Ha valaki konyvet akar irni, miert kerdezi meg, hogy mirol irjon?
egy jo iro csak azzal tud ervenyesulni, ami a sajat fejebol pattant ki. En is irok, de nem azert, mert azt akarom, hogy megvegyek, hanem az eletem tortenesei egyszeruen adjak magukat. Termeszetesen kiszinezem, itt-ott felelenkitem, de attol meg az en tortenetem.
Ha valakinek nincs elkepzelese sem a fo temarol, hogyan akarja megirni az egesz muvet?
Könyvet írni menő. És ami sikkes, az mindenkinek kell - mindegy, hogy nem ért hozzá, mindegy, hogy nem tudja, neki kell. Lehet, hogy kiváló zenész/festő/csipkeművész/istentudjami lenne, de ő írni akar, mert szereti a könyveket, szeret olvasni és milyen jó érzés lehet már a kezedben tartani a saját első művedet...! (Pocsék, letagadod és három napig nem eszel, mikor meglátod a végeredményt. Szívből utálom.)
Illetve kívülről ez olyan egyszerűnek tűnik. Az olvasó akar olvasni, majd ő megmondja, miről írjak, és én, kiváló író (ugyan eddig egy sort nem kanyarítottam le) majd megírom, kész a bestseller. Mert "írni mindenki tud". És az irodalom órán is megdicsért a tanár. Aztán az első negatívabb kritikát meglátva elmegy a kedve az egésztől, vagy jönnek a barátok, és együtt megbeszélik, az olvasó a hülye, irigy, mert ő nem tud ilyen jót kitalálni, és az egész kezdődik előről...
igen, en legutobb cimmel kapcsolatban kerdeztem, de csak azert, mert szerettem volna hallani par velemenyt. Van otletem, es azt is tudom, hogy mit akarok mondani a cimmel, egyszeruen nem volt meg ra a megfelelo szo :)
Kulonben is, az iro csak akkor tud irni, ha sajat maga ihleti meg az egeszet! Pl nekem az a tortenet, amin jelenleg "dolgozom" egy iskolai buszutazason pattant ki a fejembol ,akar egy szikra... (21 oras ut, este mindenki kinlodott, paran, engem is bele ertve letelepedtunk az ulesek kozti pici atjarora, es eppen elaludni keszultem, jart az agyam, es hirtelen bumm, ott volt az otlet...)
Van olyan elkezdett tortenetem is, ami mar 3 eve ott all, bar szerencsere nem mondhatom, hogy erintetlenul, de egyszeruen 2-3 eveg keptelen voltam akar egy szot is irni, gondolom ezt nevezik iroi valsagnak... Mostanra rajottem, hogy nem is jo a felvezetes, szoval egy ujabb otlettel, elkezdtem elolrol... Soha senkinek nem szamoltam be a torteneteimrol, sajnos meg egyet sem fejeztem be, de a vazlat az megvan minden egyes szorinak...
Nekem vannak kisebb történeteim, de nem találom meg bennük az egységet. Ma már boldog-boldogtalan könyvet ad ki, és némely még a ponyva határát sem súrolja. Én sem várnám el, hogy mindenkinek tetsszen, amit írok, kaptam én már mindenféle kritikát a karcolaton, és nagyjából egyet is értek velük, de ha könyvet szeretnék kiadni, akkor azzal törődnék, hogy minőségi legyen.
Akik "jaj írni akarok, de nem tudom, hogy mit" kérdéssel vágnak bele a közepébe, csak azért akarnak írni, hogy elmondhassák, ők milyen menők. De mondanivaló nélkül nem lehet írni. Ehhez még hozzájönnek a nyelvi hibák, a szavak jelentésének nem megfelelő ismerete, és az olvasó máris szenvedő alany lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!