Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Milyen lett a regény részletem?

Milyen lett a regény részletem?

Figyelt kérdés

A … János

Mindent tudok róla , igazán mindent ! ... s még is úgy érzem nem vagyok tisztában János cselekedeteinek értelmével .

Megismerkedésünk maga volt a titokzatosság ... Egy sikátorban feküdt , arcán testén kék , lila foltok ... őszintén megmondva valami összevert "csövesnek" néztem ...

Megszólított engem s azt kérte segítsek , vigyem el orsvoshoz . Mint mondtam " csövesnek" néztem ezért tovább is indultam nem figyeltem szavaira ... Azonban mikor

elhaladtam a sikátor melett a holdfénye megvilágította ruháját . Öltönyt viselt , a legdrágább fajtából valót . Ekkor már teljesen más véleménnyel voltam róla az összevert "csövesből" hirtelen egy kirabolt gazdag férfi lett .

Mentőt hívtam hozzá . Hamar megérkeztek így a nevén kívül mást nem is tudtam meg kérdezni tőle , Fehér Jánosnak hívták . A mentő autó megérkezése után Haza akartam indulni de János , mondhatni könyörgött azért hogy maradjak vele , kísérjem el a kórházba .

A mentőautóban nem igazán tudtunk szót váltani egymással , s kórházban sem volt más a helyzet , egyből a műtőbe vitték . Sérülései bár nem voltak súlyosak a műtéti beavatkozásra mégis szükség volt .

Nem tudom miért maradtam ott , akár le is léphettem volna de kíváncsivá tett engem , vajon mit keresett ott a sikátorban öltönyben , s egyáltalán ki az a Fehér János ?

Átvirrasztottam az éjszakát , csak reggel tudtam beszélni vele . Nagyon udvariasan köszöntött . Megköszönte azt hogy mentőt hívtam , aztán belekezdett történetébe :

„Tudja kedves barátom , a feleségemet kerestem a sikátorban . Házasságunk mint a legtöbb házasság halálra van ítélve … Tudja szerintem nem jó az ha egy férfi leköti magát egy nőhöz … de én mégis megtettem . Szép volt , más nem is fogott meg benne csak a szépsége semmi több … szegény sorsból származott , megpróbált fölülkerekedni nyomorult sorsán de sehogyan sem sikerült neki … kihasználtak , meggyalázták , megverték … Milyen ironikus mi , barátom ? Épp ahogy maga talált rám tegnap éjjel én is úgy találtam rá felségemre . Összeverve , meggyalázva … Megsajnáltam szegény nőt így mondhatni a szárnyaim alá vettem . Az énekléshez , a zenéléshez volt tehetsége . Mindent amit csak kért megkapott tőlem ahhoz hogy „ nagy énekes” lehessen , ekkor már őrülten belé szerettem. Érzéseimet nem volt ostoba nem viszonozni , hisz én voltam az ő pénzes zsákja , most már tudom csak kihasznált engem . Megházasodtunk s úgy gondolta majd egy-két év múlva elválik és övé lesz a fele vagyonom … Tapasztalt üzletember lévén aláírattam vele egy olyan szerződést amely arról szól hogy vagyonomnak semmi köze hozzá se házasság alatt se házasság után . Minden papírt amit elé raktam hogy készségesen aláírt nem törődött a tartalmával így erről is csak akkor szerzett tudomást amikor másfél év „kínszenvedés” után válni akart . Teljesen felháborodot … azt mondta ügyvédet fogad ( én persze tudtam hogy egy fityingje sincs , minden amije volt tőlem volt ) . „ Utállak , gyűlöllek , megöllek „ – s még hasonlóakat vágott a fejemhez . „Lejáratlak a világ előtt , vissza megyek oda ahol megtaláltál és megint prost.it csinálok magamból ha nem fizetsz ki „ – mondta ő , s amire én csak annyit mondtam : „tégy amit akarsz”

