Különleges könyvek? Olyanokra gondolok, amikben valami formai különlegesség van, pl. nincsenek írásjelek, vagy tartalma szerint pl 1-2 szereplő van az egészben, vagy 2 teljesen különböző téma egy könyvben, valami ilyesmi, ha ismertek ilyeneket.
Virágot Algernonnak
A főszereplő értelmi fogyatékos, nagyjából a falu bolondja. Egy orvosi kísérlet során zsenivé alakul át, sikeres, színes életet alakít ki magának, majd szépen lassan visszafejlődik. A könyv naplószerű, szóval a stílus is az értelmi szint szerint alakul.
Várom a köveket, hogy ezt elsőre kihagytam:
Van még egy, amit ehhez a kérdéshez javasolnék, habár nem tudom, hányadán állsz a fantasztikummal. (Jó, akkor kettő. Nem is, három.) Science fiction, de alapvetően a technikája érdekes:
Illetve a folytatása:
[link] -bukasa
Chaucer stílusát követi az elbeszélés, így több szálon futó történetek, amik végül összeérnek. (A második rész igazából csak a befejezés miatt, az első végén még nem találkoznak a szálak.) Formailag mindenesetre érdekes megoldás, bár ha nem kedveled az amerikai kultúrát és a "szent könyvüket" (Óz), akkor valószínűleg szálanként fogod kitépni a hajad a végén. (Persze ha nem kedveled Chaucert, Keats-et, vagy a sci-fit, akkor is. De Martin Silenus karaktere nagyon jóra sikerült.)
Szintén fantasztikum, inkább "fantasy":
Meseként aposztrófálták, nem csak gyerekeknek. Formai különlegessége annyira nem megkapó, de a tartalmi érdekes.
Hasonló tartalmi különlegesség van Kingnél is (Setét torony sorozat), illetve ott van egy regény a regényben (regénysorozatban, így azért egyszerűbb), meg millió önreflexió. Csak hogy a fantasztikumból is hozzak példát.
Illetve még egy:
(Jó, hogy a szöveg elmondja a cselekményt is, köszönöm szépen.) Szóval ha elolvasod, látod, miért jegyeztem meg. Nem szép, de irodalom. :) Formailag is összetett (levélregény, betoldások, stílusparódia, "fanfiction", történelmi regény), tartalmilag sem hétköznapi. Mindenesetre jó példa, miért nem iszunk amfetaminra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!