Elkezdtem írni egy könyvet, szerintetek eddig milyen?
Szerintem érdemes lenne megírnod az egész könyvet, és aztán egészben elküldeni embereknek véleményezésre (nem anonim felhasználóknak a GYK-en, hanem olyanoknak, akik tényleg őszintén és hozzáértően véleményezik- biztos van egy-két könyvesblogger, aki fogad ilyen kéziratot).
A fél prológus alapján úgy gondolom, kezdő, de egész tehetséges író vagy, akiből sok gyakorlással lehet nagyon jó.
A karakterek és a történet megismeréséhez kevés ez a pár oldal, szóval csak a stílusról és a narrációról tudok véleményt írni: döcög. Ami nem baj, hiszen valószínűleg ez az első könyved, de érdemes figyelni néhány apróságra írás közben.
Információadagolás, dinamika. Várjunk, izzadunk a dombtetőn, hű, vajon mi lesz, erre megkapjuk a főbb szereplők teljes életrajzát és a fehér emberek szidását (ami remek, csak nem feltétlenül itt). Jön a vonat, hű, ez az, rablás, uccu neki, erre a főszereplő elmeséli a saját egész életét és szidja a briteket (ami szintén jó, de nem hiszem, hogy sokan gondolnának erre, miközben egy vonatrablás közepén vannak). Ezután elmeséli, honnan tudnak a vonatról (lényegtelen információ) és a teljes tervet. Utóbbi talán szükséges, de szerencsésebb lett volna, ha mindenki szépen elfoglalja a helyét, és a mondat végére odabiggyeszted: "ahogyan megbeszéltük", vagy ilyesmi. Talán a rengeteg állam felsorolása sem a legszerencsésebb, belefárad az ember. Ha Dél, akkor Dél és kész.
A családi háttér kifejtése szerintem várhatna, és próbáld kicsit érdekesebben kifejteni, akár egy párbeszéd részeként. A fehér emberek és az angolok sárga földbe döngölése pedig remek alkalmat adna egy parázs vitára a szereplők között (biztos nem mindenki ért egyet a főhőssel), és nagyobb hatása lenne az olvasóra is.
Ami az akciójeleneteket illeti, ez egyéni ízlés dolga, én jobban élveztem volna, ha kicsit játszadozol a stílussal, és valahogy szaggatottabb, lendületesebb. Elvégre E/1-ben írsz, az elbeszélő gondolatai lehetnek kicsit kaotikusak az adrenalin hatására.
Amiért viszont beírhatsz egy hatalmas piros pontot, hogy látszik, utánanéztél a dolgoknak, a korrajzot, a fegyvereket hitelesnek éreztem ebből a kevésből is.
És mégis kitérek a karakterekre: jók. Érdekelnek, nem egysíkúak, remekül lehet velük dolgozni.
Sok sikert a továbbiakban! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!