Ajánlotok filozófia könyvet?
Azért érdemes lenne tisztázni ezt-azt! Most téged úgy általában érdekel a filozófia, tehát filozófiai kérdések és a rájuk adott válaszok, vagy a teljes filozófiatörténet, vagy egy bizonyos filozófiai témakör mondjuk az ontológia (lételmélet), vagy mondjuk egy kor filozófiája, mert teljesen más mondjuk a klasszikus görög filozófia, a skolasztika vagy a német idealizmus.
Mert amúgy egy hatalmas témakörről van szó, nem szimplán nagy merítés, hanem óriási! A filozófia valószínűleg a legszerteágazóbb tudomány, amiben valaki valaha bármit is alkotott. Van egy rakás kezdőknek szóló könyv, tulajdonképpen az összes "Bevezetés a filozófiába" című könyv ilyen.
Sajnos ilyen regényes formában kevés van, volt néhány filozófus, aki egyszerre írt regényt és filozofált is bennük, pl. Goethe egy elég komoly filozófiát dugott el a műveiben, de senki sem filozófusként emlékszik rá, hanem híres német íróként.
Nézd, amit én tudok ajánlani filozófia könyvet az filozófia szakkönyv, tehát filozófia történet, és elmélet. Kezdőknek szerintem jó választás Will Durant-tól A gondolat hősei, ez egy aránylag laza filozófiatörténeti mű, a legtöbb könyvtárban hozzáférhető. Aránylag régi könyv, először 1926-ban jelent meg, de rettentően sokat tett a filozófia népszerűsítéséért.
Érdemes a Robert Zimmer-féle Filozófusbejárót is elolvasni, aztán ha kicsit töményebb cuccra vágysz Arno Anzenbacher Bevezetés a filozófiába -ezzel már óvatosan, ez ugyan elvileg bevezetés, de kemény olvasmány. Tehát ennek neki kell ülni, és néha újraolvasni ezt-azt belőle.
Ha általában akarsz egy aránylag egyszerű áttekintést a filozófiáról, akkor Hans Joachim Störig: A filozófia világtörténete- egy jó választás szerintem.
De ha nem akarsz elmélettel nyitni, és jó angolos vagy, akkor szerintem neked a Popular culture and philosophy könyveket kellene olvasgatni, ezek általában fognak egy népszerű könyv vagy regénysorozatot, és a szereplők döntéseit, vagy a cselekmény egyes részeit filozófiai szempontból elemzik, nekem az első ilyen könyvem a Battlestar Galactica and philosophy volt, de van szinte minden ismert sorozatból is, pl. Game of Thrones and philosophy, de még Twilight and philosophy is van!!! Sajnos ezeket a könyveket tudtommal nem fordították magyarra, én neten khm. jutottam hozzájuk, nem vagyok az illegális letöltések híve, de kivételt szoktam néha tenni, viszont pont most lőtték le az egyik nagy-nagy fájlmegosztó oldalt, ahonnan ezeket leszedtem, szóval most nehezebb hozzájutni ezekhez a könyvekhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!