Elég sok író barátom van, jómagam is író vagyok. AZ egyik ilyen barátom nemrég elküldte nekem a készülő regényét, és az az igazság, hogy egyáltalán nem tetszik. Mit lehet erre mondani?
Kedves utolsó!
Valamit nagyon félreérthettél. Hol írtam én azt, hogy aki nem tud megélni az írásból, az nem író. Annyit mondtam, hogy szerintem az az író, aki az írásaiért pénzt kap. Aki nem kap pénzt érte, az kezdő vagy amatőr író.
"J.K. Rowling az egyetlen lézező író a világon,mert ő volt az első aki meggazdagodott az írásból." Ekkora tévedést még soha életemben nem láttam. Na jó, láttam. Még nagyobbat is. De akkor is! Ezt ugye te sem gondoltad komolyan?
"Ha "írói véred" van,akkor író vagy.Ez mindig is így volt." Ez baromság. Attól, hogy valakinek "írói vére" van (akármit is jelentsen ez), még nem lesz író. Ez alapján le sem kell ülnie a gépe vagy a papírja elé, hogy írjon? Elvégre ő így is, úgy is író.
"Ha szeretsz írni,ha fejleszteni akarod magadat,akkor író vagy." Akkor ez alapján az emberiség jelentős része író?
És igen, József Attila író volt, mivel (ugyan szűkösen) de az írásaiért kapott pénzből élt. Lehet keresgetni a hibákat a véleményemben, de azért ne nevezzünk már minden harmadik embert írónak.
Kedves 10.!
Te aztán jó alaposan el vagy szállva magadtól. Ne, ne hívd magadat írónak, mert nem vagy az. Az 'író' egy szakma megnevezése, lehet neked az a hobbid is, de ettől még nem vagy író. Én is szoktam írni, ahogyan minden második ember ebben a kategóriában, de nincs pofám ahhoz, hogy írónak nevezzem magam. Látom, neked van, de ettől még ne ragaszkodj foggal-körömmel az igazadhoz. Leülsz,és beütsz pár szót a Wordbe, és akkor rögtön úgy emlegeted magadat, mint író? Szerintem ez egy röhejes, és nem utolsó sorban nagyon-nagyon elrugaszkodott, önbálványozó és elszállt dolog. És ez nem tetszett a kedves Kérdező kérdésében sem, hogy magát, és a barátját is, akit kétségkívül tehetségtelennek gondol, mint 'író' emlegeti, amikor az írás egy szakma. És hiába ez a hobbid, ahogyan ezt te gyönyörűen megfogalmaztad, csak "akkor leszel író, ha kiadsz kib@szott könyvet".
"Az írás nem egy szokványos "munka",ezt nem lehet annyival elintézni hogy ha publikáltál akkor író vagy."
De. Törődj bele. Komolyan, ilyen kevés írogató van, aki képtelen felfogni, hogy nem író? Ez elég elkeserítő, mert ez azt jelenti, hogy a legtöbben (köztük te) nagyon el vannak szállva maguktól. Ebből következően minden realitás nélkül ítélik meg az önnön tehetségüket. Elküldheted a művedet, és megnézzük, van-e benned abból a híres írói vérből, ha gondolod. ;)
"A meg nem értett festő akit a nyomornegyedben láttam munkásruhában 500-ért árulni a szebbnél szebb portréit,nem festő?"
Hát, majd amikor a 'nyomornegyedben' árulod munkásruhában a könyveidet, te meg nem értett zseni, akkor igen erősen meg fogok lepődni. Egyrészt. Másrészt, egy kicsit túlzásba estél. Nem is kicsit. És ebből azt veszem észre, hogy sértődötten megpróbálod bizonyítani az igazadat, mert ha nem hívhatod magadat írónak, akkor csorba esik a dédelgetett önbizalmadon. Harmadrészt: ezzel pont azt igazoltad, amit az 1. válaszoló írt: a festményeiből próbálja fenntartani magát.
De most komolyan, ennyit jelent neked, hogy írónak hívhasd magad, amikor nem vagy az? Figyelj, ha nagyon akarod, akkor csináld, egye fene, csak ne úgy mutatkozz be, hogy "Helló, író vagyok, csak még soha nem publikáltak, és jóllehet, nem is fognak, de írói vérem van.", mert lehet, hogy ki fognak röhögni.
Remélem nem bántottalak meg, de a hozzászólásodat olvasva ahhoz valami sokkal keményebb kellett volna.
Ölel:
A 8. válaszoló
Kérdező: Amúgy se fogod megmondani neki, hogy nem tetszik.
Nyugalom... szerintem a kérdező megértette, hogy a barátai legfeljebb amatőr írónak vagy "hobbiírónak" nevezhetik magukat, az a válaszoló, akivel vitatkoztok, vagy megérti, vagy ragaszkodik a saját igazához, és csendben lepontozgat (mert többet nem szól hozzá, ha van egy csepp esze, indulatból vitázni nem szabad). Így meg értelmes szakmai vitát folytatni lehetetlen.
Mellesleg engem érdekelne, mi lett a történet vége, kedves kérdező, mit mondtál neki? Hogy fogadta? (Vagy még mindig fogalmazod a választ? :) )
(És ha már írói vér... az nem véna? De 33 találatot kidobott a Google erre a szókapcsolatra is, sosem hittem volna, hogy bárki is használja. Ez esetben büszkén jelenthetem be, az én ereimben csordogál némi írói vér, mivel nagypapám hellyel-közzel, de egy időben írónak nevezhette magát, illetve édesapám is kapott kiadói ajánlatot és pénzt a könyveiért, bár sosem vallotta magát írónak.)
Mit lehet erre mondani?
Hogy egyáltalán nem tetszik. Mellesleg én is írok, a feleségem, a barátaim és a rokonaim írónak tartanak, én nem tartom magam annak.
írhatod, hogy: jó a regényed, de az kicsit fura volt benne, hogy...
de említs meg neki pozitív dolgokat is, így nem fogsz tpintatlennak tűnni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!