Később beláttam hogy egy botrány tényleg nem tenne jót hírnevemnek ezért utána eredtem , haza akartam ráncigálni de beváltotta ígéretét . Valóban újra prosti lett belő . A St.ricijei vertek meg így , szemembe köptek és csak annyit mondtak : "ő már a miénk" . „

2014. jan. 21. 21:43
 1/2 sándorjános ***** válasza:

Elég sok helyen vannak félregépelések, például az utolsó monológban az írásjeleknél sokszor nincs szóköz, vagy pont van, de az rosz helyen. "Valóban újra prosti lett belőLE* . "

ilyesmikre gondolok. Egy fontos szabály: Az írásjel a mondat, vagy szó végén közvetlenül helyezkedik el. Nem kell eléjük szóköz, de utánuk igen. A legvégén nem értem azt az idézőjelet, az csak ott van.

Alapjábanvéve egy érthető belső sztori, de a csöveses részt nem értem. A főszereplő egy haszonhajhász valaki, hogy csak a gazdag urat segíti fel? A sérült hajléktalanoknak is kijár a segítség, ha mást nem, akkor legalább mentőt hívjon a főszereplő, persze most nem ez a helyzet, de elég kiábrándító volt ezt a szörnyű sztereotíp megkülönböztetést elolvasni.

A másik logikai hiba, hogy miért mond el mindent Jánosunk egy viszonylag idegen személynek? Az értve van, hogy segített neki, ezért hálával tartozik, de miért önszántából kezd a történetbe, nem gondolja, hogy esetleg ez untatja főszereplőnket? Ilyenkor biztos hálálkodnék, de az nem hálálkodás, ha kiöntöm elé a szemetem és lehet belőle szemezgetni, persze ha megkér rá, hogy meséljek, akkor megtenném (hiszen egy hálás ember ennyit megoszthat jótevőjével). Azon túl Jánosunkat elég erős lelki dráma járja körűl. Egészséges esetben ha egy ember ilyesmiről beszél, akkor ködösít, mert ösztönösen fél a hallgatóságtól, hogy visszaélnek a magánéletével (nem csak a felesége, de de főszereplőnk is azonos ragú botrányforrássá válik a titok tudtával). Gyakran megesik, hogy nagy titkot csak nehézkesen, szóról szóra mond ki egy ember, vagy elkezd dadogni. Ez esetben a kérdező, tehát főszereplőnk támogatására és/vagy kérlelésére is szüksége lehet.

Hirtelen nekem ezek a hibák szúrtak szemet, persze aki csak olvas, mint a gép és nem gondolkodik egy kicsit se, az nem beszi érszre, bár érdemes ilyesmi apró banánhéjjakkal vigyázni. Különben nekem tetszett, mert mozgalmas és van fantázia a karakterben. Amikor magát a megesett feleségéhez hasonlítja az elég szépen ki lett találva, nagyon frappáns. Azért vigyázz, ne legyen egy szappanopera dráma - szerelmi háromszög - bosszú kliséhalmaz János belső sztoriából, persze a mi sztorink az elsődleges, de a mellékszereplők is megérdemlik a jó keretsztorit és tartalmas részüket a főszálban.

2014. jan. 21. 23:52
 2/2 anonim ***** válasza:

Rengeteg benne a hiba, az egész összefolyik, élvezhetetlen.

Engem is érdekelne,hogy egy gazdag,jól szituált férfi aki tart a botránytól miért is meséli el az életének a sötétebbik részét egy vadidegen embernek,főleg,ha tényleg egy tapasztalt üzletember,tudhatja,hogy egy botrány mennyire ártana neki.Attól,hogy mentőt hívott neki a személy(akiről mellesleg csak annyit tudunk,hogy a jelleme hasonló lehet,mint a kedves feleségnek,elvégre hajléktalan feküdhet szétverve,gazdag ember nem),simán kitálalhatta volna János életét.

2014. jan. 22. 18:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!