Szeretnek kiadni egy konyvet nem sajat penzbol. Hogyan kezdjek hozza?
Szeretnek egy kreativ konyvet kiadni (dekorgumirol), hogyan kezdjek neki?
Sok kovetoje van a blogomnak, es tobben kerdeztek nem e adnek ki egy konyet belole, mintakkal, es akkor ok is konnyebben el tudnak kesziteni, amelyik tetszik nekik.
Viszont nem tudom hogy kezdjek hozza. Kell hozza vallalkozas, vagy eleg ha onadozo lennek es ott vallom be az extra bevetelt?
Es magat a konyvkiadast hogyan es hol kezdjem? Menjek be egy kiadohoz?
Elore is koszonok minden segitseget!
Még nem adtál meg a kérdésedhez kulcsszavakat!
Bizonyára te is ismersz kreatív hobbis könyveket, fejből először a Holló és Tsa. kiadó ugrik be, akik ilyeneket kiadtak. (De ha vannak magyar nyelvű hobbi-barkács könyveid, megnézheted, még kik foglalkoznak ilyenekkel.) Én javaslom a hagyományos utat, vagyis kiadó felkeresése, elmondod, hogy ilyen és ilyen könyvet szeretnél készíteni, link a blogra, megemlíted, hogy ekkora biztos vevőközönség van rá (igények felmérése!), bemutatod a terveidet (elvégre nem a blogot akarod könyvben közzétenni). A referenciamunkéid a blogon gondolom megtalálhatóak. Ha ilyen tematikájú anyag nincs mostanában a piacon (dekorgumis könyvet nagyon ritkán látok), jobbak az esélyeid.
Igazából akkor lennél igazán nyeregben, ha lenne egy kész szinopszis és terv, hogy hány kép, miről, mekkorák, milyen minőség (pl. fénykép a kész munkáról, rajz a munkafolyamatokról stb.), össz oldalszám saccra, hány egyedi mintát mutatnál be, kell-e valahonnan megvásárolni egyéb jogokat (pl. nem saját mintához). Persze rugalmasnak kell lenned, mert az ilyen sablonra kiadott barkácskönyveknél (mint amilyen a Holló sorozata) nincs akkora mozgástered, mintha egyedi kiadványod lenne, de ha más kiadókat is megnézel, biztosan lesz egy szimpatikus.
A magánkiadás is járható út, de ebben az esetben jobb először a profikat felkérni. Gondolom ismered a termékfotózás alapjait, jól bánsz a számítógépes retusáló programokkal is, de a tördeléshez nem biztos, hogy értesz. Sok képet meg nehéz kezelni, tehát fizethetnél egy drágább csomagot a kiadónak (mert akkor már profi borító, korrektor, lektor stb.). Nem biztos, hogy végül nullszaldósra jönnél ki. Akik ilyen könyvek kiadásával foglalkoznak, már bejáratott rendszerük van rá. Talán még olyan tanácsokat is tudnak adni, ami később hasznos lehet.
Ha mindenhonnan elutasítottak (ami elég furcsa lenne), maradhat a magánkiadás, de az nagy meló lesz. (Elvileg nem kell rá vállalkozás, de van, aki inkább kiadot alapít, ha távlati tervei vannak.) De ez maradjon a legvégső eset.
Ha felveszed aki adókkal a kapcsolatot, ne mondd el, hogy kiket kerestél már meg. :) Úgy tűnne, mintha onnan kiadobtak volna, az meg nem jó ómen. A helyesírás (ékezetek!) fontosak, ez is lehet az elutasítás egy oka. Viszont ha nincs magyar billenytűzeted, az érdekes - és adhat egy másik lehetőséget. A németeknél ugyanis sokkal jobban pörögnek a hobbiról, barkácsolásról szóló könyvek (a magyarok fele is németből fordított). Ha jól tudsz németül, én megpróbálnám ott is.
szia! En is csak egyetlen egy dekorgumis konyvet talaltam online magyarul, de az is nemetrol lett atforditva, es vagy 15 eves. Nincsen uj, es eppen ezert gondoltam erre.
Angliaban elek jelenleg, ezert nincs ekezetem :)
Koszonom a valaszodat, hasznos volt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!