Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogy is van ez? Növelhető az...

Hogy is van ez? Növelhető az olvasási sebesség, mi a maximum másoknál?

Figyelt kérdés
Régebben hetente, másfél hetente egy könyvet olvastam el, mostanában hetente 6 könyvet (regényt) is el tudok olvasni úgy, hogy mellette órákra járok és tanulok is rendesen.
2012. máj. 8. 19:23
 1/5 anonim ***** válasza:

Majd rájössz, vizsgaidőszakban két nap alatt olvasol el ezerötszáz oldalt és meg sem kottyan. :)

Fejlődik az olvasás, megváltoznak a szokásaid. Fejlődött a szófelismerés (csak "ránézel", és már tudod, mi van odaírva, nem betűnként kell olvasnod), gyorsultak a logikai folyamatok, nem kell újra és újra visszalapozni egy adott részhez, mert nem emlékszem pontosan, tudod, mely részeket lehet "felületesebben" olvasni, mert több "kitöltő" szöveg és kevesebb "információ" van benne. Emellett lehet, hogy tényleg felületesebb az olvasásod.

A másik: más könyveket olvasol. Egyszerűbb szövegezés, könnyebben emészthető, olvasmányosabb - az ilyet tényleg falni lehet.

A maximum... változó. Nálam egy este egy regény, de ezt nem csináltam sokáig, sosem volt annyi könyvem, hogy válogatás nélkül olvassam őket éjjel nappal, alaposan megnéztem, mi veszek a kezembe. Egyszer nyáron kivettem 18 könyvet egyszerre (megcéloztam a maximumot), de abból három szakkönyv volt brutális nyelvezettel, tehát nem tudom, milyen gyorsan olvastam a többit, mivel váltogattam. Így az egész pakkal egy hónap alatt végeztem.

2012. máj. 8. 23:09
 2/5 anonim ***** válasza:

Az olvasás érdekes kis dolog. Bizonyított, hogy olvasás közben a szavaknak az első és utolsó betűjét olvassuk el ténylegesen, a köztes betűkön átsiklik a szemünk, és jó esetben az agyunk már "ki is kereste" a szókincsünkből az adott szót :)

A diszlexia lényegében pont a szavak ily módon való felismerését nehezítő betegség. Félretéve azt, hogy néha nem ismerjük fel egyből a szavakat, az olvasási sebesség lényegében attól függ, hogy mennyire gyorsan analizáljuk a két betűt, és az agyunk milyen gyorsan reagál erre. És igen, ez fejleszthető. Sőt, létezik ún. villámolvasás is, amikor egy szót olvasunk egyszerre, hanem egy egész oldalt. Ez egy tanulható képesség, bár tudtommal nem egyszerű. Hogy mennyire működik, mennyire emlékezünk így az olvasottakra, azt nem tudom, bár úgy hallottam, hogy szó szerint vissza lehet idézni az olvasottakat.

2012. máj. 9. 02:00
 3/5 anonim ***** válasza:
Javítok: Villámolvasásnál NEM egy szót olvasunk egyszerre, hanem egy egész oldalt.
2012. máj. 9. 02:02
 4/5 Syahon válasza:

Én villámolvasó vagyok és ezt nem tanultam. Én is úgy kezdtem, hogy heti egy könyv, majd napi egy, aztán napi 3-4-5 is akár. Időtől függően.

Most már ott tartok, hogy akár egyszerre tudom olvasni a két oldalt is. 100oldal durván 10 perc. Ami néha gáz, majd ha a bal oldalon ölik meg a főszereplőt, és a jobbon derül ki,ki a tettes, akkor hamarabb tudom ki volt, mint azt mit tett. A jobb oldalam a gyorsabb ugyanis. :) Ennyire már nem szabad túlfejleszteni, mert az élvezet rovására megy. Én is kénytelen vagyok néha lassítani, vagy olvashatom újra lassan az oldalt, amire úgy kell kényszerítenem magam.

Arról nem is beszélve, hogy ez tanuláshoz már túl gyors. Van, amire szóról-szóra emlékszem, mert elég jó a fotómemóriám is, de van amikor azt sem tudom megmondani két nap múlva mit olvastam. Csak, hogy jó volt, vagy sem.

2012. máj. 9. 10:47
 5/5 A kérdező kommentje:

Én valahogy úgy olvasok, mint ha kanjikat olvasnék. Tehát a szavak nálam képként jelennek meg, rám nem igaz ez az első-utolsó betűs dolog.

Viszont ezt a dolgot szeretném az idegen nyelvű szövegeknél is fejleszteni. Természetesen megértem, amit olvasok magyarul, és a legtöbb könyvre emlékszem is. (Csak a nagyon rosszak és unalmasak esnek ki az emlékezetemből.)

2012. máj. 9. 14:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!