Elkezdtem írni egy könyvet. Szerintetek nagy sikere lenne?
Jé, végre valaki, akinek konkrét premisszája is van... Oké, azt hiszem, annak ellenére, hogy semmi más ötleted nincs, egyelőre többet prezentáltál a regényből, mint az ide látogató többség. (Most nagyon le leszek pontozva.)
Szerintem egyelőre nem regényben gondolkozz. Rövidebb távon is ki tudod fejteni ugyanezt, noha nem lesz olyan mély és árnyalt, de egy novella gyakorlópályának jó. (Legalábbis a "késztermék" gyorsabban megmutatja a hibáit.)
Emiatt a cselekményt is rövidítened kell, mondjuk válassz ki egy epizódot. (Vagy nincs cselekmény sem?) Lehet akár megírni sem tervezett mellékjelenet, pl. valami a regény előttről. Mondjuk... nézd, ha jelenetet kell választani, vagy kezdet, vagy reprezentatív szemelvény, vagy vég, bár a másodikban gyakran nincs kellő dráma. Akkor legyen a vég, ha meg mered írni. A kutyus halála. Próbáld ezt a jelenetet kifejteni, ne hosszan, maximum 4 oldal elég kell, hogy legyen. Hogyan dolgozza fel a karakter, belefoglalva a lényeget, amit te is leírtál, hogy ez egy valódi, eltéphetetlen kötelék. Meglehetően összetett téma, de ha megtörtént eset, akár megírhatod azt is, mi történt akkor, mi játszódott le benned. Gyász, nem egyszerű hűen megjeleníteni. Akár még fantasztikumot is belevihetsz, pl. a kuytus szelleme visszatér (akár csak a szereplő álmában), hogy megint együtt legyenek. Te tudod igazából, hogyan alakítanád a történetet.
Ha ez megy, akkor... hmm... cselekményvázlat, akár az ilyen epizódokból összeollózva. Minden, amit fontosnak érzel, külön jelenetként novellát kap, majd ezekből össze lehet állítani egy laza novellasorozatot, majd azt átdolgozni akár regénnyé, ha nagyon akarod.
A kezdet és a vég meg a hogyanok... helyzetfüggő, de ha a kuytussal való első találkozástól egy halálig (kutya vagy akár a főszereplő) vezeted a történetet és nagyjából lineárisan, tehát időrendben, az egy ilyen regénynél nem rossz gondolat. Bár nem tudom, a kutyád végül miért pusztult el (szép kort megért), de írásban a konfliktus nagyon fontos elem, tehát magas tétekkel kell játszanod: nem lehet végelgyengülés. Az egyszerűen... kevés. Betegség, baleset inkább. Azonnali halált sem halhat, mivel fontos karakter, illetve időt kell hagynod a főszereplőnek, hogy megmutathassa, hogyan viszonyul a kutyához.
A leglényegtelenebb részlet a sikeres lenne-e. Nem fogod kiadni, ezen ne is gondolkozz, nem tartasz ott. A regényírás nem úgy megy, hogy én most leülök, megírom, jó lesz. Az első mindig pocsék. De publikálhatod a neten. Itt lesz-e sikere? Kérdéses... szerintem még ha a legjobb reklámot meg is kapja, akkor sem biztos, hogy túl nagy olvasótábort vonzana. De csak azért nem belekezdeni, mert nem mindenkinek fog tetszeni... De azt hiszem, a kutyabarát olvasók szeretni fogják, és ha valóban átjön az, amit mondani akartál, ebben a körben elég jó visszhangra is találna (ezért valószínűleg sokat kell Facebookon a kutyamentős oldalak körül legyeskedned és reklámoznod majd a kész művet, neked ott van az olvasóközönséged).
Leszögezem, nem vagyok tapasztalt író. (Író sem.) De a tanácsokat talán tudod hasznosítani. Hogy leendő olvasód lennék-e... nem igazán (bár sosem lehet tudni, összefuthatunk egy írói oldalon még), úgy értem, én nem vagyok ennyire kuytás, és ha most döntenem kell, nem is érdekel egy ilyen történet. De ez ne aggasszon, mondom, nem én vagyok a közönséged. (Ettől még ha egyszer összefutunk valahol a neten, és a történeted jó, jól is írtad meg és tényleg átjön az, amit itt mondtál, akkor nem fog ez befolyásolni, elolvasom.)
