Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi a véleményetek az alábbi...

Mi a véleményetek az alábbi könyvekről?

Figyelt kérdés

Orwell: 1984

Márquez: Szerelem a kolera idején, Száz év magány

Az időutazó felesége

Mielőtt elmegyek

Jane Eyre

Szép remények

A Mester és Margarita

Szabó Magda: Ajtó

Dorian Grey arcképe

Melyiket olvastad? És mi a véleményed róla? Esetleg hasonló könyvek?

Kérlek hosszan fejtsétek ki a véleményeteket, hogy jó vagy rossz!(Bocsi, ha udvariatlan voltam)

2013. aug. 28. 12:18
 1/9 anonim ***** válasza:

Szia!

Én ezek közül A Mester és Margarita címűt olvastam, tavaly kötelezőként a suli miatt. Utáltam az elejétől kezdve, borzasztó volt, aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy TETSZIK. A végére nagyon megimádtam, kétszer olvastam azóta. Érdekes olvasmány, ajánlani tudom:) Mindenki szerette nálunk.

Ezen kívül az 1984-et ismerem, régóta el akarom olvasni, csak pozitív dolgokat hallottam róla, érdemes elolvasni.

A Jane Eyre-t csak filmen láttam, a történet nagyon jó, de nem tudom, mennyi köze van a könyvhöz. Ahhoz hasonló könyvnek bármelyik Bronte lány bármelyik művét tudom ajánlani, pl. az Üvöltő szeleket.

2013. aug. 28. 13:00
 2/9 anonim ***** válasza:

Az 1984 Orwell kevésbé olvasmányos könyveinek egyike. Ha már Orwell, akkor az Állatfarm és A wigani móló szórakoztatóbb. (Fura Orwell esetében a "szórakoztató" kifejezést használni, hiszen nem ez a célja a műveinek...) Az 1984-et inkább az üzenete tette naggyá. Érdemes elolvasni, de szerintem inkább a másik két Orwellel kezdd.

A Mester és Margarita nagyon olvasmányos, rendkívül szórakoztató könyv. 2 nap alatt ki lehet végezni, pedig nem rövid, csak "olvastatja magát". Egy igazi, remek, letehetetlen klasszikus.

Milyen szempontból keresel még hasonló könyveket?

2013. aug. 28. 15:38
 3/9 A kérdező kommentje:

Az állatfarmot olvastam és nagyon tetszett :).

Úgy gondoltam, hogy hasonló klasszikus regényeket írjatok, esetleg olyat ami nem csak egy történettel hanem nagyobb jelentőséggel bír.

2013. aug. 28. 16:13
 4/9 anonim ***** válasza:

Ennek a szempontnak megfelelnek még a következők:

Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

A címben említett jelenségeket, valamint az önigazolás, a felismerés és a bűnbánat folyamatát taglalja egy történet által.

Szabó Magda: Tündér Lala

Gyakorlatilag egy gyermekét egyedül nevelő édesanya története, küzdelmeivel és végül a pozitív végkifejlettel együtt.

Voltaire: Candide

Tézisregény, és óriási klasszikus. Bár az előbbi kettőt is nagyon kedvelem, ez életem egyik legmeghatározóbb olvasmánya. Üzenete a munka értékével és nélkülözhetetlen voltával kapcsolatos.

Sienkiewicz: Quo vadis

Alapvető erkölcsi kérdéseket taglal a történeten keresztül. Alapmű, csak imádni lehet. Lenyűgöző könyv.

...és végezetül hadd említsek még kettőt, amelyek valamelyest kilógnak a sorból, ugyanis nem szépirodalom. Darren Shan: A vézna hóhér, és szintén Darren Shantól A Rémségek cirkusza (ez utóbbi sorozat). Én az utóbbit olvastam előbb - egy "üresjáratomban" akadt mintegy véletlenül a kezembe, egy átmeneti időszakban két világirodalmi klasszikus között, merthogy alapvetően ilyenekkel "táplálkozom". Szóval gyakorlatilag a véletlen hozott össze Darren Shan munkásságával. Egye fene, gondoltam, adjunk neki egy esélyt. Erre...

Darren Shan fura egy alak. Nyers, egyszerű, már-már göröngyös stílusban írja a történeteit, amelyeknek az olvasása során apránként rádöbben az ember, hogy nem is azt olvassa, amit elvileg olvas. Nem egy feledhető fantasyt, egy könnyű időtöltésnek való kis könyvecskét, hanem - főleg A vézna hóhér esetében - egy kőkemény, durva, lesújtó és kemény fejlődésregényt erkölcsi értékekről, szabadságról, emberi jogokról, és más alapvető és fajsúlyos eszmékről.

Szóval akármennyire is kilóg a sorból, én Darren Shan említett két könyvét is ajánlom, különösen, ha már elég felnőtt vagy ahhoz, hogy olvass a sorok között, és meglásd a történet mögött a lényeget. Bár abban szinte biztos vagyok, hogy "már elég felnőtt vagy" ehhez.

2013. aug. 28. 16:31
 5/9 anonim ***** válasza:
18 vagyok természetesen olvastam mind kivéve a Dorian Grey, egyébként, hát ezek közül nekem a 1984 meg a M&M jött be legjobban, bár én inkább Sartre,Musil,Joyce,Pynchon hasonlókat tolok, de most olvasni szeretnék Lenint,Trockijt,Mao Zedongot, meg kortárs kínaiból van az aki tavaly Nobelt kapott na ő, csak hát kezdődik az egyetem ki tudja mire lesz idő.
2013. aug. 28. 21:09
 6/9 anonim ***** válasza:
Utolsónak: ha már ez az irányultságod, ajánlom Engelstől A munkásosztály helyzete Angliábant is (ha még nem olvastad volna). Kihagyhatatlan könyv.
2013. aug. 29. 08:15
 7/9 anonim ***** válasza:
Nem tudom a "ilyen" alatt mit értessz, én pusztán a tudást kedvelem, meg érdeklődöm.
2013. aug. 29. 08:40
 8/9 anonim ***** válasza:
"Ilyen" alatt most konkrétan azt értettem, hogy úgymond a világtörténelem egyik legmeghatározóbb könyve, tehát igazi alapmű. Egyébként roppant olvasmányos is. Valamelyest Orwell-szerű, igaz, nem regény. Leginkább szociográfiának mondanám.
2013. aug. 29. 08:49
 9/9 anonim ***** válasza:
Értem, én azt tudtam, hogy Marx&Engels duó esetében mind a ketten alkottak, pedig sokan Engelst csak pénzembernek tekintik, majd lehet elolvasom, ha oda jutok, csak jogra megyek és ott jól átlagolni időigényes.
2013. aug. 29. 09:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!