Ha magánkiadásban adom ki a könyvem, akkor nekem kell terjeszteni is?
Jártas nem vagyok benne, de nagyjából minden féle kombináció létezik manapság. A terjesztés ennek a kisebb része, mert az csak abból áll, hogy odateszik a könyvespolcokra a vásárlóknak. A kiadás meg anyagi beruházással jár közvetlenül. Ha a könyvesboltok érdeklődnek kiteszik és szerintem erre van a nagyobb esély, hogy azért ha nem egy marhaság valami akkor kiteszik. Aztán internetes terjesztéssel-vásárlással is adhatod, vagy ezzel is megbízhatsz valakit vagy céget. Aztán interneten kicsit reklámozni se árthat, hogy halljanak róla hogy van ez és ez.
A kiadóknál érdeklődj ki mit vállal. Aztán meg a terjesztőknél, könyvesboltoknál is.
Ha nem fizetsz a terjesztésért, neked kell. Ha fizetsz, megteszik helyetted. Ez a legnagyobb pénzügyi beruházás a magánkiadásban.
A nagyterjesztéshez fizetni kell. A terjesztői hálózatot (Alexnadra, Libri, Líra stb.) felkeresed, hogy te szeretnéd ezt a könyvet kirakatni a polcokra. Fizetsz egy jelentékeny összeget, ők átveszik a könyvet bizományiba, kiteszik a polcokra (ha fizettél, kiteszik, de azt nem mondják, hogy a hátsó sorba, ahol minden más könyv takarja...), az eladások alapján pedig megkapod majd a részedet. Természetesen a terjesztői költségek lejönnek. Ehhez a részhez számít az online értékesítés is, mint Bookline vagy Amazon (ami idehaza nem terjeszt). A feltételek mindenütt mások.
Beadhatod kisterjesztésbe, önálló boltokhoz, árulhatod a piacon, ilyenkor példány szerint kell megállapodni az adott emberrel, aki eladná.
A másik, hogy önállóan terjeszted, vagyis kiállsz tényleg egy bódéhoz árulni, csinálsz neki webshopot, leszólítasz embereket az utcán, hogy vegyék meg.
Emellett ott van a reklám, könyvtárakhoz érdemes példányt beadni, antikvárba (sosem lehet tudni), neten ismertetni, könyves kritikai oldalak szerkesztői felkeresni, kritikai példányt küldeni, FB-n reklámozni stb. Általában nem profi terjesztéssel elég sok meló van és gyakran nem térül meg (a meló része biztosan nem, az anyagiak épphogy nullszaldósra ki tudnak jönni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!