Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogyan olvassam a Gyűrűk urát?

Hogyan olvassam a Gyűrűk urát?

Figyelt kérdés
Elhatároztam, hogy elolvasom az egész Gyűrűk ura és annak világát érintő könyveket. Be is szereztem a 3db Gyűrűk ura kötetet, a Hobbitot, Szilmarilokot és a Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről könyveket. Az lenne a kérdésem, hogy ezeken kívül még van ezzel a világgal foglalkozó könyv vagy ez az összes?

2013. márc. 30. 16:48
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Ez az összes, tudtommal. :)
2013. márc. 30. 17:13
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Nekem van még egy könyvem: Az elveszett mesék könyve. Én a gyűrűk urával kezdtem, de szerintem tök mindegy. ha időrendben szeretnéd, a szilmerilokkal kezdd azután a Befejezetlen regéket, utána a hobbitot, és utána a gyűrűk urát. Van még egy (asszem 2 részes) könyv: a Gyűrű Keresése, de ami abban van, az benne van a befejezetlen regékben is (abban a nagyon vastag fekete kötéses változatban).
2013. márc. 30. 20:23
 3/12 A kérdező kommentje:
Hmmm, akkor lehet, hogy ezt még beszerzem. Köszi :)
2013. márc. 30. 20:31
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Húrin gyermekei, a három (azaz 6) alapkönyvön túl nekem ez a kedvencem.

Szerintem egyébként kezdd A Gyűrűk Urával, utána A hobbittal és A szilmarilokkal folytasd, majd a Húrin gyermekei, végül pedig a Befejezetlen regék és mondák és Az elveszett mesék könyve. Azért ajánlom ezt a nem időrendi sorrendet, mert A Gyűrűk Ura a legkomplexebb, legszórakoztatóbb, legszerethetőbb mű. A hobbit a közvetlen előzménye, de nem annyira részletes. Lényegesen rövidebb, de nem túlzás a 3 film belőle, mert nagyon sok minden történik benne. Kevesebb a karakterleírást, tájleírás meg hasonlók. Utána A szilmarilok megismertet a világ mitológiájával és kezdeteivel, a Húrin gyermekei pedig ennek egyféle folytatása. A Befejezetlen regékben pedig ahogy a címe is mondja, sokszor összefüggéstelen történetek állnak, ezt inkább egy novelláskötetnek mondanám, szemezgetés a világ történeteiből, csakúgy, mint Az elveszett mesék könyve.

2013. márc. 31. 01:09
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Én a helyedben A Gyűrűk Urával kezdeném, utána jöhet A hobbit, és aztán a többi. De egy jó tanács: ne vedd meg mindet előre! Majd ha az alapműveket, tehát A Gyűrűk Urát és A hobbitot kiolvastad, megveszed A szilmarilokat, ha azt is kiolvastad, az Elveszett mesék könyvét, stb. (A továbbiakban már mindegy a sorrend.)

Azért tanácsolom ezt, mert A szilmarilok és a többi kiegészítő mű jóval nehezebb olvasmány, és más stílusúak is, mint A Gyűrűk Ura és A hobbit, nem kizárt, hogy a kezdeti lelkesedésed nem lesz elegendő arra, hogy ezeket is kiolvasd. Ha nem veszed meg őket előre, hanem majd csak akkor, ha eljutottál odáig, megkíméled magad néhány, esetlegesen fölösleges kiadástól.

