gondolja, hogy a suli elvégzése után úgy befut mint a gyors, és majd abból fog mint egy sztár élni.
Talán neki kellene állni megnézni és elolvastatni vele, hogy a ma Mo-on élő ún. sztárírók is hogy élnek, hogyan futottak be, hány év kellett ahhoz, hogy biztos olvasóbázist szerezzenek ... ...
Több évnyi, évtizednyi kőkemény munkával érték el azt, ahol most vannak. A hétköznapi munkájuk végzése mellett írtak, adatták ki a műveiket sok-sok éven át.
Úgy érzem ez a kislány valami hülye hollywood-i cukorszirup világot képzel el magának, totál nincs tisztában az élettel. Pláne a magyar rögvalósággal. Talán éppen ideje lenne egy kicsit ráébreszteni arra, hogy ideje lenne a felhők közül visszatérni a földre és körülnézni.
Nem az ábrándjaiba egyre jobban belekavarnia magát, mert minél tovább vártok a kijózanításával annál nagyobb lesz a pofon, ami érni fogja, ha rádöbben, hogy csak áltatta magát.
Egyébként attól még, hogy parkolópályára teszi a teljes mellbedobásos íróságot egy ideig, és nekiáll egy normális szakma kitanulásához, még az írást magát nem kell abbahagynia.
És mint fentebb írták, talán mielőtt évet halaszt és kinevezi magát írónak, nem ártana, ha még előbb megméretné magát, a műveit többször, több helyen objektív, nyilvános közönség előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!