Az ilyen forrást könyvírásnál hogyan kell feltüntetni? Fel lehet egyáltalán valahogy? (játék)
Könyvet írok, viszont pár ötletet (1-2 helyszínt, valamint a főszereplő "munkáját", de persze átírva, szó szerint nem is lehet, csak leírtam a történést) átvettem egy számítógépes játékból, ami inspirált a könyv írására.
Mivel gondolom muszáj lenne feltüntetni (plagizálni persze nem akarok, nem tudom, ez annak számít?), hogyan lehetséges ezt?
Vagy szabad ötleteket meríteni számítógépes játékból?
A CD-re csak az van írva, hogy maga a játék bármiféle sokszorosítása és árulása bűncselekmény, én viszont csak pár ötletet vettem át, azt is a saját szavaim szerint, és nem pont úgy ahogy a játékban volt.
Ilyenkor mi a teendő? Vagy hogyan tovább?
1-2 helyszín azonos, bár a cselekményt másképp írom.
A főszereplő "munkája" azonos.
Kicsit a történet is csak más szálakkal.
Meg a magyar verzióból néhány szófordulatot átvettem.
Ennyi.
Utánanéztem a cégeknek, de nem tudom, ilyenkor mi van.
Az a cég, ami gyártotta a játékot, és az a cég, ami kiadta, már megszűnt, az egyik 2006-ban, a másik 2011-ben.
Így effektíve engedélyt sem tudnék kérni senkitől. Vagy ilyenkor már nem kell? Nem számít?
Ameddig ebből neked nem származik anyagi hasznod, addig teljesen mindegy, hogy mit és hogyan veszel át. Szolidaritásból azért az elejére, vagy a végére odaírhatod, hogy: "Xy játék bizonyos részeit tartalmazza.".
(Ha kiadatni szeretnéd, akkor el kell, hogy keserítselek, mert a kiadók nem nagyon szeretik az ilyen fan dolgokat. De mondjuk, ha egy blogon szeretnéd megjelentetni, akkor a fent leírtak vannak érvénybe: azt használsz fel, amit akarsz.)
Ki szeretném adatni.
A helyszínek nem valósak, szóval nem tartalmaznak semmiféle valós helységnevet például.
A neveket már én találtam ki, a helységnevet is.
Jogutód nem tudom, hogy van-e. Semmit nem olvastam erről.
Nem fan dolog, csak az alapsztori tetszett, ebből vettem át 1-2 dolgot.
Az egyik ez volt, aki kiadta:
Ez 2011-ben szűnt meg.
Aki készítette:
Az pedig ez.
Ennek van tulajdonosa, vagyis valaki megvette. De nem tudom, mennyire lenne célszerű nekik angolul e-mailt írni, meg nem is tudom, hogy fogalmazzam meg nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!