Szerintettek ki Havas Jon anyja, és ha már itt tartunk az apja?
Szerintem tuti, hogy Rhaegar Targaryen és Lyanna Stark. Az utalások erre mutatnak. Lyanna és Rhaegal történetében visszatérő elem a kék rózsa és Dany látomásában is egy kék rózsa nő ki a Falból.
Áhh jöjjön már a hatodik könyv!
Mivel rengeteg teória látott napvilágot, a te általad felvázolt is igaz lehet.
SPOILER
De mivel az egész internet tele van ezzel a R+L= Jon teóriával, simán kinézem Martin troll fejéből, hogy már csak azért sem ezt írja meg, hanem kitalál mást vagy egyszerűen meghalva hagyja.
Gyakorlatilag az író minden kiskaput nyitva hagyott...
De a jóslatok, az apró leírások, utalások valóban a nemesi származást erősítik, de jelenleg ez rajta nagyon keveset segít...
Én inkább arra tippelek, hogy Havas Jon lesz Azor Ahai, akinek már édes mindegy, hogy kik a szülei. Gyakorlatilag újjászületik, felveszi a Mások ellen a harcot. Jelenleg a történetben 1 személy kivételével senki sem erősítheti meg az általad felvázold teóriát... Az az 1 ember pedig Howland Reed. Aki 5 könyv alatt sehol sincs. Ha ő nem bújik elő és mondja el Jon-nak, hogy ki is ő (ha egyáltalán az aki...) akkor soha nem fog kiderülni.
SPOILER VÉGE
Ez egy [SPOILER-es SPOILER] de AKKORA, hogy IDE SE MERJ NÉZNI, mert MEGBÁNOD!!!!
A R+L=JS elméletet a következőképp lehet felépíteni - néhány idézet a Trónok Harca könyvből, némi saját gondolattal:
Először is: Nedet, húga a halálos ágyánál többször is megígértette valamire - emlékezett a Deresből Királyvár felé vezető úton:
”- Vele voltam, amikor meghalt - emlékeztette Ned a királyt. - Haza akart jönni, hogy Brandon és Apám mellett pihenhessen - Néha még ma is hallotta. „Ígérd meg!", sírta a lány a szobában, amelyet betöltött a vér és a rózsák illata. „Ígérd meg, Ned!" A láz megfosztotta az erejétől, hangja pedig halk volt mint a suttogás, de amikor a szavát adta neki, a félelem elszállt nővére szeméből. Ned emlékezett rá, hogyan mosolygott akkor, ujjai milyen görcsösen szorították a kezét, ahogy elengedte az élettel összefűző kapaszkodót és a rózsaszirmok holtan és feketén hullottak ki a kezéből.”
Ebből az idézetből legfőképp az szűrhető le, hogy L. szerette volna, hogy az apja és bátyja mellé helyezzék örök nyugalomra, de ha ez így lenne, hogyan értelmezhető a következő idézet:
”Emlékezett az ígéretekre, amelyeket Lyannának tett, amikor a lány haldoklott és az árra, amit teljesítésükért fizetett.”
Mekkora ára lehetett vajon annak, hogy a húgát a családi kriptában helyezzék örök nyugalomra? Ha csak, nem a becsületén esett foltra célzott. Ned, inkább magára vállalta a fiú nemzését, hogy megmentse a gyerek életét R. Baratheon Targaryenek iránt érzett bosszúszomjától, de ezzel egyúttal megszégyenítette a saját nevét...
”- Te soha nem is voltál az az ifjú - morogta Robert - ...mi is volt a neve annak az egyszerű lánynak?... Tudod, kire gondolok, a fattyad anyja!
- A neve Wylla volt - válaszolt Ned hűvös udvariassággal. - És inkább nem beszélnék róla.
- Igen. Wylla - a király elvigyorodott. - Ritka nőszemély lehetett, ha képes volt Lord Eddard Starkkal elfeledtetni a becsületét, még ha csak egy órára is. Soha nem mondtad, hogy nézett ki... Ned szája dühösen összeszorult.
