Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Vicc gyűjteményt szeretnék ki...

Csini97 kérdése:

Vicc gyűjteményt szeretnék ki adni hogy fogjak neki? (többi lent)

Figyelt kérdés
Sok év alatt nagyon sok viccet össze írtam amiket ujságokban interneten és más helyeken láttam hallotam és szeretnék belőle egy vicc gyűjtemény kis könyvet csinálni de nem tudom hogy fogjak hozzá (le írná részletesen valaki hogy fogjak neki ?
2013. nov. 21. 00:45
 1/2 anonim ***** válasza:

Először ismerned kell a vicc pontos forrását - szerintem. Bár nagyon sok "viccgyűjtemény" nem tünteti ezt fel, de azért ciki pl. Hofi idézetet leközölni anélkül, hogy odaírnád, ezt ő mondta.

Egyébként én viccgyűjtemény kiadására a magánkiadást látom értelmes útnak. Nem ismerek olyan kiadót, amelyik aktívan foglalkozna viccgyűjteményekkel.

Szóval fogod a gyűjtésedet, bizonyára elég sok van. Rendszerezed, kitalálsz valamilyen szempontot. Pl. időrendben haladsz, régi viccek esetében lehet történelmi korok szerint csoportosítani, vagy egyszerűen csak besorolod különféle kategóriákba, mint a Nagy vicckönyv kötetekben van. Ha ez kész, ellenőrzöd a helyesírást, a vicc pontos forrását, hogy jól írtad-e le stb. Utána jöhet a magánkiadási út - erről részletesebben nézz meg pár ilyen kiadót. A honlapokon mindent feltüntetnek, szerintem neked elég egy olcsóbb kiadó is (pl. Underground).

Egyébként mennyi az a sok vicc? Nekem a best of csak a neten megjelent 22 oldal (8-as betűmérettel, A/4 Word), de ez az, amiből nem lehetne könyvet készíteni, mert tipikusan netes poénok (papír alapon nem mutatna jól). Ezt is vedd figyelembe, van vicc, ami inkább csak gépen vicces, mert pl. email formátumú, blog, chat-beszélgetés stb. Illetve amire még gondolnod kell: ha a viccnek ismert a szerzője, lehet, hogy nem jó ötlet a beleegyezése nélkül felhasználni. Nem biztos, hogy a szerzői jogok megsértése miatt azonnal perbe fogna, de megtehetné.

2013. nov. 21. 02:09
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Már rég nem vesznek viccgyűjteményeket, így csak magánkiadás jöhet szóba, amit neked kell fizetni és terjeszteni. Anyagi bukta.

Szerzői jogokkal is lehet baj, hiszen nem saját alkotás, jogvédett tartalomból származó poénok is felkerülnek netes oldalakra, hallani is lehet őket. Pl.: Engem meg gyíkká változtatott! De már elmúlt.

2013. nov. 21. 09:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!