Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » SZJG-rajongók és bírálók....

SZJG-rajongók és bírálók. Szerintetek igazam van?

Figyelt kérdés
A későbbi korok nemzedékeinek hívom fel a figyelmét a Szent Johanna gimi című könyvre,mely a 21. század elején nagy durranás volt a tizen-(huszon,hatvan???)éves korosztály körében egyaránt. A "célközönség" mindenesetre a tizenévesek voltak. Mindent egybevetve 10 részes a sorozat,a legtöbb egy-egy gimis félévet ölel fel.Mikor ezt a bejegyzést írom,még van egy-két kötet,amit nem olvastam el,de ez is olyan könyvsorozat,amelynek ha egy részét olvastad,olvastad mindegyiket. Hiszen 14 éves csekély élettapasztalatom ellenére egy percig sem voltak kétségeim Reni és Cortez szerelmének kiteljesedéséről,hiszen egy tiniregényt nem lehet NEM happy-end-el befejezni.És mint a legtöbb tiniregény,a SZJG is mérföldekre esik a valóságtól,annak ellenére,hogy a reklámok szerint a mai magyar fiatalokról szól.Miért?Mert Budapesten játszódik és a legtöbb magyar fiatal fiatal pesti. Mert egy francia tagozatos magánsuliban játszódik,és a legtöbb magyar fiatal ilyen suliba jár. És a legtöbb magyar gimiben 12 fősek az osztályok és van sulirádió,TV,pénz mindenre stb.stb.Nem tudom,de ez engem inkább Amerikára emlékeztet,Cortezzel együtt.A másik általános tévedés a SZJG-vel kapcsolatban,hogy megszeretteti az olvasást.Bár olyan értelemben ez igaz,hogy az aranyos tinilányka rajongással olvassa végig a könyvsorozatot,de más könyvet annak ellenére sem fog a kezébe venni,hogy L.Laura telepakolta a könyvet könyvcímekkel. Hogy miért? Mert "a SZJG felülmúlhatalan". Na,ennyit erről.Holnap folytatjuk a karakterek elemzésével.
2013. aug. 13. 15:45
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Jó,elismerem tényleg okoskodó volt a stílus,de a célom többek között az volt,hogy megmutassam:nem minden tini van elájulva a könyvtől.És nem én vagyok az egyetlen,aki ilyen hangnemben írt kritikát a korosztályomból,lásd:blogok.De tudom,ez nem mentség.
2013. aug. 14. 14:51
 12/20 anonim ***** válasza:
Engem csak az ideológiai tévedések zavartak meg a tárgyi tévedések a szövegben a stílus..no de mind1 is, ez a könyv én nem is értem, de hát ez a generáció már ilyen, valahogy túl későn születtek és senki sem tesz semmit az elértéktelenedés ellen.
2013. aug. 14. 14:55
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Ajánlatom:

Írd meg bővebben, elemezd a történetet, a karaktereket, a mondanivalóját. A társadalmi helyzetre szánt kritikát. Pszichológiailag is tanulmányozd a szereplőket. A cselekmény lényegét, kiteljesedését. Az író/írónő sajátos stílusa. Életrajzi vívódások. A könyv lényege és mondanivalóját és kérlek tedd hozzá. Filozófiai értelme, tárgya. A generációk elidegenedése vagy megismerkedése egy bizonyos tudományos felfedezéssel. A jó hit, meddő remények, vagy a pesszimizmus feneketlen mélysége, az, amit sugároz a mű?

Fejtsd ki a gondolataidat. Ragadj tollat és írd le a papírra mindezt. De NE A Szent Johanna gimiről. Felesleges egy intelligens lánynak/fiúnak energiát és időt nem kímélve egy átlagos tiniregényt elemeznie. Ha már ennyire "merengős kedved" van, kezdd nehezebbel. Mindig csonkig csócsálja ezt a regényt, amikor ott van még sok más, amire nagyon figyelmet kéne szentelni. Csehov, Shakespeare, Dosztojevszkij, Camus és a többiek.

14 éves vagy.

Ha már gimibe jársz add be az esszéd szeptemberben. Többre mész vele, mint az egész gyakorikerdesek.hu oldallal, vagy számtalan bloggal.

Felvételi előtt állsz?

Mit keresel itt? Takarodj tanulni, mert ennyi ésszel megérdemled a legjobb gimnáziumot.

2013. aug. 25. 18:21
 14/20 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszoló! Nem is tudom,hogy megsértődjek-e,vagy örüljek. Egyébként azért írtam a SZJG-ről,mert az kb. az én szintemen van(ezzel nem az írónőt akarom bántani,hisz épp amiatt népszerű a könyv,hogy a kamaszok szintjén áll).De mondjuk egy Shakespeare műnek olyan mondanivalója,utalásai lehetnek,amit sokan felnőttként sem fognak fel,nemhogy én 14 évesen. És hatosztályosba járok,úgyhogy nem kell felvételiznem :)
2013. aug. 26. 11:46
 15/20 anonim ***** válasza:
Hát azért Shakespeare nem egy Kierkegaard, hogy még a felnőttek se értsék.
2013. aug. 26. 12:36
 16/20 A kérdező kommentje:
Tudok olyan felnőttet mutatni,aki nem érti...nem is egyet
2013. aug. 26. 12:46
 17/20 anonim ***** válasza:

Omfg téged nagyon megismernélek.:D Uramisten, itt állok, és nem tudom abbahagyni a szivárványöklendezést, hogy valakinek annyira hasonlóak a gondolatai, mint nekem. Te vagy az az ember, akit meghívnék egy teára, és brit-módon szürcsölgetnénk el, miközben az analfabéták számának csökkentését megkockáztató lépések fontosságáról és hátteréről beszélnénk. TE JÓ ÉG. btw nemedet hová sorolhatom? (csak érdekel, hogy most vagy elolvasta egy fiú is ezt a szörny-leképződést, és megtaláltam a genderbenem, vagy pedig van még egy lány, aki átlát ezen a sablonos maszlagon, és nem fél a dolgok sűrűjébe bedobni a véleményét.)

RESPECT.

( [link] <- minden érzésem :3)

2014. máj. 16. 22:45
 18/20 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó válaszoló!

Örülök,hogy egyetértesz,egyébként (én is) lány vagyok és én is hasonlóképpen érzek,nevezetesen:végre más is így gondolja.Bár azóta sokat finomodott a véleményem,és lehet,ma már nem ilyen stílusban írnék erről a témáról,de alapvetően még mindig így gondolom.

Ja,és várom a teázást :)

2014. máj. 19. 10:37
 19/20 anonim ***** válasza:
Na, szerintem sem érdemes egész életünkben az SzJG-t olvasni. És én nagyon szeretem ezt a könyvet, mégse csak azt olvasom (jó, mikor még nem olvastam ki, mást ,nem olvastam), nem csak az SzJG-s zenéket hallgatom. És Cortez azért emlékeztet téged Amerikára, mert Cortez Amerikában nőtt fel :D xD Ilyen nehéz ez???
2015. júl. 20. 18:49
 20/20 A kérdező kommentje:
Igen, Cortez Amerikában nőtt fel, ahogy a mai magyar fiatalok többsége. ..nekem tényleg nincs bajom a könyvvel, csak annyi, hogy rohadtul nem a valóságot tükrözi. Ami nem lenne baj, ha nem úgy állítaná be magát, minra mai magyar ifjúság leírója.
2015. júl. 26. 01:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!