Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mit jelent a filkó, pityer,...

Mit jelent a filkó, pityer, varkocs, dzsúzli?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy Dumbledore szokta mondani, de mit jelentenek? A választ előre is köszii:)
2009. júl. 25. 13:39
 1/8 anonim ***** válasza:
30%
A varkocs az copf, a többit nem tudom.
2009. júl. 25. 14:59
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Fogggalmam sincs:S:S :D De megnyugtat, hogy nem egyedül én nem tudom!
2009. okt. 5. 19:14
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Azt hogy Dumbledore egy kicsit azért flúgos is volt xD
2009. okt. 29. 19:04
 4/8 anonim válasza:
85%
A szövegkörnyezetből az derül ki, hogy a kacskaringós szavak Dumledore temetésén: "intellekutális hozzájárulása" tartalmatlan fellengzős szavak éppúgy mint a filkó, pityer, varkocs, dzsúzli. Az én értelmezésem szerint Dumbledore éppoly kevéssé szerette az ilyen ünnepélyes szavakat, mint a kis nebulók akik már a vacsorát várták.
2011. jan. 3. 15:18
 5/8 anonim ***** válasza:
82%
állítólag eredeti angol nyelven van valami háttérjelentésük...
2013. júl. 17. 10:42
 6/8 anonim válasza:
74%
Tudom, hogy már kicsit elkéstem, de gátha mást is érdekel. Asszem a hetedik részben van, hogy Harry megérti mire gondolt Dumbledore ezek alatt a szavak alatt. Filkó: ügyefogyott férfi, pityer: pacsirta, varkocs: copf/fonat. A dzsúzlira nem találtam semmit.
2019. okt. 14. 21:05
 7/8 anonim válasza:
82%

6os vagyok. Így több mint egy év távlatából még kiegészíteném azzal, hogy: egyrészt Dumbledore tényleg flúgos volt

másrészt mint azt valaki már szintén írta a temetésén kiderült, hogy nem szereti a fellengzős szavakat, épp ezért nem tartott beszédet a lakomák előtt soha, utána meg csak pár tudnivalót mondott el

azt nem tudom angolul van-e háttérjelentése, de mindegyis, mert az egésznek nem az volt a lényege, mivel ez volt a második alkalom hogy Dumbledore megjelent a történet során, még nem ismerhettük meg rendesen, ezzel Rowling azt akarhatta bemutatni, hogy Dumbledore azért nem egy Minerva vagy Perselus, neki egyedi stílusa van, kicsit flúgos, de leginkább olyan mintha Harry nagyapja lenne, aki sosem volt neki, úgymond egyszerre pótnagyapa, bölcs mentor, védelmező és kedves tanár Harrynek, és neki erre volt akkor szüksége, hogy legyen egy felnőtt ember, aki megvédi és nem utálja őt, ezt a családja maradékától vagy a tanáraitól nem kaphatta meg, utána pedig Dumbledore halála, Harry karakterfejkődédéhez kellett, meg persze egy újabb bonyodalom a történetben, amit valahogy meg kell oldani

2021. febr. 28. 14:16
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Angolul nagyon sok háttérjelentése van, ugyanis a négy szó: Nitwit! Blubber! Oddment! Tweak!

Nitwit: magyarul kb. féleszű is lehetne, ezt gondolják a hollóhátasok azokról, akik nem oda kerültek.

Blubber: ez brit szleng, gyerekek között a kövér gyerek, akivel nem akarsz focizni és nem akarsz libikókázni. Ilyennek tartják a griffendélesek azokat, akik nem bátorságban és fizikai erőben jeleskednek.

Oddment: "abnormális" eset, ezt gondolják a gyakran aranyvérű mardekárosok mindenki másról.

Tweak: amikor tweakelsz valamit, akkor fejleszted valami képességét. Ezt gondolják a normális, földhözragadt, szorgalmas hugrabugosok az összes többiről, hogy dísznek van valami extra képességük, de minek.

Tehát a négy szó kontrapozíció akart lenni a házba sorolás után, hogy valami miatt valahova kerültél, de a másik három ház mind más okból még hülyének is nézhet téged. Kicsit messzebbről nézve utólag egy kritikája a beosztásnak, ahogy később a Teszlek Süveg is egységre biztatja a megosztott házakat, és Dumbledore is említi, hogy talán túl hamar van a besorolás.

2023. szept. 24. 05:19

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!