Hogyan szoktál könyvet választani?
Van egy könyv ami szinte az egész életemet megváltoztatta.
Egyszer elkezdtem gondolkodni hogy hogy is találtam rá.
Egyáltalán nem emlékszek rá.
És az a durva hogy előtte évekig nem is olvastam könyvet.
Csak valahogy letöltöttem, fogalmam sincs miért :D
Odasétálok ahhoz a polchoz, aminek a témája érdekel (pl. Kaland, akció polc a libirben), körbejárom egyszer, kétszer anélkül, hogy akár egyet is levennék. Írót sosem nézek, szeretem, ha nem ismerem. Néhány író van, akikhez foggal-körömmel ragaszkodom, az ő könyveiket általában megveszem, amint megjelenik, előrendelem, amint felkerül az online webshopba.
Közben megnézem a címeket. Ha valami tetszik, kiveszem. Néha van, hogy 10-15 könyvet is leveszek, aminek aztán elolvasom a hátulját, ha az tetszik, elolvasom a köszönetnyilvánítást, ha van. Végül az első oldalt. Jelenidőben van írva? Múlt időben? E/1? (Azokat szinte mindig visszateszem, nem tudom miért.) És az utolsó szakaszban, miután végigmentem a fokozatokon, és a könyv minden kitételnek megfelelt, magamhoz szorítom, mint valami gyereket és úgy megyek tovább új könyvre vadászni. (Ha van nálam elég pénz kettő könyvre. Ha nincs, irány a pult, fizetés, az első padra leülni és elkezdeni olvasni.) Talán kicsit hóbortosnak tűnik, amit leírtam, de nekem tényleg a könyvek a mindeneim :)
A könyvesboltoknak általában még a környékét is messzire elkerülöm, ilyen helyre csak akkor megyek, ha valami konkrét célom van, mivel a polcaikon látható rengeteg kultúrszenny láttán mindig megsajnálom azokat a szegény fákat, amelyek az életüket áldozták azért, hogy értéktelen bestseller-borzalmakat nyomtassanak rájuk...
Általában könyvtárból szerzem be az olvasnivalóimat. Többnyire konkrét céllal megyek könyvtárba, konkrét célom pedig alighanem mindig is lesz, hiszen egy élet nem elég arra, hogy a világirodalom összes klasszikusát elolvassam. Ha egy író valamely könyve különösen megfog, általában elolvasom a kevésbé ismert műveit is.
Röviden azt mondhatjuk tehát, hogy kulturális érték alapján válogatok.
Könyvet venni csak ajándékba szoktam, a múltkor egy 17 éves rokon kislánynak kerestem az Utas és holdvilágot szülinapjára, de nem volt, úgyhogy a könyvesboltos mindenáron Meg Cabotot akart rám tukmálni Szerb Antal helyett(!).
Természetesen sikertelenül. Az ünnepelt végül Hrabalt kapott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!