2013. márc. 31. 15:21
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
4-es vagyok, én ezzel úgy vagyok, hogy megvettem pl. A Tűz és Jég Dala sorozat összes eddig megjelent kötetét, holott csak az elsőt olvastam el. Mert a sorozat valamennyire tetszik, de a könyvek ,a stílusa nem. Én az utolsó magyarul megjelentet is megvettem később, mert úgy teljes egész, a könyv mindig egy érték. És ki tudja, lehet, hogy 20 év múlva mégiscsak elolvasnám, aztán nincs meg csak a fele? Ha szeretem egy író műveit, akkor az író összes megjelent könyvét (lehetőleg ugyanabban a kiadásban) szeretem beszerezni. Rengeteg könyvem van, havonta 4-5 néha több biztos, hogy a polcaimra kerül. Ezek között ismeretterjesztő, tudományos, jó ifjúsági regények, a klasszikusok igényes kiadásai, szórakoztató és elgondolkodtató művek egyaránt vannak. Ez nevezhető az egyetlen "káros" szenvedélyemnek, és mivel autóm nincs, nem cigizem, nem iszom, megtehetem, hogy a jó könyveket, sorozatokat megveszem, mert összességében egy autóra, a cigire jóval több menne el egy hónapban. Szóval gyűjtő és olvasó is vagyok, eddig csak George R. R. Martin sorozatát nem is tervezem egyelőre, hogy elolvasom, ezen kívül van 15-20 könyv, ami még az olvasandó listán van. Úgyhogy krédező, szerintem vedd meg A szilmarilokat akkor is, ha esetleg nem fogod most elolvasni, mert a világhoz kapcsolódik. Bár ahogy elnézem, csak a Húrin gyermekei nincs még meg, meg a sorozatról írt ismertetők, egyebek.
2013. márc. 31. 15:56
 7/12 anonim ***** válasza:

#6.

Én azért veszek könyvet, hogy elolvassam, nem dekorációs céllal. Sok régi, szakadt, megsárgult könyvem van, amelyeket azonban relatíve olcsón szereztem be, és olvastam, kedvelem is őket. Régen én is úgy voltam vele, mint te, hogy megveszem mindet, mert hülyén néz ki, ha a sorozat valamelyik darabja hiányzik. Ki is adtam X ezer forintot a Harry Potterekre, aztán nem győztem eladni őket antikváriumba. Pedig nem rosszak, tetszettek, egész jók voltak, de minek álljanak a polcon? Olyan könyvet, amelyet úgysem olvasok el többször, minek tároljak? Ezért szoktam le a könyvvásárlásról. Csak olyan könyvet veszek meg már régóta, amelyet már olvastam, így biztosan tudom, hogy tetszik.

2013. márc. 31. 17:12
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Én sem dekorálok vele, igazából nem tudom hova tenni őket, gyerekkoromtól kezdve mindig is könyveket kértem ajándékba, a ruha, a játék, a baba nem kellett. Én többször is elolvasok egy regényt, illetve gondolok a jövőre is: a gyerekeimet szeretném az olvasás szeretetére (is) nevelni, és ez nehezen fog menni, ha nincs sokféle témából, sokféle korosztálynak való könyvem :) Mondom, az egyetlen, amit egyelőre nem tervezek, az a Tűz és jég dala. Pedig zseniális világ lenne, csak nekem az írói stílus nem jön be. Most is épp két olyan könyvet olvasok (az egyiket itthon, este, nem viszem el sehová, a másikat utazás, várakozás közben), amiket már olvastam 1-2 éve, és tetszettek, de sok kérdés merült fel a történettel kapcsolatban bennem, ezért újra elővettem őket. Van pár olyan könyv, amit 10 éve minden évben egyszer kiolvasok, de mindig élmény (Stendhaltól a Vörös és fekete, a Vörös és fehér ilyenek, illetve Steinbecktől az Édentől keletre szintén). A Gyűrűk Ura világához kapcsolódó összes könyv is megvan, kivéve a rajongói, meg "szakértői" magyarázó, elemző művek, ilyenek közül csak a Mátrix filozófia című van meg, az tetszik is. Egyébként neten szoktam utánanézni bizonyos fiktív világok filozófiai hátterének, sok könyves blogot is olvasok, én is tervezek egyet egy ideje, de egyelőre még nem jutottam odáig.
2013. márc. 31. 17:39
 9/12 anonim ***** válasza:
A szépirodalmi klasszikusok és a nekem tetsző és általam színvonalasnak tartott szórakoztató irodalmi művek nekem is megvannak itthon, de már jó ideje előbb elolvasom a könyvet könyvtárból vagy ismerőstől kölcsönkérve, és csak utána veszem meg, ha úgy ítélem, hogy el fogom olvasni máskor is.
2013. márc. 31. 17:57
 10/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Én elolvastam a Tűz és Jég Dala összes eddigi kötetét és nagyon megtetszett, így elhatároztam, hogy elolvasom a Gyűrűk urát is, mivel a két mű hasonló alapokon nyugszik. (vagy pontosabban az egyik merít a másikból) Megfogadom a tanácsokat, így hát el is kezdtem a Gyűrűk Ura első kötetét. :)
2013. márc. 31. 21:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!