Nos azt hisyem, ay első válaszoló mát le is írta a legfontosabbakat. Úgyhogy nem tudok mást tenni csak egyetérteni vele. Ugyanis a könyv írás tényleg nem csakúgy úgy megy, hogy most akkor leülök és leírom. Nekem is eddig csak egyet sikerült befejeznem pedig előtte rengeteg novellákat, rövid történeteket írtam. Úgyhogy először próbálkozz meg a novella írással, és ha az megy akkor utána megpróbálkozhatsy egy regénnyel is. :) Egyébként ne a sikeren gondolkozz szerintem, mert általában az első írások szoktak a legrosszabbak lenni... Plussajnos azt kell mondanom, hogy nem hiszem, hogy ebből lene a világ legnagyobb sikerű regénye (mindenféle rosszindulat nélkül mondom) ugyanis az emberekeket szerintem nem az állatos könyvek szoktak érdekelni, bár ki tudja. Igazság szerint csak én nem nagyon szoktam olyanokat olvasni. Mindenesetre az ilyenek tényleg ne állítsanak meg, ahogy az előző válaszoló is megmondta.
Egyébként regény íráshoz szerintem az a legjobb ha kidolgood az egész történetet, majd leírod fejezetről fejeetre hogy mi fog történni. De előtte még úgy kb. kitalálod milyen karakterek legyenek benne, mi a hattártörténetük, a jellemük stb. Aztán neki látsz megírni, és fel kell készülnöd rá, hogyha nem egy nagyon-nagyon rövid történetet fogsz írni, minimum egy hónapig vagy többik ezen fogsz dolgozni. Amúgy én mindig a történettel kezdtem és a főszereplővel, aztán gyorsan leírtam a laptopomba hhogy miről szólt az egész. Utána dolgoztam a fejezeteken meg a karaktereken a könyvben.. De ezt a folyamatot pontosan nem tudom elmagyarázni, mert ezek mind csakúgy a fejembe jöttek, mint egy ajándékcsomag vagy nem tudom (bármilyenhülyén is hangzik ez.) Egyébként az majdnem biztos, hogy a kutyabarátoknak tetszene a könyved avagy novellád. És szerintem minden történetet érdemes megírni. :)) Ahogy több írótol is olvastam, írni nem a sikerért és a hírnévért kell,hanem az írás öröméért. :)) Főleg azért is, mert az égvilágon semmi nem garantálja, hogy nagy sikere lesz annak a bizonyos embernek. Ugyanis könyvkiadásnál több sikeres írónál is olvastam, hogy nekik évekbe telt mire sikerült kiadniuk a könyveiket. Ezért mondom, hogy sosem lehet tudni, hogy mi fog történni, viszont mindenre fel kell készülni.
Szerintem meg mondjuk kezd azzal, hogy egy 12 évig családtag és barátra ne mondd azt, hogy "megdöglött". Mert ettől máris ellenszenves vagy és semmi kedvem nem volna beleolvasni.
Továbbá ha olvasni nem szeretsz, miből gondolod, hogy meg tudnál írni egy egész regényt? Könyvnek csak akkor nevezheted, ha már kiadásra kerül, márpedig szerintem manapság vagy magánkiadásban gondolkodsz, amit ugye te fizetsz, vagy nem sok esélyed van. A kiadók nem kapkodnak ismeretlen önjelölt "írók" műveiért.
Nagy sikere - kizárt, hogy lenne. Nagy sikere ebben a témában a Lassie-nek volt, azóta nemigen tudnék hasonló kutyás könyvet mondani. Fiataloknak, gyerekeknek jönne be legjobban a téma, felnőttek már keveset olvasnak ilyesmit, főleg amiatt is, mert a legtöbb írás a témában nem tud sok újat adni egy kutyaszerető, az idevágó irodalmat elég jól jól kiolvasott felnőtt embernek. Ha jól írsz, és jól "el tudod adni" a történetet, a fiatalabb korosztálynak címezve, akkor lehet, hogy vennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!