Megéri venni egy ebook olvasót?
Az e-ink technika a legjobb, ha olvasóban gondolkozol, nem fárasztja a szemet. Van háttárvilágításos verzió, de én azt nem javaslom, egyészt drágább, másrészt pont ezt kéne elkerülni (de ha kizárólag olyan helyeken olvasnál, ahol másképp nehezen látható a szöveg, mondjuk metrón, akkor jobb).
Megszokni pár nap alatt meg lehet. Én iszonyúan elleneztem, egyszer a kezembe vettem egy Kindle 4-et, azóta örök a szerelem. :D A tárolás, a kisebb méret és a súly nagy előny, továbbá ha befejezed a könyvet, azonnal válthatsz, nem kell kettőt magaddal cipelned. A probléma az illusztrált vagy sok ábrával szövegeknél markáns, de amíg nem szakirodalmat akarsz olvani, gond egy szál se.
Viszont a könyvek beszerzése és a relatív olcsóság csak egy bizonyos rétegben működik. Torrentezni nem kéne, így is csődben van a magyar könyvszakma, tehát amit addig megvettél, azt továbbra sem kéne ingyen letölteni (de az elektronikus verzió lehet olcsóbb, mint a nyomtatott... nem mindig, de lehet). Ellenben ott a MEK, illetve sok olvasóhoz minimális felárért jár egy kisebb kezdő könyvtár, ott az amazon előfizetős rendszere ("elektornikus Netfilx", kb. könyvtár), stb.
Ha mindezt mérlegeled, megtudod, neked megéri-e. Magát a könyvet nem helyettesíti, csak a legjobb alternatív módszer a nyomtatott szöveg helyett. A könyvjelzőkről, a "jaj, mit olvasol" témákról és a párhuzamos olvasásról le kell mondanod (utóbbiról nem feltétlenül, mert megjegyzi hol tartottál, de macerás váltogatni), problémás az ide-oda lapozás, ha valamit elfeljtettél, mivel nincsenek oldalak. És az isten mentsen a rosszul tördelt anyagoktól!
Én nagyon szeretem az e-book olvasómat :) Kb. ugyanannyit olvasok azon, mint "rendes" könyveket, hosszabb utazásnál kiváló, hogy nem kell sok könyvet a bőröndbe gyömöszölni, de iskolába menet is azon szoktam olvasni, mert mégiscsak kevesebb helyet foglal, mint egy több száz oldalas kötet... az enyémen van háttérvilágítás, én szeretem, mert a héven rendszeresen nem kapcsolják fel a lámpát sötétben :D Szintén nem hátrány az állítható betűméret, nekem sokkal kényelmesebb a rázós héven/villamoson kicsit nagyobb betűkkel olvasni, mint amekkorában a hagyományos, papíralapú könyveket nyomtatják. Előttem egy válaszoló már írt az oldalszámokról: gondolom típusfüggő, az enyémen vannak oldalszámok :) Be lehet könyvjelzőzni, hogy hol tartasz (én nem szoktam, mert anélkül is megjegyzi), lehet „jegyzetelni” a szövegbe, kiemelheted a fontos sorokat, vagy akár „bele is lehet firkálni” a sorok közé. Nekem a visszalapozgatás sem okoz gondot, lehet egyesével is lapozgatni, vagy egy csúszkával sok oldalt egyszerre, vagy ha keresgélni akarsz, akkor arra ott a kereső :)
Nekem egyáltalán nem okozott gondot, hogy megszokjam, nem egy könyvet tartok a kezemben - de ez gondolom rajtad és a megszokásaidon is múlik, én előtte sokat olvastam telefon kijelzőjén, ezután ez maga volt a mennyország :) Az e-ink majdnem pontosan ugyanolyan, mintha egy papírlapot néznél, nem fárasztja a szemet, nem kellemetlen.
Nem tudom, olvasol-e idegen nyelvű könyveket, mindenesetre amiért én végképp beleszerettem az ebookomba, az a beépített szótár volt. Nagyon szerettem volna angol könyveket olvasni, de mindig zavart, ha csak egy-két szót nem értettem, de mindent kiszótározni meg elég macerás… az ebookban meg csak bekapcsolom a szótárt, rábökök az ismeretlen szóra, és kiírja a fordítását :D
Szóval, a lényeg, hogy ebookból is nagyon sok fajta van, én csak a sajátomat ismerem, azt nagyon szeretem, és boldogan ajánlanám bárkinek. Mindenesetre ha úgy döntesz, veszel egyet, mindenképp részletesen tájékozódj előtte, hogy melyik milyen és mit tud.
(Ja, és az sem utolsó: én egyetlen fillért sem adtam ki az olvasómon jelenleg lévő 2-300 könyvért. Persze ez csúnya dolog, tudom.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!