Hogy tetszik a könyvem első fejezete?
Most kezdtem el írni és szeretném tudni, mi a véleményetek róla.
Ezen a blogon található.
Szia!
Először is: ezen az íráson nagyon látszik, hogy első próbálkozások egyike, 12-14 évesek szoktak ilyen stílusban írni. (te is kb annyi vagy ugye?)Szerintem ha kitartóan foglalkozol vele, lehet belőle vmi.
Én nem érzem, hogy a lány nem 13 éves szintjén lenne.
Szerintem sem túl jó a külső leírása. Oké, hogy te így képzeled el, de ne felejtsd el, hogy a történetet az író és az olvasó együtt építi fel. Ha mindent a szájába rágsz akkor unalmasnak fogja találni, mert nincs dolga. És ha mégis pontosan le akarsz írni vmit, akkor se ilyen tárgyilagosan tedd.
Pl.:Nemrég volt a tizenharmadik szülinapom. A képekről egy tök átlagos csaj néz vissza rám. Anyu barna haját örököltem , úgyhogy beletettem néhány világosabb tincset. Még csak az kéne, hogy olyan legyek mint ő.
Így nem lesz dolgozat szagú a leírás, és megismerjük a lányt is, izgalmasabb lesz. A te fejezetedben nem nagyon él a szereplő.
Szerintem a "mely" szót és társait mellőzd. Pl.: Kinyitottam a fekete esernyőmet, pont olyan a színe mint a kedvem.
Az első mondatokat nagyon szépen akartad megírni, ezért egy kicsit túl díszített lett. Nem a szecessziós, hanem a csicsás értelemben. Ne halmozd a jelzőket. Szerintem a míves szó túl erős. Halovány felkelő nap pedig nagyon visszacseng valahonnan.
Még valami, de ez tartalmi, nem stilisztikai, úgyhogy nyugodtan mond, h szamárság, de véleményt kértél,hát elmondom. Számomra nagyon életszerűtlen, hogy valaki aki egyszerre izzad és fázik, vagyis nemes egyszerűséggel belázasodott, a halált kívánja, különösen ha 13 éves.
A végére még egy apróság: próbáld meg kicsit formázni a szöveget. Először is, a bekezdés kicsit beljebb kezdődjön, és ne legyenek akkora távok az enterek nyomán. Lényegtelennek tűnik, de először a szöveget mint képet látod meg, és csak azután kezdesz betűket olvasni.
Remélem nem tűnik nagyon okoskodónak a válaszom, de szerintem ezekre érdemes figyelned.
Amúgy nem rossz ez, tipikus kezdő hibákat követtél el, de azokat mindenki elköveti.
Sok sikert! :)
Szia!
1. Én is azt vettem észre, mint nagyjából a többiek. A szövegből azt vettem ki, hogy ez manapság játszódik, mivel nem illik a régebbi korokhoz, a sorozatgyilkos, robbanás és rejtélyes alak sem. De a szereplő nem azonosul a korral. Kicsit próbáld visszafogni a 'míves,búskomor' azaz a régebbi hangzási szavakat. Nem azt mondom hogy legyen egy teljesen mindennapi beszéd, csak ne legyen túl megfogalmazott/átrágott. Néha váltogatod is a beszédstílusát. (míves, búskomor, társai után hirtelen átváltasz egy 'mai stílusba'). próbáld megformázni a szereplőt és legfőképpen döntsd el, hogy milyen stílusban szeretnél írni. Mert a zárójelenben felsoroltak nem férnek meg egy történetben. (Kivéve ha más szereplőt beszéltetsz.)
2. Én egyáltalán nem értek együtt az előttem szólokkal, ugyanis nem vettem észre hogy túlhúzod a mondatokat. A lány külsejének jellemzése valóban kb. 2 mondat én sem értem hogy ez miért olyan őrülten sok.
3. Abban viszont igazuk van, hogy ez nem egy 13 éves lányról szól. Ha nem írod le a korát, akkor én 17 évesnek hittem volna. (Ha nem több) Ez még egy 15 éves szereplőnek is sok. Kicsit írhatnál volna a lány családjáról, mert nekem úgy tűnt az elején hogy tök egyedül van, szóval hogy olyan nyomott hangulatú az eleje. Rakhattál volna bele olyat, hogy 'anya kérdőn nézett rám hogy miért jöttem vissza, amjd meglátta a nadrágom díszelgő beázást'. Vagy hasonló. Remélem érted hogy mit akartam ezzel.
Én sem hiszem, hogy egy 13 éves lány a halált kívánja, mert az elég bizarr és őszintén szólva számomra ijesztő. figyelj a korára! 13 évesek nem szoktak csak úgy 'szörnyűségeken gondolkozni'. Én értem hogy ez a karaktered jellemzése, de csak mértékkel. :)
4. Nem értetem a legutolsó bekezdést (Hazaérek és ledőlök-től). Milyen következmények vannak? Nem hiszem hogy inkább meghalna, mert az iskolában reszketni kezd. Ennek így nincs olyan sok értelme, de gondolom majd jobban kidolgozod a következő fejezetben.
Utolsónak pedig, figyelj a helyesírásra, mert van egy-két hiba.
A kritikáktól még véletlen se hagyd abba a blogírást, mert nagyon jó dolog, én is csináltam! Amiket a kérdésedhez kommüntelünk az csak vélemény vagy megjegyzés! Lehet hogy valaki téved , lehet hogy valakinek igaza van. csak gondold át, mert mi külső szemmel látjuk a blogod. Próbálj meg figyelni a leírtakra, a többiek véleményére, mert mi segíteni szeretnénk.
További jó írást, ne hagyd abba.
UI.: Tetszik, hogy egyedi a sztorid.
Ejnye-bejnye
visszajöttem megnézni, hogy mi történt a második fejezetben, de nem találtam második fejezetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!