Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Harry Potter kérdés! Miért...

Harry Potter kérdés! Miért hal meg? (SPOILER)

Figyelt kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy miért kell Siriusnak meghalnia?

Az írónő egy interjúban azt nyilatkozza, hogy nem akarta megölni, de megvolt az oka, és majd a 7. könyvből kiderül, hogy miért. Szerintetek mi ez az ok?

Idézem Rowling válaszait:

Sorley Richardson for Publishing News - Why did you have to kill Sirius when it was the best thing that happened to Harry for years?

JK Rowling: We are back to me being a murderer, aren't we? People have asked me this a lot. I have been repeatedly told Sirius was my favourite character, why did he have to die? You can imagine how bad that makes me feel and in fact after I killed Sirius I went on the Internet and somehow stumbled across a fansite devoted entirely to Sirius and I killed him in the last 48 hours, so that wasn't good.

I think you will realise why he had to go in terms of plot when you read the seventh book. It wasn't arbitrary although part of the answer is the one I have given before. It is more satisfying I think for the reader if the hero has to go on alone and to give him too much support makes his job too easy, sorry.

Cookie246122: Why did you kill Sirius? It made me very sad :(

JK Rowling replies -> I'm really, really sorry. I didn't want to do it, but there was a reason. If you think you can forgive me, keep reading, you'll find out. [I feel really guilty now].

2012. jan. 4. 18:25
 1/4 adamkak ***** válasza:
0%
Sirius azért hal meg mert sipor elárulja őt,és elmondja Melléfoyéknak(hihihihi)
2012. jan. 4. 20:42
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam a könyveket, így nem tudom, mi a magyarázat rá a hetedik részben, de talán jellemfejlődésében szükséges volt? Harry a főszereplő, az ő jellemfejlődésén van a hangsúly. Fel kell nőnie a hét könyv alatt, hogy a végén egyenlő ellenfélként állhasson Voldemort elé. Ehhez, vagyis a lelki éréshez, a felnőtt korba lépéshez a valós világban, nem csak az irodalomban többek között az apa elvesztése is szükséges. Harry már korán elvesztette a valódi szüleit, számára Sirius volt az egyik apafigura (ez nyilvánvalóan megjelenik a filmekben is), így kényszerű irodalmi húzás volt a megöldése, különben Harry lelki érése nem fejeződhet be. Utána jött az öreg, bölcs tanító, a másik apafigura, Dumledore megölése (ha ez is spoiler, nézd el nekem, a fél világ erről beszélt), így Harry végre kényszerűségből, de a saját lábára kell, hogy álljon. Innen jöhet csak a lelki érésének végső szakasza, mikor magára utalva kell megtalálnia önmagát.

Ez minden regényben így van, ahol a főhős jellemfejlődése a lényeg. Minden saga ezzel operál. Mivel egy gyilkosság jóval megrázóbb erejű, hirtelen esemény, mint a természetes halál, nem is lehet ra felkészülni, ezért megfelelő hangsúlyt ad a könyv végének. Katarzis. Már a görögök is tudták - nézz csak meg egy görög tragédiát. Irodalmi szempontból minden szemszögből indokolt és logikus lépés volt.

Az más, hogy a másik oldalt ott van a milliós rajongótábor, akik jobbára azonos korúak Harryvel, vagy fiatalabbak, ennélfogva nem értik, nem érzik, mire volt ez jó. Ők is csak a fájdalmat látják, de mivel tisztában vannak vele, hogy ez csak fikció, az írónőt okolják a fájdalmuk miatt. Ő meg nem tehet mást, magyarázkodik (azért az olvasók szemébe mondani, hogy lelkileg gyermekek, és nőjenek már fel ahhoz, hogy megértsék a művet, marketing szempontból nagy hiba lenne). Elméletben azonban ha ezen elgondolkodik az olvasó, az ő lelki fejlődéséhez is sokat adhat Sirius halála.

A hetedik részben meg bizonyára egy felnőtt elmagyarázza Harrynek ugyanezt, amit én mondtam, csak kissé "in character" beszélgetés formájában, vagyis elmondja, hogy Sirius halála szükséges volt, hogy végre felnőhessen, hogy legyőzhesse Voldemortot, hogy végre lelkében is maga mögött hagyja a gyermekkort, és egyenlő ellenfél legyen, ahogy a jóslet is megmondja. Majd "stand up and fight", Harry megérti, legyőzi, befejeződik a lelki érése, felnőtt. De mondom, nem olvastam a könyveket, a filmeket a tévében láttam, szóval csak tippelek. Azonban az irodalmi részes magyarázat, abban majdnem biztos vagyok.

2012. jan. 4. 23:05
 3/4 A kérdező kommentje:

Elsőnek: Igen, ezt tudom.

Másodiknak: Köszönöm a hosszú és részletes válaszodat, így már értem. Én olvastam mind a 7 könyvet, mégse volt világos, hogy mire céloz az írónő azzal, hogy meg kellett ölnie Siriust. De így már értem.

A válaszodat olvasva jöttem rá arra, hogy tényleg van ilyen beszélgetés, csak nem a 7., hanem a 6. könyvben:

Dumbledore: "Bocsáss meg érte, hogy szóvá teszem, de örömmel és némi büszkeséggel tölt el, hogy ilyen erõs maradtál a minisztériumban történtek után. Engedd meg, hogy azt mondjam: Sirius büszke lenne rád. Kegyetlenség a sorstól, hogy olyan kevés idõt engedett nektek Siriusszal. Hosszú és boldog kapcsolattól fosztattatok

meg."

Harry: "Olyan nehéz... Olyan nehéz elhinni, hogy soha többet nem fog írni nekem."

Dumbledore: "Sirius olyasmit adott neked, amit azelõtt nem ismertél. Ezért is szörnyû a veszteség..."

Harry: "De amíg Dursleyéknél voltam, rájöttem, hogy nem

zárkózhatok magamba – és nem adhatom fel. Ezt Sirius sem akarná, ugye? Az élet túl rövid... hisz mi történt Madam Bonesszal és Emmeline Vance-szal is... Lehet, hogy én leszek a következõ. De ha úgy lesz, akkor annyi halálfalót viszek magammal, ahányat csak tudok! És ha rajtam múlik, magát Voldemortot is!"

Köszi még egyszer a válaszodat, sokat segítettél. :)

2012. jan. 5. 00:35
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
hát igen második válaszoló megfogalmaztad a legjobban :D
2012. jan. 8. 19:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!