Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Szerintetek melyek a legértéke...

Szerintetek melyek a legértékesebb irodalmi művek?

Figyelt kérdés

Olyan 7-17 (+3-0) műcímre kéne belőni és jelzem értékesség, a fő szempont nem az egyéni preferencia, ettől még lehet olyat berakni ami irodalomtörténeti szempontból volt kiemelkedő (Gendzsi szerelmei pl.), de a fő csapás az irodalmi, gondolati érték legyen.

+természetesen 20 mű nagyon kevés, de nem is az a lényeg, hogy lexikonszerűen idegyűjtsük inkább az érdekel ki mit gondol értékesnek

#irodalom #érték #vizsgaidőszak :(
2014. jún. 13. 10:26
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Még így is kicsit nehézkes válaszolni, mert más-más műfajban és korszakban más az érték. Az egyéni prefernciát meg végképp lehetetlen kiiktatni egy ilyen kevésbé egzakt tudomány esetén :)

Szerintem azt kell előbb definiálnunk, hogy mi számít művészetnek/irodalomnak, és ebből kikövetkeztethetjük az érték jelentését. Számomra a művészet sosem a különféle technikák ügyes alkalmazását vagy a mondanivaló igazságát jelentette, hanem valamiféle érzékszervekkel nem felfogható igazság-sejtés közvetítését. valami olyasmit, amit akkor is szépnek találsz, amikor emberi ésszel nem az lenne.

És mivel minden ember picit más, ezért minden embernek más adhatja ezt az érzést át a legjobban. Kinek egy lírai vers, kinek egy filozofáló párbeszéd, kinek (nekem :D) egy expresszív tudatfolyam.

Értem én, hogy vannak objektív eszközök, mint pl. a költő ezsközök (elvileg a "szeretlek szerelmem" értékesebb mint a "szeretlek cicám"), de ezek egyénenként máshogy csapódhatnak le (ha pl. a olvasó cicámnak szokta becézni a szerelmét).

Szóval ha írnék ide műveket, az abszolút személyes preferncia lenne :D

2014. jún. 13. 12:01
 2/5 A kérdező kommentje:

Szerintem a kor effektíve mind1. az emberi gondolat értékrendje alapján kell vizsgálódni ebben az esetben, nem korok síkján, noha az emberi gondolat egy folyamatos fejlődésen megy keresztül és egyfolytában épül, vannak minden időben örök értékek, mert mi azoknak tekintjük őket. Így noha pl. Platón esetlegesen idejétmúlt olyan gondolatokat effektíve alkotott meg, amelyek beépültek az emberi gondolatba minőségileg emelve azt.

Így már mindjárt érthető, hogy azért csak-csak lehet írni címeket és kérlek is titeket erre, mivel az, hogy valaki azt gondolja, hogy a véleménye szubjektív és az ő egyéni preferenciái alapján alakított, attól az még nem így lesz.

2014. jún. 13. 13:27
 3/5 anonim ***** válasza:

Ez esetben kiindulási lista lehet az általánosan elfogadott kötelező olvasmányok listája. Ha minden "egyéni preferenciát" kiveszünk, akkor mondjuk csak a világirdalmi művek. Elvileg pont az általad kért szempontok szerint rakták össze ezt a listát, noha azért ez sem teljes, hiszen sok költői életmű hiányzik belőle (elvégre pl. Ady munkásságából mit lehet feladni kötelező olvasmánynak?), és azért nem lenne tisztességes a lírát következetesen kizárni.

Utána ezt a listát lehet variálni. Viszont azt nem tudom, hogy lehet az egységes ajánlásokat megnézni, mi az az alap, amit minden iskolában kötelezőként tanítanak.

2014. jún. 13. 18:54
 4/5 A kérdező kommentje:
A kötelező olvasmányok messze nem a legértékesebbek, az viszont tény, hogy vannak köztük kiemelkedőek, de pl. novellában nekem sokkal jobban bejön egy Sillanpää mint amik vannak. Adytól max. 1-2 vers meg gondolat jöhetne, ugyanakkor vannak hiányosságok a kötelező olvasmányokban olyanok maradnak ki mint Gide, Musil, Manntól is csak Mario kötelező manapság Goncsarov&Co.ról nem is beszélve.
2014. jún. 13. 19:29
 5/5 legyekura1 válasza:

Valószínűleg már nem aktuális, de én mégis írok párat, ha a továbbiakban is igazi értékeket keresel. Inkább írókat sorolok, mert címeket elég sokáig tartana

Dante,Goethe,Vijjon,Merle,Golding,Keyes,Poe,

Magyaroknál pedig nekem Márai az etalon

2019. dec. 4. 19:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!