Hogyan írjak könyvjavaslatot egy kiadónak?
Egy könyvről kellene írnom egy kiadónak, de nem tudom, hogy kezdjek hozzá. Azt tudom, hogy a tartalomról kell írnom. De szerintetek mit írjak még hozzá? Hogy miért lenne jó az a könyv? Aki tud adjon már nekem pár ötletet, tippet!
NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!
Heló!
Szerintem, ha így csinálod, ne számíts semmi jóra.
Egyáltalán kséz van a könyv? Vagy még csak terv? Semmit se mondtál, de az biztos, hogy talán nem neked kellene megcsinálnod ezt...
Továbbra sem tetszhet a válasz, de ez az igazság: ez nem a te asztalod. láthatóan nem értetek hozzá. A kiadó is látni fogja, és félrelöki az üzeneted.
Nem értesz hozzá, ergo jó munkát sem tudsz végezni. Aki pedig nem tud mit kezdeni a könyvével, az vagy tanulja meg, vagy gondolja át, mit is akar.
Mi az, hogy könyvjavaslatot kell írnod? Miért kell neked könyvet ajánlanod a kiadónak? Az elsőnek igaza van: ha fogalmad sincs, akkor ebből nem sok jó fog kisülni. Én sem értem, mit akarsz egyáltalán kihozni belőle.
Nem saját regény: oké, ez megvan. Kié? Szeretnéd, ha lefordítanának egy művet, ami elnyerte a tetszésedet? Folytassanak egy sorozatot? Egy hazai szerző legújabb művét is adják ki? Mégis mit akarsz? Kevés az infó.
Ha ismert a mű (pl. fordítás), akkor nem kell a tartalomról írnod, egyszerűen megkéred őket, adják ki. Majd ők eldöntik, profilba vág-e és benne van-e a kiadói tervben. Ha egy újabb szerző, de van már kiadott könyve, és ők adták ki, akkor majd a szerző vegye fel velük a kapcsolatot, ha van újabb könyve, neked ehhez semmi közöd.
Amit még ki tudok találni: neked van egy ötleted, és szeretnéd, ha ezt "megkönyvesítenék". Remélem, nem erre gondoltál, mert ez, megbocsáss, kapitális marhaság. Írd meg te, ha van ötleted, ha nincs, mondd egy ismerősödnek, majd ő megírja, de a kiadó szerzői nem goldoznak "kapott ötletből", vagy ha igen, azt a marketinges határozza meg, nem egy rajongó. Ilyenről maximum netes fórumok vannak, ahol könvyötleteket leírhat az ember és aki akarja, vigye alapon valaki megírja, ha már saját ötlete nem volt.
Ami elképzelhető még, hogy könyvajánlóra gondoltál: egy ismerős művét szeretnéd egy kiadónak javasolni. Ez sem a te dolgod, ez a szerzőé. Sőt, csak kinevetnek miatta. Nem vagy "név a szakmában", hogy felkarolj valakit és ez számítson.
Összességében: bármire is gondoltál, ne tedd. Egyedül annak van értelme, hogy írsz a kiadónak, fordítsanak/adjanak ki egy máshol már befutott, ismert könyvet (amennyiben a jogdíjakat meg tudják szerezni, mert nem máshol vannak). De az is csak egy egyszerű hivatalos levél, amiben udvariasan megkérdezed őket, elképzelhető-e a jövőben, hogy ennek és ennek a szerzőnek ez és ez a című műve megjelenjen náluk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!