Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogyan kérhetnék meg egy...

B.Bundy kérdése:

Hogyan kérhetnék meg egy könyvkiadót, arra hogy kiadják a könyvemet?

Figyelt kérdés
Írtam egy regényt, amit szeretnék elküldeni, egy könyvkiadónak, hogy elolvassák, véleményezzék, és ha jó esély van rá, akkor kiadják. Abban kellene segítség hogyan kérhetném erre őket hivatalos formában.

2013. júl. 24. 17:48
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem kötelességük egyik sem, így sehogy. (Vagy összehaverkodsz a főnökkel, és akkor egy baráti sörözés alkalmából.) Elküldheted a kéziratot, ha fogadnak, és akkor elolvassák, de nem kötelességük sem reagálni (elutasítás esetén), sem véleményt, ne adj isten, tanácsot adni. Természetesen a kiadást is megtagadhatják. Legjobb esetben kapsz valami pár mondatos választ, hogy köszönettel vették, de nem adhatják ki (mert nem a profiljuk, mert nincs rá keret, mert nem illeszkedik a kiadó tereveibe, mert nem foglalkoznak tehetségkutatással, mert nem felel meg - azt nem szokás mondani, hogy nem tudsz írni, udvariatlan).

Hivatalosan a kéziratot úgy tudod elküldeni, ahogy kérik. A honlapon fen vannak az adatok, fogadnak-e, milyen címen, milyen formátumban, milyen feltétlekkel. Általában csatolva szokás küldeni, teljes kézirat, első húsz oldal külön fájlon (ez könnyebbség, egyáltalán nem kötelező), szinopszis külön fájlban. A tárgy mező informatív, név, regény címe, levél célja, levélben egy udvarias hangvételű, rövid bemutatkozás, a kérés előadása. Némi önéletrajz kell, nem rendes CV, csak annyi, írtál-e már, beküldted-e valahová, szóval a publikációs lista. Ha van pályázaton elért helyezés, az is mellékelheted, mert ez jelzi, hogy valami zsűri már látott benned fantáziát. (Országos, megyei pályázat, ennél lejjebb nem szokás adni. Sem iskolai, sem szűk látogatottságú honlap pályázata nem számít.) A balhistóriát ne mellékeld, hogy a regényt beküldted az Alexandrának, az Ulpiusnak, az Ad Astrának, a Könyvmolyképzőnek és az Agavének, de még nem érkezett válasz. (Ez azt jelenti, "ha ők sem foglalkoztak vele, mi miért tennének", és kuka.) A bemutatkozás mellett írj pár mondatot a regényről is, zsáner, korosztály, hogy már a legelején képben legyen a kiadó, tudja-e fogadni a kéziratot. (Logikus, Agave nem fog vörös pöttyös sztorival foglalkozni.) Ez nem elvágólagos, de te is érzed, hogy romantikus a könyv, vagy inkább horror, ifjúsági irodalom, vagy elsősorban gyerekeknek készült, netán felnőtteknek szól "18+"-os jelenetekkel.

Mi lehet még... ó, persze, a legfontosabb. A levél végén az adatok. Van, aki már a tárgyban is kéri, de a levélben mindenképpen benne kell, hogy legyenek a pontos adataid. Pályázaton kérik külön dokumentumban, a kiadónál egyből látniuk kell. Név (nem szerzői, valós), cím, telefonszám, emailcím, egyéb kapcsolattartási címek. (Szóval megadhatsz mobilt, lakást, irodait, odaírva, hogy pl. "hétvégén és este nyolc után".) Nem fognak veled meleg hangulatú levelezésbe kezdeni, hogy ezeket az alapvető dolgokat kiderítsék. Mellékelten leírhatod újra a regény paramétereit is (cím, zsáner, karakterszám), van, aki ezt kéri a szinopszisban, de nem kötlező jellegű. Ó, a szinóban mindig térj ki arra, tervezel-e folytatást. (Láttam már emiatt bukni kéziratot. Mondjuk éppen csak átcsúszott volna a léc fölött, de a szerző utólag kijelentette, hogy ő trilógiát akarna. Arra már nem volt keret, ő nem engedett, ugrott.)

2013. júl. 24. 18:09
 2/12 A kérdező kommentje:
Kösz a tanácsot.
2013. júl. 24. 18:33
 3/12 A kérdező kommentje:
Elsősorban könyvkiadók között, az Alexandra Kiadóra gondoltam. Hogyan tudnám nekik elküldeni a kéziratot?
2013. júl. 24. 18:48
 4/12 anonim ***** válasza:

Bekommentelek, ha lennének még érdekes infók.

Amúgy az ilyen filozofikus jellegű könyveket tolerálja akármely kiadó? Emészthető formában van szóval az epikus cselekménysorozat közvetíti az ideológiai jelentéstartalmat úgy értem.

