Miért csak japán képregény lehet manga? Minek kell benne japánnak lennie?
... És minek kell benne japánnak lennie? A szövegének? Az író, mangaka legyen japán? Esetleg az anyanyelve legyen japán, vagy az állampolgársága, vagy csak éljen kint, vagy vezesse vissza három generációval a családfáját, hogy mangát rajzolhasson?
Ha a manga egy rajzstílus, akkor hogy lehet azt mondani, hogy lehet japánul rajzolni, meg minden más egyéb nyelven?
Milyen alapon kell ennyire éles határt húzni a manga - és MINDEN más közé?
Lefárasztott ez a kérdés alaposan...
A manga az japán, és kész! Ha van egy képregény, amit egy japán nemzetiségű ember rajzolt, akkor az manga, mindegy, hogy hogyan néz ki. Ha nincsenek meg a jellegzetes manga-vonásai, az akkor is manga.
Viszont ha egy nem-japán rajzolta, akkor az csak képregény...
De mi ezzel a bajod? Miért akarod azt mondani rá, hogy manga? Nem, nem manga, hanem egyszerű képregény.
Ha egy orosz ember úgy néz ki, mint egy ázsiai, attól még nem lesz az...
Engem igenis zavar, hogy sokan azt mondják pl. a 'Dramacon'-ra, hogy manga. Nem,nem mang... Na és? Szerintem nem a nagy japán-fanok a furák, hanem az olyanok, mint te, akik nem bírják elfogadni, hogy képregényük van, és nem mangájuk.
A manga képregényt jelent japán nyelven. Ez nem olyan bonyolult, ahogy a nem-japánok gondolják. :)
Nekem is van képregim, amiben jócskán vannak a japán stílusra jellemző elemek. Mert tetszenek, és remek kifejező eszközök. De mivel magyar vagyok, magyar nyelven nevezem, azaz képregény. Én a mangára is azt mondom, hogy képregény, sztem tök fölösleges ilyen megbélyegzéseket tenni bármelyik nép műveire. A "manga"- mégegyszer- nem egy stílus neve, hanem egy idegen nyelvű elnevezése a képregény szónak. Ennyi az egész. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!