Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mit tegyek, hogy elkerüljem...

Mit tegyek, hogy elkerüljem azt, hogy valami olyat írjak le, amit már olvastam valahol?

Figyelt kérdés

Félek, hogy amit írok, az valami olyasmire hasonlít majd, amit már olvastam valahol. És most úgy tűnik, mintha onnan loptam volna az ötleteket, pedig nem, sőt.

Nem célom senki ötletét lemásolni, szeretnék egyedi lenni, csak nem is tudom...valahogy sok a hasonlóság, úgy érzem.

Például a főszereplőnek több bátyja is van (csak azért mert ez szimpatikus volt számomra, és jó a történet szempontjából), vagy például, hogy a főszereplő apja amolyan főnök, a természetfeletti világ egy igen neves tagja, vagy az apja egyik emberébe szerelmes a főszereplő lány. Ráadásul mindkét könyvben egy birtokon élnek a szereplők. Nálam ez egy erdős birtok, két házzal, míg a könyvben ez egy ranch. Mindkét történet középpontjában valamilyen vérállat áll. Nem teljesen így, de ezek a dolgok mindkét könyvben megtalálhatók. Ez valami tudatalatti dolog lehet, hogy én ezeket így írtam? Eléggé megszenvedtem ezzel az írással, nem szeretném ismét újrakezdeni, és átírni, már megtettem vagy hatszor. Most érzem úgy, hogy jó (nem lustaságból nem akarom átírni), de itt van az, hogy látom ezeket a hasonlóságokat, és ez nagyon elkedvetlenít...Ez lenne az első könyvem, amit végre befejezhetnék, de nem akarok fanfictiont vagy ehhez hasonlót írni.

(Egyébként Rachel Vincent Shifters sorozatáról van szó.)

2013. dec. 5. 20:40
 1/3 anonim ***** válasza:
Ha csak az alaphelyzet hasonló, de a történet teljesen máshogy alakul, akkor szerintem nem baj. Például ha a főszereplő és a bátyjainak a személyisége teljesen más mint az említett könyvben, és a szerelmi történet is máshogy alakul mint ott, akkor nem érdemes átírni csak a látszólagos hasonlóságok miatt.
2013. dec. 5. 21:24
 2/3 anonim ***** válasza:

Most hallok életemben először Rachel Vincentről, úgyhogy a magam részéről biztos, hogy nem ismerném fel a hasonlóságokat, pedig sokat olvasok, elhiheted.

Nincs azzal semmi gond, ha vannak a művedben áthallások. Meg aztán úgysem fogod publikálni, így semmi gyakorlati hátrányod nem származhat abból, ha az írásod hasonlít egy már megjelent könyvre.

2013. dec. 6. 11:02
 3/3 A kérdező kommentje:

Mindkét választ köszönöm.

Tényleg, az én történetem teljesen máshogy alakul, és a szerelmi szál is más, szóval végül is maradhat.

Egyszer szeretnék publikáló szerző lenni, de ez még csak amolyan első próbálkozás féle, így tényleg nem lesz kiadva. :)

2013. dec. 6. 14:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!