- Nem is fogom. Hagyd el, Robert, a szeretetre kérlek, amit állításod szerint érzel irántam! Megszégyenítettem magamat és megszégyenítettem Catelynt is az istenek és az emberek színe előtt”
Lord Eddard Stark, a becsület, a hűség és a józanész embere, aki mindig az egyenes és az igaz utat választja, sohasem esett volna kísértésbe egy nő iránt, tudván, hogy otthon várja a felesége, és a születendő fiúk!!
Ráadásul itt van ez is:
"- … Rhaegar pedig... mit gondolsz, hányszor erőszakolta meg a húgodat? Hány száz alkalommal? - A hangja olyan haragossá és hangossá vált, hogy a lova nyugtalanul felnyerített alatta."
Lyanna sokáig volt Rhaegar fogságában, és az többször is megerőszakolhatta, ahogy Rob Baratheon utalt rá a Deresből Királyvár felé vezető úton. Nem kizárt, hogy teherbe esett, s ki is tudta hordani a magzatot. Elképzelhető, hogy a szüléstől halt meg?
"A Deres alatti kriptában lépkedett, ahogyan már ezerszer azelőtt. A Tél Királyai követték őt jeges szemükkel, a lábaiknál heverő rémfarkasok pedig utána fordították kőfejüket és rávicsorogtak. Legvégül odaért a sírhoz, amelyben az apja aludt Brandon és Lyanna mellett. - Ígérd meg, Ned! - suttogta Lyanna szobra. Halványkék rózsákból font virágfüzért viselt. A szemei vért könnyeztek."
Dany látomásában pedig:
"Egy jégfal repedésében kék virág nőtt, és betöltötte a levegőt édes illatával... "
Képlet: Jégfal+kék virág=Jon Snow=(Rhaegar T.+Lyanna S.x némi nemi erőszak)+(Eddard S.=Becsület+Hűség+Ígéret)=Havas Jon
De….
- Ned, Lyanna, Rhaegar, akik tudhatták az esetleges igazságot: halottak, és azok is maradnak...
- Martin bácsi épp most akarja, hogy Jon, Ned és Lyanna együtt lambadázzanak a táncparketten...
- Még ha valahogyan be is igazolódna ez az elmélet, nem lenne sok jelentősége: Jon (ha valója földi testében ragad) nem fog igényt tartani a Vastrónra, még a Stark nevet sem akarta felvenni (mint ahogyan Ramsay felvette a Boltont), a Targaryen nevet pedig minden bizonnyal el akarja majd felejteni, ha rájön a származására.
- Martin bácsi egy kéjenc kecske - ha nem hiszed, csak nézd meg mit tett a Stark-klánnal! Nekem majdnem kigurult a szemgolyóm, mikor Ned feje elgurult a sorok között.). Ha ilyen sokan szeretnék, hogy Jon Targaryen legyen, akkor még a végén leírja, hogy valójában egy Bolton, vagy Lannister, és egy jót nevet majd a sok birkán.
Képlet: Jégfal+kék virág=Jon Snow=(Rhaegar T.+Lyanna S.x némi nemi erőszak)+(Eddard S.=Becsület+Hűség+Ígéret)=Havas Jon-(Martin kecske bácsi+jót akar nevetni)+(aki tudhatta az igazat halott, vagy nem él+Jon sem nagyon már)=”Jon, aki se nem Stark, se nem Targaryen, de ráadásul még hulla is”
Huuu, akkor gondolom a Vörös Nászt nem láttad. Ha nem láttad, akkor nem is lövöm le a poént.:P
Mondjuk érdekes a Bael a bárdról szóló történet is. A fickóról azt kellett tudni, hogy dalnok volt, de egyben a Falon túli király is. Egyszer Brandon Stark (nem Bran, nem is Ned bátyja, de szerintem nem is Brandon az Építő) gyávának nevezte.
Bael úgy döntött hogy kitol vele. Átmászott a Falon, majd a Királyi úton eljutott Deresbe, ahol álnéven jelentkezett be. Olyan szépen dalolt Brandon Starnak, hogy az azt mondta neki, hogy bármilyen jutalmat kérhet.
Na Bael, csak egy valamit kért, Deres legszebb virágát. Ezért kapott egy jégrózsát (amikor ezt a sztorit olvastam, na már itt eleresztettem egy csendes lol-t).