2013. júl. 24. 18:57
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Filozófia könyveket is kiadnak, miért ne tolerálnák? Stílusától függ. Epikus fanatsy mély ideológiával mehet a szórakoztató zsánerű kiadóknak. Szepes Mária stílusát ma inkább az Édesvíz kiadó (megvam még?) szeretné, esetleg a Kossuth.

Kérdező:

" Alexandra Kiadó

A pécsi székhelyű Alexandra Kiadó a hazai könyvpiac egyik legmeghatározóbb szereplője. Évente közel 500 könyvet jelentet meg. Sokszínű kínálatában a szórakoztató-, a tény- és a szépirodalom éppen úgy megtalálható, mint a reprezentatív albumok, az ismeretterjesztő könyvek. A kiadó profiljában hangsúlyos helyet kapnak a gyerek- és ifjúsági kötetek, illetve a kisebbeknek szóló foglalkoztató könyvek.

Az Alexandra Kiadót évente több száz kézirattal keresik meg. A szerkesztőség munkatársai mindent megtesznek azért, hogy ezeket feldolgozzák, a szerzőket pedig értesítsék a kiadó döntéséről, ám a nagy mennyiség miatt a folyamat hónapokig elhúzódhat.

(Felvilágosítást kizárólag e-mailben lehet kérni, szerkesztőségi titkárunkat az alábbi e - mail címen érik el: kezirat@alexandra.hu. A szerzőknek azt is tudniuk kell, hogy a kiadónak sajnos nem áll módjában megőrizni vagy visszaküldeni a szerkesztőségbe küldött kéziratokat.)"

Olvasd át figyelmesen, ha nem a preferenciába eső a mű, én másik kiadót javaslok, nagyobb esélyed lehet. Elvileg folyamatosan fogadnak kéziratot, nem láttam stopot, szóval küldheted, de előtte érdemes egy emailt megereszteni, milyen formátumban kérik a műveket. (Erre tuti van egy beállított szöveg.) Az alapértelmezett általában csatolva teljes kézirat és szinopszis (külön fájl), .doc/.docx, Wordben formázás: alapértelmezett behúzás, margó, 12 p Times New Roman, sorkizárt, fehér háttér, fekete betű, a bekezdések behúzással megoldva, NEM szóközökkel vagy tabulálással, a magyar helyesírás szabályait betartva, végleges verziót küldve (ellenőrizd csatolás után), az automatikus felsorolást a párbeszédeknél kiszedve. Ránézésre ezek azok, amiktől egy szerkesztő nem kap azonnal frászt. (11 p Calibri - 2007-től felfelé a Word alapértelmezett beállítása - még elfogadható, azt hiszem, de nem érdemes kockáztatni.)

2013. júl. 24. 19:16
 6/12 A kérdező kommentje:
Ez nem igazán filozofikus jellegű könyv, olyan ifjúsági regény, és valójában filmből merít. Olyan 13-14 éveseknek gondolom. Egyébként, milyen könyvkiadót javasolnátok még?
2013. júl. 24. 20:32
 7/12 anonim ***** válasza:

A másik válaszadó felvetésére reagáltam a filozofikus tartalmú könyvekkel kapcsolatban.

Hát, ha 13-14, az bőven a "YA" (ifjúsági) irodalom, tehát lehet Alexandra, megnézheted a Könyvmolyképzőt is, esetleg Ulpius, de ők sokkal "felnőttesebbek", viszont van ifjúsági részlegük. Más nem igazán.

De ha filmből merít, ott lehetnek jogi gondok. Úgy értem, persze, bizonyára tisztában vagy vele, hogy semmiféle jogvédett anyagot nem vehetsz át, illetve önálló történettel és gondolatvilággal kell rendelkeznie a regénynek, különben feléd sem néznek, de előfordulhat, hogy valami jellegzetesen egyedi fordulatot (is) átvettél, ami miatt meggondolandó, hogy elküldd a regényt.

2013. júl. 24. 22:48
 8/12 A kérdező kommentje:
Én is rájöttem a szerői jogvédelem-bakira, noha ezddig eszembe se jutott. Bár gondolom, ha elüt a filmtől egy kicsit, úgy még nem fogják kiadni. Bár arra kíváncsi lennék a kiadó mi alapján szerzi meg a jogot egy hasonló műhöz.
2013. júl. 24. 23:15
 9/12 anonim ***** válasza:
Ha jogvédett tartalom szerepel a műben, egyszerűen megveszik. Ha nem az ő dolgok, mert pl. fordítás, akkor már eleve "benne van az árban", de ehhez jogászok értenek igazán, az meg akad a kiadónál.
2013. júl. 25. 17:50
 10/12 A kérdező kommentje:
Köszi, bár nem hiszem, ha én elküldeném nekik a kéziratot, ahhoz megszereznék a jogot. Bár, ki tudja?
2013. júl. 25. 21:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!