Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogyan írjak vázlatot a...

Hogyan írjak vázlatot a könyvemhez?

Figyelt kérdés

Az alaptörténet már megvan, de azért mégsem azt szeretném, hogy ,,Jó, akkor kezdjük el in medias res, majd kialakul..." hanem valami vázlatolási technika alapján dolgozni. Lehetőleg minél több módszert írjatok, ha lehet. Nektek melyik vált be a legjobban? Mi a legkönnyebb?

Köszönöm a válaszokat előre is. 13/l

2013. ápr. 1. 17:05
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Hát, nem tudom, hogy arról beszélsz-e, amire gondolok, de azért elmondom:

- először teljes mérétkben kigondoltam a történetet, ez gondolom megvan,

- leírtam egy füzetbe a szereplők összes tulajdonságát,

- néhány részt, ami eszembe jutott, de csak későbbre kell (azért írtam le, hogy ne felejtsem el...)

- utána leültem, megírtam az első részt, aztán abbahagytam egy kis időre (fél óra, max.). Mikor visszatértem rá ujraolvastam amit leírtam, javítottam, változtattam

- utána a többit, stb, stb.

Volt olyan, amikor egyszerűen megírtam a történetet, de az nem jó, mert akkor (nálam) a szereplők nem lesznek annyira kidolgozottak.

Gépbe írd a történetet, a többit (szereplők tulajdonsága, egy-egy cselekmény) füzetbe, ami nálad van, ha nem vagy gépközelbe, és írni szeretnél.

Ha nem megy ne erőltesd, hagyd, majd jön az ihlet, csak várni kell. Ha ülsz a gép előtt és gondolkozol, végül leírsz valamit, az nem jó, mert lapos lesz. Akkor írj, ha eszedbe jutott a folytatás.

Légy határozott, amit elkezdtél, azt fejezd is be, mert ha újat kezdel, akkor egy csomó felhalmozódik, és az nem jó...

Még valami: a szereplőkről írj le mindent a vázlat füzetbe, a regénybe szépen vezesd be a tulajdonságokat, ne úgy, hogy pl: Sárika szőke hajú, kék szemű, sokat olvas, de keveset tanul, szereti a pihentető zenéket, nem szereti a gombákat, sok húst eszik, lila a kedvenc színe, érzékeny, stb, stb. :)

Na, ilyet ne csinálj!

Némelyik érdekes tulajdonsághoz fűzhetsz történetet is, pl, hogy Pistike miért van úgy oda a barbie-kért...

Remélem segítettem, ha valami eszembe jut, még írok!

2013. ápr. 1. 17:25
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ilyesmire gondoltam :)
2013. ápr. 1. 18:03
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Az első jól írta a karakterekkel kapcsolatban. Fontos, hogy készen legyenek a szereplők, kidolgozva háttérrel és jellemmel.

Először akár leírhatod az ötleteidet is összevissza, és utána szépen egybegyúrni :D ,néha nem árt.

Én azt ajánlom, hogy mindenek előtt ülj le szépen, és írd meg fejezetenként. Az ember fejében először megvan a sztori mint egy nagy, kerek egész, de ezt fel kell bontani valamelyest. Ráadásul, ha leírd feltűnhetnek lyukak a sztoriban, amik addig nem szúrták a szemed. Sokkal egyszerűbb áttekinteni úgy. Legalábbis, én így csinálom.

2013. ápr. 2. 16:02
 4/4 anonim válasza:
100%
A szereplőkkel tényleg jó ötlet az első. A történethez azt javaslom hogy ülj le amikor tiszta a fejed és nyugodt vagy és írj le mindenfélét ami eszedbe jut, amit bele szeretnél írni aztán a következő lépés hogy megpróbálod valamennyire sorba rendezni az ötleteidet. Így már kialakulhat egy vázlatszerűség. Nekem ez bevált! Ha gépen írod akkor később a vázlatba is beszúrhatsz még további ötleteket.Ha valamelyik ötletedről később úgy gondolod hogy nem illik bele a képbe akkor inkább vesd el. Sokszor esek abba a hibába hogy túl sok mindent akarok belerakni egy történetbe és pont ettől lesz túlzsúfolt és nem összeillő a sztorim. Eléggé amatőr vagyok, remélem valamennyit azért tudtam segíteni. :) Sok sikert a könyv íráshoz!!!
2013. ápr. 3. 20:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!