Hogyan olvassam a Gyűrűk urát?
Húrin gyermekei, a három (azaz 6) alapkönyvön túl nekem ez a kedvencem.
Szerintem egyébként kezdd A Gyűrűk Urával, utána A hobbittal és A szilmarilokkal folytasd, majd a Húrin gyermekei, végül pedig a Befejezetlen regék és mondák és Az elveszett mesék könyve. Azért ajánlom ezt a nem időrendi sorrendet, mert A Gyűrűk Ura a legkomplexebb, legszórakoztatóbb, legszerethetőbb mű. A hobbit a közvetlen előzménye, de nem annyira részletes. Lényegesen rövidebb, de nem túlzás a 3 film belőle, mert nagyon sok minden történik benne. Kevesebb a karakterleírást, tájleírás meg hasonlók. Utána A szilmarilok megismertet a világ mitológiájával és kezdeteivel, a Húrin gyermekei pedig ennek egyféle folytatása. A Befejezetlen regékben pedig ahogy a címe is mondja, sokszor összefüggéstelen történetek állnak, ezt inkább egy novelláskötetnek mondanám, szemezgetés a világ történeteiből, csakúgy, mint Az elveszett mesék könyve.
Én a helyedben A Gyűrűk Urával kezdeném, utána jöhet A hobbit, és aztán a többi. De egy jó tanács: ne vedd meg mindet előre! Majd ha az alapműveket, tehát A Gyűrűk Urát és A hobbitot kiolvastad, megveszed A szilmarilokat, ha azt is kiolvastad, az Elveszett mesék könyvét, stb. (A továbbiakban már mindegy a sorrend.)
Azért tanácsolom ezt, mert A szilmarilok és a többi kiegészítő mű jóval nehezebb olvasmány, és más stílusúak is, mint A Gyűrűk Ura és A hobbit, nem kizárt, hogy a kezdeti lelkesedésed nem lesz elegendő arra, hogy ezeket is kiolvasd. Ha nem veszed meg őket előre, hanem majd csak akkor, ha eljutottál odáig, megkíméled magad néhány, esetlegesen fölösleges kiadástól.
#6.
Én azért veszek könyvet, hogy elolvassam, nem dekorációs céllal. Sok régi, szakadt, megsárgult könyvem van, amelyeket azonban relatíve olcsón szereztem be, és olvastam, kedvelem is őket. Régen én is úgy voltam vele, mint te, hogy megveszem mindet, mert hülyén néz ki, ha a sorozat valamelyik darabja hiányzik. Ki is adtam X ezer forintot a Harry Potterekre, aztán nem győztem eladni őket antikváriumba. Pedig nem rosszak, tetszettek, egész jók voltak, de minek álljanak a polcon? Olyan könyvet, amelyet úgysem olvasok el többször, minek tároljak? Ezért szoktam le a könyvvásárlásról. Csak olyan könyvet veszek meg már régóta, amelyet már olvastam, így biztosan tudom, hogy tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!