Regényírás/oktatás fontos kérdések (? )
Üdv!
Szeretnék írni egy fantasy regényt, ám felmerültek kisebb nagyobb gondjaim, amiben némi útmutatást szeretnék kérni egy tapasztalt írótól, vagy aki ilyenekkel foglalkozik :)
A problémám egyszerű, világos, és szerintem teljesen hétköznapi. Egy ideje már merengek a könyv tartalmán, részletein stb, ám eddig nem igazán tudtam papírra vetni. (Bár már elkezdtem) A problémáim fő oka, a terjedelem, és ebben a részletesség és izgalom fokozásának vagy épp megtartásának a nehézsége, valamint amiben még csak felületesen lettem tájékoztatva, a könyv kiadásának menete (ami azért természetesen nem egyhamar lesz, bár leginkább ezért is szeretnék belevágni).
A megírásával, egyediséggel szerintem nem lesznek komoly gondok, ám mégis szeretnék némi útmutatást kérni olyantól, aki már jártas a témában.
Amennyiben tudnál segíteni, kérlek írj rám privátban, vagy kommentelj, és én veszem fel veled a kapcsolatot.
Előre is nagyon köszönöm!
Olvasd el az alábbi műveket:
Stephen King: Az írásról
Egri Lajos: A drámaírás művészete
John Braine: Hogyan írjunk regényt
A stílusra majd ráérzel, de először ne regénnyel kezd. Ez olyan, mintha egyből a maratont akarnád lefutni, edzés nélkül.
Írj rövidebb írásokat, hogy azok hibáit kielemezve elsajátítsd a központozást, a párbeszédeket, a ritmust, a történetvezetést.
Javaslom, látogass el a Karolatra ( www.karcolat.hu), ahol rengeteg segítséget kaphatsz egy-egy feltöltött műveddel kapcsolatban, de már az is segítene, ha az ott fenn lévő írásokat és rá kapott véleményéket tanulmányoznád.
Nem akarom ezt a klisét ismételgetni, de amíg meg sem írtad a könyvet, ne a kiadással foglalkozz. Az ráér akkor, ha már készen van. A legtöbb esetben az első könyv egyébként sem alkalmas kiadásra.
Írtál már korábban valamit? Vagy most csak úgy bevillant, hogy te fantasy regényt írsz, és azt rögtön ki is fogják adni?
Mindenféle gyakorlat és tapasztalat nélkül erre kevés esélyt látok, ha csak nem vagy valami rejtett zseni.
Nem teljesen világos, milyen útmutatást akarsz kérni?
Sokan írnak, de kevés könyvet adnak ki a kiadók, mert a legtöbb írás nem elég jó.
Az Aranymosás oldalt nézd meg, ott van egy jó írósuli, meg regénypályázat is:
Én ezt a Facebook-csoportot javasolnám, pont ilyen problémákkal foglalkozik:
(Olvasd el a csoport leírását, mert a jelentkezési kérelmedet nem hagyják jóvá automatikusan.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!