Másnap reggel azonban Bael elrabolta a Lord szűz lányát. A lány ágyában csak egy kék rózsa volt. Az Éjjeli Őrség kereste a lányt a falon túl, de nem találta. Brandon Stark már elfogadta, hogy a családja kihal.
Azonban egy napon Bael és a lánya visszatértek, a lány kezében egy karonülő csecsemővel. Bael fattyát törvényesítették és később ő lett Deres ura.
Évekkel később Bael hadjáratot indított Dél felé, de egy csatában a saját fiával került össze. Megvívtak egymással, végül a fiú győzött. Az apja levágott fejét vitte vissza Deresbe, amikor az anyja meglátta ezt, akkor megölte magát a toronyba.
Ez a Kardok Viharában volt. Nekem túl fura az egész.
Bár lehet, hogy Martin trollkodni fog az utolsó könyvbe, de ha úgy vesszük, akkor lehet hogy Jon származásának nagyon is nagy jelentősége van.
Sóból és tűzből fog feltámadni.
Ezt mondhatjuk úgy is, hogy a máglyán fog talán feltámadni, miközben Bowen Marsh sós könnyeket ejt felette, de az is lehet hogy részben a származására utal.
Hisz gondoljunk bele.
A só fehér, úgy mint a hó, ergó Észak, az elsők vére. És a tűz, Targaryenek, a sárkány vérei, az ősi Valyria utolsó örökösei, és andalok.
Vagy én egyre jobban arra gondolok, hogy talán az Azor Ahai több személy. Az Azor Ahai úgy kovácsolta a kardját, a Fényhozót, hogy a saját feleségének szívébe döfte. Ahogy Dany-nek is ki kellett kelteni a sárkányokat. Talán a Fényhozó, nem is egy kard hanem a három sárkány. Lehet, hogy Jon és Dany az Azor Ahai, és csak együtt tudják kinyírni a Másokat.
Vagy lehet, hogy a kanos bakkecske Martin azt írja majd, hogy Jon édesanyja tényleg valami parasztlány, akivel Eddard Stark részegen szórakozott egy kicsit...
Túl sok újat nem tudok hozzáfűzni csak néhány plusz a Rhaegar+Lyanna= Jon storyhoz.
Catelyn a visszaemlékezésében mondta, hogy Ned sose nevezte fiának Jon-t, ha Cat az anyjáról kérdezett, mindig csak annyit mondott ,,Az én vérem, és legyen ennyi elég." A Stark vér itt mindenképp beleillik a képbe.
Igazából azt kéne tudni, hogy Lyanna pontosan meddig is volt fogságban. És konkrétan a fogság se olyan biztos még. Robert szerelmes volt Lyannába az ő szemében egy gyűlölt alak volt, persze, hogy mindennek elmondja és elhitette magával, hogy erőszak volt, de gyakorlatilag MINDENKI más csak jókat tud mesélni Rhaegarról, nem tudnék róla ilyet elképzelni. Csak a pletykák beszélnek az erőszaktételről, de lehet, hogy valójában szerelem volt köztük. Selmy is azt mondta Dany-nek, hogy őszintén szerette Lyannát.
És akkor még ott vannak Rhaegar kutatásai, ami elvileg szoros összefüggésben van magával a címmel ,, A tűz és a jég dala" és aminek hatására cselekedett Lyannával is. De erre olyan elszórtan vannak információ morzsák, hogy nem fejtegetek bővebben.
SPOILER
Aztán persze kigondolhatunk akármit a végső szó Martiné. A végén még lehet Jon fel se támad :D
Nem mindenki halt meg, aki tudhatja az igazságot. Jojen és Meera Reed apja, Howland Reed ott volt Neddel a Tower of Joy-nál, ahol Lyanna-ra ráakadtak. Plusz furcsa, hogy Lyannát a toronyban a Király Testőrség tagjai védték. Rhaegar miért hagyott volna hátra őrséget, ha csupán megerőszakolta volna Lyanna-t? A testőrök szerintem mindenképpen Rhaegar frissen született vagy akkor még meg nem született fiát őrizték, aki a Vastrón jogos örököseinek egyike volt.
