Ki mit gondol az álblogokról/fikblogokról? Negatív vagy pozitív dolognak tartjátok?
Gondolom tudjátok mire gondolok, tehát valaki beregisztrál egy blog oldalt, de ahelyett, hogy valódi blogot írna egy fiktív -általában egyes szám, első személyben lévő- történetet ír le.
Az ilyen "blogok" íróinak 90%-a általában középiskolás vagy a húszas éveiben járó lány, aki a mostani népszerű paranormal romance könyvek, Szent Johanna Gimi stílusában írja meg a művét, amit általában 3-4 bejegyzés után parlagon hagy, mondván nincs érdeklődés.
Csak azt nem veszik figyelembe, hogy én sem blogokat böngészek, ha amatőr íróktól akarok olvasni, hanem az ilyen íróknak fenntartott portálokon pl. merengő, történetek.hu, karcolat stb. nézek szét először.
Ebből a szempontból roppant káros szerintem a fikblogolás, mert nevetségesen kevés olvasója van (nyilván vannak népszerűbbek is, de a többséget jó ha két-három ember olvassa), lényegében véve nem ad visszajelzést az írónak a mű színvonaláról, ráadásul a potenciális olvasókör sem találja meg egykönnyen. Tehát én rendkívül káros dolognak tartom a terjedését.
Mivel úgysem folytatná, még ha lenne is olvasója, kinek káros? Legalább az, aki tényleg ilyen történetekre vágyik, nem találkozik minden szeméttel. Ennyi erővel az is káros, ha a gyakorin kér kritikát a blogjára, mert ez nem szakmai fórum.
Amúgy a többség azért választja ezt a módszert, mert ezt a mintát látta. Tehát léteznie kell olyan történetes blognak (nem is egynek), ami sikeres. Mivel az sikeres volt, majd az enyém is az lesz, gondolják, és belevágnak. Ezért akar mindenki könyvet írni, a blog legalább kevesebb kérdéssel jár, hogy milyen formátumú a kézirat, meg milyen kiadók vannak. :)
Illetve gyakori, hogy akik blog formájában terjesztik a sztorijaikat, azok már visszapattantak egyik-másik amatőr írói protálról. Vagy ott sem volt olvasójuk, vagy már az elején az adminok/szerkesztők/moderátorok visszadobták a történetet. Én pl. az elmúlt egy évben vagy húsz embernek mondtam, hogy ha nagyon publikálni akar, tegye blogban, ott legalább senkinek nem árt vele.
Persze, a műfaj rajongói szempontjából valóban káros ezeknek a terjedése (és nem csak a színvonal miatt), hiszen egy idő után kifogynak a blogok, kéne valami friss, csak mire az ember megtalálja... Viszont gyanús, hogy ha sehol nem tudta magára felhívni a figyelmet, akkor úgysem érne semmit. Se marketing, se ismerősök, se az irodalmi körökön belül valami ismertség, fórumot se látott, elfogadható műve sincs, hogy azzal reklámozzon - nagyon kicsi az esélye, hogy valaki ilyen körülmények között mégis zseniálisat alkotott, de ha mégis, az annyi, mintha az asztalfiókban hagyta volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!