Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Ti mit vártok egy fantasy...

Ti mit vártok egy fantasy könyvtől?

Figyelt kérdés
Gondolok én itt most a humorra/részletezésre/eddig nem ismert lényekre,stb...!!!!

2014. dec. 30. 21:28
 1/5 anonim ***** válasza:

Szia,

Előszöris vannak dolgok amiket minden könyvtől elvárok, hogy a cselekmenz érdekes legyen, ne legyen túl elhúzva, csak, hogy teljenek az oldalak, de azért legyen kidolgozott, részletes és, hogy kapcsolódni tudjak a szereplőkhöz, nem kell feltétlenül szeretetreméltónak lenniük, sőt a legtöbb konyvben van olyan akinek a puszta említésétől egy tehénbe dugnám a fejemet, de szeretem ha azok részletesek, egy bizonyos szintig valóságosak és ha már a humor említetted, az az egyik nagy gyengepontom. Imádom, ha egy szereplőnek van humora, valamint a szituációból fakadó humornak is nagyon tudok örülni. Nincs is annál jobb, mint mikor hangosan nevetek olvasása közben. Na de, hogy a te kérdésedre konkrét is válaszoljak egy fantasy könyv meghatérozója a kitalált világa. Azt várom el, hogy ez jól felépített legyen, nem kell benne 100 féle lény legyen, de a világnak ne legyenek vakfoltjai. A könyv/sorozat során meg akarom ismerni azt a világot, azt is, hogy az hogy tud működni, a kitalált és valós elemek hogyan ötvöződnek vagy éppenségel, hogy maradnak titokban egymás elől. Én igazán nem vagyok az a kötekedős tipus, és igazán el lehet mondani rólam, hogy egy pár csili-vili fegyverrel, harcjelenettel, vagy egy szívdöglesztő szereplővel el lehet terelni a figyelmem, de ha még énis észreveszem, hogy a történet sántit valahol, akkor ott mar bajok vannak. Az eddig nem ismert lényekről pedig csak annyit, hogy szeretem ha beleillenek az alkotott világba, a bemutatásuk részletessége pedig a történetben betöltött szerepüktől függ.

Tudom, hogy máris túl sokat írtam, de még szeretném ajanlani Neked az Üvegtrón sorozatot Sarah J. Maastől.

2014. dec. 30. 22:47
 2/5 A kérdező kommentje:

köszi,ezzel sokat segítettél...várom a továbbiakat!!!

:-)

2014. dec. 31. 08:32
 3/5 anonim ***** válasza:

Nekem az kell, hogy természetes legyen minden (még akkor is, ha fantasztikus lényekkel van tele a világ). Legyenek természetesek a reakciók, a szereplők emberiek legyenek. Az kell nekem, hogy körül vegyen a világ. Ezt úgy lehet elérni szerintem, hogy mesélsz az ottani szokásokról, felvázolod a családfát (ha van), leírod vázlatosan, információ szinten, hogy ki kivel milyen kapcsolatban van, stb. Nem muszáj, hogy egy megemlített személynek bármi köze legyen a főszálhoz.

Szerintem ez fontos: mutasd be úgy a világot, mintha te ott élnél, legyen kicsit hétköznapi (=>összefutsz érdekes emberekkel, ráesett a lábadra valami, legyen a főszereplőnek is rossz napja, legyen ő is ingerült, fáradt, vagy jöjjön rá egyszer-kétszer az öt perc...)

Akkor tudod bevonni az olvasót a regény világába, ha ő azonosulni tud valakivel. És akkor azonosul, ha a főhős vagy a fontos szereplők nem Olümposzig emelkedett, világmegváltó héroszok, még akkor sem, ha tényleg megváltják a világot.

2014. dec. 31. 12:56
 4/5 anonim ***** válasza:

Szvsz el vagy tévedve, és legfeljebb filmen láttál Gyűrűk Urát mint fantasyt.

Részletezés helyett had ajánljam hogy inkább olvass el pár Conan-novellát, Andre Nortontól a Csillagember Fiát, mert a humor, a részletek, lények meg ilyesmi mind csak másodlagos hozadék, amikre építeni csak tönkreteszi a művet.

Conanben például mindig jön egy új szörny - amit a novella végeztével már el is lehet felejteni, csakúgy mint a csajt akivel éppen *khm* összejött. Őa tipikus "nyit ajtó, öl szörny, kincs összeszed, királylánymeghág" fantasyhős, és imádják.

A csillagember fiában meg össz-vissz van 1, azaz egyetlen darab "lény", gyakrolatilag nincs benne humor, a részletek meg csakis az ami elengedhetetlen hogy legyen.

De mondhatnánk még pár izgalmasabb felvezetést, mint mondjuk A Nagy Kereszteshadjárat, amiben egy század kereszteslovag kardokkal elfoglal egy ufo-t, de végig megmarad fantasy, nemcsúszik át sci-fibe.

A fantasy "lényege" nagyjából az epikus kardos-varázslós harcok, leegyszerűsített karakterrajzok, nagymellű nők és izmos pasik. Lehetőleg fantáziadús/kreatív környezetben, ahol nem kell bebifláznom a teljes tündenyelv-szótárat, csak elmegyek a vulkánhoz levágva 1000 orkot bedobni a gyűrűt, ahova pedig sassal 5 perc alatt elrepülhettem volna.

2014. dec. 31. 15:03
 5/5 anonim ***** válasza:

A fantasy nem az epikus fantasy és nem is a sword'n'sorcery, hanem ennél kissé tágabb zsáner. Persze, ha a kérdező az utóbbit akarja írni, akkor ne szórakozzon sokat az északi tájvidék talajtanával, ez igaz, de azért ha ő humoros fantasyt szeretne írni, hát írjon! Azért nehogy már Pratchett ne legyen fantasy, mert megőrülök!

Az is igaz, hogy amiket a kérdező szeretne, azok csak a körítés, a "só". A lényeg a történet, amire egy percig nem kíváncsi, valószínűleg az már készen van. Akkor ahhoz mérten dolgozza kia világot: "kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci" elven. Monumentális történeti ívhez monumentális helyszín, ennek megfelelően részletesen bemutatva, legalább érzékeltetve, hogy mennyire piszkosul nagy az egész. (Elvileg ezért vacakol a szerző az ilyen piszlicsáré dolgok bemutatásával, mint családfák meg tünde nyelvek. Tolkien más tészta, egy maximalista nyelvésztől nem is vártunk mást.) Ha az egész egy egyszobás monodráma, valószínűleg a kuytát nem érdekli, hogy odakint milyen növények nőnek, ha semmi közük a sztorihoz. Lényekkel sem feltétlenül kell telepakolni a világot, ha nem eredetiek vagy nem adnak pluszt.

A humor meg... jól jön, kell is, de ha nem erre akarsz építeni, ne vidd túlzásba, mert elveszi a drámát. De a humor minden ajtót megnyit, jó módszer az olvasó szimpátiáját felkelteni (kivétel, ha rossz humorod van... akkor inkább Conan, a faarcú jöjjön és henteljen).

2014. dec. 31. 20:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!