Mi számít fantasynek?
Figyelt kérdés
2011. júl. 16. 16:14
1/4 anonim válasza:
Szerintem minden olyan mű, amely kitalált világban, kitalált korban játszódik,de nem színig vérig scifi ( a Star Wars még kicsit belelóg a fantasyba), játszanak benne képzeletbeli avagy mitologikus lények. Közeli rokona a mesének, népmesei elemek is feltűnhetnek benne. jellemzői: képzelet, varázslat, álomvilág, varázsvilág, kitalált kor és szín... stb. De szerintem a legjobb ha példákat mondok.
Legjellemzőbb példa: Tolkien - Gyűrűk Ura
Christopher Paolini - Eragon
Michael Ende - Végtelen történet
J. K. Rowling - Harry Potter
Twilight (az ilyen vámpíros, angyalos, vérfarkasos könyvek is fantasyk... ha jól tudom)
Vavyan Fable - Álmok tengere
Ezek talán körülírják egy kicsit.
2/4 anonim válasza:
Ezt rögtön feldobta a google: [link]
3/4 A kérdező kommentje:
És arra gondoltam, hogy mi az amit ti még annak tartotok, de határvonalon van?
2011. júl. 16. 23:31
4/4 anonim válasza:
A határvonalon kész műfajok alakultak ki. :) Science fantasy (ezt fantasynak tartják), űroperák (korai sci-fi majdnem mindegyik), mágikus realizmus (nem feltétlenül a fantasyba sorolják, hanem önálló zsáner), bizonyos mesék (nehéz eldönteni, fantasy vagy mese, néha nem egyértelmű, ha pl. hosszabb műről van szó), steampunk (van, aki fantasynak tartja, van, aki sci-fihez sorolja), alternatív történelmi (adott esetben ki lehet venni a fantasyból), cyber fantasy (állítólag ilyen is van, és ez teljesen fantasy, de én még nem láttam könyvet, amire tiszta szívvel rámondták volna).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!