Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Ha ez egy könyv bevezetője...

Ha ez egy könyv bevezetője lenne, elolvasnátok?

Figyelt kérdés

Hanna

BEVEZETÉS

Az órámra pillantok. Fél hat. Itt az idő.

A hónom alá csapom a könyvet, amit éppen olvasok, és benyitok az üvegházba. Az arcomat megcsapja a forró levegő és a növények illata. Felnézek. Fentről kúszónövények és mindenféle pálmák levelei takarják el a fényt.

Elsietek a trópusi növények mellett, és az üvegen keresztül kipillantok a völgyre. Ősz van. A levelek sárgulnak, és a domb aljában elő-elő bukkan egy-egy vörös cserepes ház teteje. A közelünkben nem lakik senki. Mindenki fél tőlünk.

Az üvegre tapasztom a tenyeremet, és hosszú, fehér ujjaimat tanulmányozom. Még mindig látszanak a karcolások és az öltések mindkét alkaromon. És hány éve is? Öt? Hat? Ha Beatrix engedte volna, hogy kórházba menjek, akkor most nem lenne tele ilyen csúnya öltésekkel a kezem. Mondjuk, ha kórházban születtem volna, most nem élnék.

A tekintetem az üvegre vándorol. A repedések alig látszanak, nem úgy, mint a kezemen. Elkapom a kezem. Rossz rá emlékezni.

Kinyitom az üvegház ajtaját, és kilépek a szabadba. Megcsap a meleg, kora őszi szellő. Milyen kellemes! Pedig itt az üvegházhoz képest hideg van.

A padhoz sétálok, a kovácsoltvas padhoz, ami csak nekem van kikészítve. Kényelmesen elhelyezkedek, és a völgy felé pillantok – még van pár percem naplementéig.

Az ölembe fektetem, és kinyitom a könyvet. Élőholtak Enciklopédiája – olvasom le a címét, és elfintorodok. Szerintem Beatrix nem sérteni próbált ezzel a könyvvel, hanem segíteni. De már megszoktam. Ez vagyok, és kész. Vajon ha meghalok, én is belekerülök ebbe a könyvbe? Na jó, ez hülye kérdés.

Megint felpillantok. Igen, most már kezdődik. A nap lemenőben van.

Becsapom a könyvet, és kihúzom magam. Farkasszemet nézek a lemenő nappal. Végiggondolom, milyen világmegváltó tevékenységeket vittem véghez ma: felkeltem, mint mindig. Segítettem Beatrixnek az üvegházban. Mint minden nap. Ebédeltem, mint mindig. Délután olvastam…

A szám kiszárad, és a szívem fülsüketítő dobogásba kezd. Nem szabad becsukni a szemem – bíztatom magam, mint minden nap. A sípoló hang, ami eddig a fülemet gyötörte, abbamarad. A napnak már csak az utolsó sugarai látszódnak. A szemem lecsukódik, a szívem dobogása egyre lassul, majd teljesen megszűnik – és meghalok. Mint minden nap.

2012. nov. 22. 17:24
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Tovább olvasnám, érdekesnek tűnik.
2012. nov. 22. 17:43
 2/11 anonim ***** válasza:

Nem vagyok hű, de nagy híve a műfajnak, szóval nekem ennyi még nem elég, hogy megragadjon, ráadásul maga a stílus, az írás sem hibátlan, ami szintén visszavet a kedvemből.

Mégis van benne valami plusz, amit nem tudok megfogalmazni, de létezik :)

2012. nov. 22. 17:44
 3/11 anonim ***** válasza:
Attól függ, mit ír róla a kritika, de van benne valami. Gördülékeny, elég jól van megírva, de a kiszólások egy része felesleges és a könyv címe is túl direkt.
2012. nov. 22. 17:46
 4/11 A kérdező kommentje:
még nem tudok neki jó címet adni, mert nem fejeztem be. de köszönöm a pozitív hozzászólásokat, a negatívon pedig megpróbálok javítani ;)
2012. nov. 22. 17:55
 5/11 anonim ***** válasza:

Mármint annak a könyvnek a címe, amit olvas a főhős, az Élőholtak Enciklopédiája. Ez túl direkt. Esetleg még odaírhattál volna egy sort nagy piros betűkkel, hogy Kedves olvasó, a főhős egy élőholt.

Az elején jó volt a sejtetés, de hagynod kell, hogy az olvasónak magától essen le.

2012. nov. 22. 18:00
 6/11 anonim ***** válasza:
Tetszik is meg nem is. Az utolsó bekezdés tetszett a legjobban, lehet, hogy elolvasnám :)
2012. nov. 22. 19:09
 7/11 anonim ***** válasza:

fúú ez nagyon tetszett

Olyan sejtelmes fajta. Én kíváncsi vagyok rá :P

2012. nov. 22. 19:50
 8/11 A kérdező kommentje:
köszönöm! utolsó előtti komment, mi nem tetszik?
2012. nov. 22. 20:08
 9/11 anonim válasza:
Nagyon tetszik!Mindenképpen elolvasnám!
2012. nov. 23. 16:55
 10/11 anonim ***** válasza:

6.

Pár helyen nem tetszett, ahogy fogalmaztál, de amúgy a történet tetszik.

2012. nov. 23. 19:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!