Mi lenne a véleményetek, ha egy magyartanár kötelezővé (ajánlottá) tenné Oscar Wilde: Dorian Gray arcéképe c. könyvét?
Én örülnék, mert tetszett, de ahogy ismerem az osztályt, menne a "bu-zizás".
Vagy el se olvasnák.
Utolsó! Olvastad a könyvet? A meleg téma csak a filmben jelenik meg. (Említik, hogy Basil szerelmes Dorianbe, de a könyvben ez nem egyértelmű, inkább a múzsája.)
Szóval nem tartanátok túl extravagánsnak? (Igazából semmi konkrét alapja nincs a kérdésemnek, csak úgy elgondolkodtam, hogy szerintem sok érdekes mondat van a könyvben, sokat lehet róla beszélni, vajon elmegy-e kötelező olvasmánynak.)
Ha egyszer azt írtam, hogy tetszett, akkor egyértelmű, hogy olvastam. Nem is tudtam, hogy megfilmesítették. Én néha 1-2 résznél tényleg elgondolkoztam a szereplők szexualitásán, de ez nem jelent semmit.
Semmivel sem extravagánsabb, mint A kőszívű ember fiai.
Bocs, csak most vettem észre az utolsó előtti választ. Igen, nem mondom, hogy nem lehet belelátni ezt a témát, de a filmben nagyon erőltetett.
Rengetegszer megfilmesítették, pl.: a '70-es és a '60-as években is. legutóbb 2009-ben, erre gondoltam én. Annak csak Dorian Gray a címe, Colin Firth (Henry), Ben Chaplin (Basil) és Ben Barnes (Dorian) játszanak benne. Nem rossz film, csak halvány köze sincs a könyvhöz. Azért hittem, hogy ezt láttad, mert manapság ez a jellemző.
Utolsó, és mért szereted, meg lehet kérdezni? Szerintetek van benne olyasmi, ami jó tanulság annyira, hogy kötelező olvasmány lehessen? (Nem mintha minden kötelezőben lenne.)
Ja, és amit Basil érez, az szerintem is egy nagyon összetett dolog. Én elhittem a megfogalmazást, hogy "úgy szereti, mint Michelangelo a szobrait".
Egyébként érdekes dolog a Kosztolányi fordítás. Én (még) nem olvastam angolul, de azt hallottam, hogy "nyálasabbá tette" az eredetileg szép szöveget. Erre kíváncsi vagyok. Karinthy ki is parodizálta, az egész Így írtok ti ezzel kezdődött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!