Mit szerettek jobban, ha a könyv E/1-ben íródik, vagy ha E/3-ben? (Ugye elsőnél olyan mintha te élted volna át (akár mintha naplót olvasnál (képletesen), a másodiknál pedig, mintha ő, s kívülről látod az eseményeket. )
Egy ideje (főként az Alkonyat-könyvek elolvasása óta) előítélettel vagyok az E/1. személyben mesélő írókkal szemben... pl. nem kell foglalkozniuk a többi szereplő lelki történéseivel, az "én" nem látja az összefüggéseket, ok-okozatokat, csak azt, amit megtapasztal. Meggyőződésem, hogy így sokkal könnyebb dolga van az írónak, pláne, ha az irománya még önéletrajzi ihletésű is.
Sokkal jobban szeretem, ha a mesélő külső szemlélő, abból mindenféle tekintetben sokkal többet lehet tanulni szerintem. Minél jobban érti az író a dolgát, annál többet. :)
Elképzelhető, hogy a véleményem később meg fog változni, de sajnos még nemigen találkoztam jó, E/1.-ben íródott művekkel.
21/L
Ha E/1-ben van, akkor olyan, mintha én élném át, vagy legalábbis nekem mesélne.
Ha E/3-ban, akkor filmként látom.
A történeten múlik, hogy melyik az élvezetesebb. Az Alkonyat hülyén venné ki magát ki E/3-ban, a Trónok harca meg E/1-ben.
nagyon a történettől függ.
ha lélektani, vagy lelkizősebb, a főszereplő állapotáról szól, vagy több saját gondolatot akar elmondani, megmutatni a szerző, akkor e/1 (pl. zabhegyező)
ha a történet a lényeg, az események, meg a lendület, akkor mindenképp e/3.
olyat is olvastam, ami e/1-ben volt, de különböző szemszögekből, ez fejezetenként váltakozott (utolsó dal, csokoládé), de ezt szerintem megírni és olvasni is sokkal nehezebb úgy, hogy élvezhető legyen és fenntartsa az érdeklődést. az utolsó dalnak nem is sikerült, megjegyzem.
E/3
igaz, hogy nehezebb megírni, de szerintem jobb is. bár az előttem szólóknak is igaza van, hogy történetfüggő, de én az E/3-mat szívesebben olvasom.
nemrég olvastam egy könyvet, E/1 be íródott, ráadásul jövő időbe. pár lap után abbahagytam. Nagyon rossz volt úgy olvasni
sztem is a könyv történetétől és stílusától függ. vannak olyanok, mint pl darren shan vámpírkönyvek sorozat, amit nemctudok elképzeli e/3 ban.
de amiket én szoktam olvasni, az általában e/3, pedig nekem jobban bejönaz E/1
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!