Csak nekem nem tetszett az Alkimista (Paulo Coelho)?
mindenhol azt hallom, hogy ez hűdejó könyv, de nekem egyáltalán nem tetszett..
amúgy az alkimistán kivül csak a győztes egyedül van-t olvastam coelhótól, illetve csak elkezdtem de rohadt unalmas volt..
pedig mindenki azt mondja hogy milyen jó könyvei vannak paulo coelhonak..
17/L
Én imádom Coelho-t! Teljesen magával ragadnak a könyvei. Sokat olvastam tőle: Az alkimista, A Zahír, Tizenegy perc, Az ördög és Prym kisasszony, A Piedra-folyó partján ültem és sírtam... A Tizenegy perc tetszett nekem a legjobban, és Az alkimista. A győztes egyedül van-t még nem olvastam, de már nagyon szeretném, amint tudom, beszerzem.
Szóval én imádom őt, de persze sokan nincsenek így vele... Különbözőek vagyunk, különböző ízléssel...
(L/18)
Ahány ember, annyi ízlés. Paolo Coelho igazából szerintem inkább egy filozófus, mint egy író, és a filozófiai mondanivalóját történetekbe szövi. Ő az az író, aki nem kalandregényt ír, nem a történet a fontos, hanem a belőle leszűrhető "tanulság".
Nekem minden könyve egy csodás utazás volt, egyrészt az ő, másrészt a saját lelkemben. Elgondolkodtattak, és sok dologra ráébreszetettek a könyvei.
Aki nem ez az elgondolkodós, filozofálgatós típus, annak valószínüleg nem fognak tetszeni a könyvei, mert ha a nyers sztorit veszed, az valóban nem izgalmas.
Pl. egyik kedvencem A Piedra folyó partján ültem és sírtam is magában véve egy tök egyszerű történet.
Van egy lány, aki unalmas életet él egy unalmas kis faluban. Egyik nap alkalma adódik találkozni egy előadás keretén belül a gyerekkori szerelmével, akiről kideürl, hogy időközben angyon megváltozott. (nem is olyan) hosszas huzavona után egymásra találnak, majd a kapcsolatuk végetér, majd újra folytatódik. Ennyi a történet. Semmi extra. De a mondanivalója fantasztikus, még akkor is, ha erősen szerepet kap benne a vallás, és én ateista vagyok.
Én pont ma fejeztem be, és nagyon megragadott. Eleinte, hogy őszinte legyek kicsit tartottam az Alkimistától, mert erről elég megosztott véleményeket olvastam, míg pl a Tizenegy percet, vagy a Veronika meg akar halnit szinte mindenki szereti.
Azért szeretem Coelho könyveit, mert nekem szólnak (meg persze sok más embernek, de szerintem kell hozzá egy életérzés, hogy élvezni tudd a könyveit). Mindig magamra találok, mikor az Ő könyveit olvasom, és ez nagyon jó érzés. Persze sokaknak valóban nagyon unalmas lehet, mert tényleg nem nagy durranás a történet, de ennél szerintem sokkal többet ad. Aki fogékony az ilyen dolgokra, méginkább elgondolkozik az élet nagy dolgain.
És hogy az Alkimistánál maradjunk, ha megvalósítom az én Személyes Történetemet, abban Coelho bácsinak is szerepe lesz. És ezért hálás vagyok neki.
Arra viszont kíváncsi lennék, hogy vajon neki sikerült-e...
17/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!