Lovecraft-olvasók! Ti mit tennétek az Árnyék Innsmouth felett c. elbeszélésben megszólaló főszereplő helyében?
Deep One-ként továbbélve elmerülnétek R'lyeh ,,borzalmas'' titkaiban.
,,Az emberiség legősibb és legerősebb érzése a félelem, a legősibb és legerősebb félelem pedig az ismeretlentől való rettegés.''
Nézd kicsit más szemszögből is a dolgokat. A Deep One hibridek nagy részének semmi különös sincs abban hogy lemennek a víz alá. Azt szokták meg, ismerik azt (így nem félnek tőle), a mindennapjuk része. Csak egy kívülállónak szokatlan ez az egész. A főszereplő helyében én is inkább örültem volna. Csak az eleje a nehéz, addig amíg rájössz, hogy a ,,borzalmas'' titkok nem is olyan nagy dolgok ha úgy vesszük.
Szemléltetem egy kis példa féleséggel:
Biztos mindenki elől titkoltak valamit kisgyerekkorában a szülei, amit ha akkor elmondanak neki biztos megrázza (a kiskedvence sorsa, pár étel eredete, stb), de ahogy nőtt ezek a dolgok tudata normálissá vált. Na, ez is olyasmi csak kicsit továbbfejlesztve. Nem az válik megszokottá, hogy 8 évesen a macskád apád eltemette a kertben, mert egy kocsi elütötte, neked meg azt mondta hogy megszökött, hogy ne rázzon úgy meg úgy, hanem az hogy nem csak az emberek az egyetlen értelmes lények a világon és sok dolog van amit ajánlott kerülni, csak ezt nem kötik mindenki orrára.
Igen, a "borzalmas"-t én is csak idézőjelben, nem pejoratívan értettem :) Egyetértek veled, hogy csak nézőpont kérdése, mi a normális, és mi nem az. Szerintem pont erre épít a kozmikus horror (hogy az ember rájön, nem az ő szemszöge az egyetlen, mindenek fölött álló igazság; és hogy ami borzalmas a mi szemszögünkből, az csak az élet másfajta megnyilvánulása).
Azért is írtam ki annakidején a kérdést, mert furcsának (bár érthetőnek) találtam, hogy HPL-nél a horror tetőfoka ez az átalakulás. Úgy gondolom, hogy ha a kozmicizmus nagyon időszerű is, Lovecraft negatív hozzáállása az "idegenséghez" és az emberi nem lényegtelen voltához kicsit idejétmúlt. (Pl. Carl Sagannál részben ugyanezek a témák jönnek elő, az üzenete, felfogása mégis nagyon pozitív és inspiráló a világegyetemmel és az emberiség celjával kapcsolatban.)
Jó a példád! Valóban, milyen ijesztő, hogy amit "én"-nek gondolunk, sem konstans, és változik az időben, a körülmények nyomán...
Mondjuk én személy szerint szívesebben lennék olyan faj tagja, ami az űrben is tud utazni (mint pl a mi-gók), mint hogy a víz alá zárva kelljen élnem (bár lehet, hogy a deep one-ok is átjárhatnak pl más dimenziókba a tengeren keresztül, ki tudja...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!