Aztán ki tudja, lehet,hogy Martin ránk cáfol sokadjára is. :)
szerintem is olyasmi lesz,mint amit az első írt.
a vörös asszony feltámasztja.
jon-nak megég a keze az első könyvben,szóval nem igazi targaryen.
És a sárkánynak 3 feje van ugye, eddig meg csak kettőt ismerünk, Danaeryst és Aegont. Dany látomása szerint (a halhatatlanok házában) Rhaegar azt mondja Eliának, hogy Aegon dala a tűz és a jég dala.
Jon feltámasztása:
A filmben (3. évad 8. rész) Melisandre azt mondja Stannisnek, amikor arról beszélgetnek, miért kell Gendryvel elhitetni, hogy életben marad, miközben feláldozzák, hogy azért, amiért a bárány nem láthatja a kést - mert megkeseredik a húsa és nem lesz olyan finom, s ezesetben nyilván a királyi vér nem lenne hatásos. Stannis rákérdez, hány bárányt ölt meg MElistandre, s ő azt feleli, soha nem jöttek rá a bárányok, hogy ők a bárányok. Szerintem
Stannis halála (királyi vér) lesz az ára Jonnak, Azor ahainak az újjászületéséhez. És emellett nekem is logikusnak tűnik a Lyanna+Rhaegar=Jon szál (és tuti, hogy Jojen és Meera tudja, hiszen a Hamis tavasz évének lovagi tornájáról szőtt meséje is erről tanúskodik)
És ha ez az igazság?
A Kardok viharában, Arya egyik részében.
" - Hölgyem? -szólalt meg végül Ned. -Van egy törvénytelen bátyád... Havas Jon?
- A Éjjeli Őrségnél szolgál a Falon. -Lehet, hogy Zúgó helyett a Falra kellene mennem. Jont nem érdekelné, kit öltem meg, és hogy kikeféltem-e a hajamat... Jon hasonlít rám, annak ellenére, hogy fattyú. Mindig összeborzolta a hajamat, és "kis húgomnak" szólított. Jon hiányzott neki a legjobban. Elég volt kimondani a nevét, és máris bánatos lett. -Honnét tudsz Jonról?
- A tejtestvérem.
- Testvéred? -Arya nem értette. -De hiszen te Dorne-ból származol. Hogyan lehettek te és Jon egy vér?
- Tejtestvérek. Nem vértestvérek. Nagyságos anyámnak nem volt teje, amikor kicsi voltam, ezért Wyllának kellett szoptatnia engem.
Arya most már végképp nem értette.
- Ki az a Wylla?
- Havas Jon édesanyja. Sohasem mondta neked? Évek óta szolgált nálunk. Már ott volt, mielőtt én megszülettem.
- Jon sohasem ismerte az anyját. Még a nevét sem tudta. -Arya gyanakvó pillantást vetett Nedre. - Te ismered? Tényleg? -Vajon gúnyt űz belőlem? -Ha hazudsz képen töröllek!
- Wylla volt a szoptatós dajkám -ismételte a fiú ünnepélyesen. -Házam becsületére esküszöm!
- Van házad? - Ez ostoba kérdés volt. Fegyverhordozó volt, persze hogy van háza. - Ki vagy te?
- Hölgyem? -Ned zavarban volt. -Edric Dayne vagyok... Csillagvölgy ura.
És itt jön egy rész, amiben Ned magára haragítja Aryát. Ott hagyja és oda megy Anguy-hoz, az Íjászhoz és megkérdezte tőle, hogy a dorne-iak hazugok.
- Erről híresek. -vigyorgott az íjász. -Persze ők ugyanezt mondják rólunk, határvidékiekről, úgyhogy tessék! Most mi a baj? Ned jó fiú...
- Csak egy hülye hazudozó!
De miért hazudott volna erről? Annyira feleslegesnek tűnik, előtte nem is lehetett tudni, hogy Arya Arya, szóval még ki se lehetett tervelni, egy tíz éves kisfiú meg miért találna ki ilyet? Lehet, hogy Havas Jon családfája ennyi, Lord Eddard lefeküdt ezzel a szoptatós dajkával, majd haza vitte a csecsemőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!