Közvéleményt kutatok. Mi visz rá arra, hogy megvegyél egy könyvet?
Az addig oké, hogy megfog a borítója, vagy a címe, ezért leveszed a polcról... De mi motivál arra, hogy betedd a kosaradba, és kifizesd? Bármilyen válasz jó ide, bármit írhatsz, akár azt is, hogy "A kedvenc szerzőm könyve, és az összes művét megveszem." Akármit! :)
Jópár válasz után azt is elárulom, miért érdekel, de még nem, mert nem akarlak Titeket befolyásolni. :)
Ha valaki inkább könyvtárba jár, akkor ő is írja le, hogy mi alapján kölcsönzi ki a könyvet!
A válaszokat előre is köszi!
Nekem való kérdés! :D
Miért veszek meg egy könyvet?
1. Az esetek többségében nézelődni és olvasgatni járok be egy könyvesboltba. Számít a borító is, vagy, ha már olvastam, hallottam az adott könyvről. Belelapozok, öt oldalt az elejéből elolvasok, így egyből tudom, hogy beleszerettem-e vagy nem. Számít az ár is, mert 3999-ért nem fogok megvenni egy kétszáz oldalas könyvet, inkább keresek egy másikat kevesebbért. Ha van valamilyen kedvezmény, mondjuk három kettő áráért, akkor összeválogatok hármat, ami tetszik. Ja, igen, a kedvenc írós dolog. A kedvenc íróim könyveit valóban megveszem, ha tehetem.
2. Antikvárium. Itt ugye jobb esetben 80-90%-os kedvezmény is lehet, főleg, ha régi könyvről van szó. Pöttyös könyv esetén a borító nem sokat dob, viszont elolvasom a hátulján, miről is szól a történet. És ha tetszik, akkor viszem.
3. Könyvtár. Gyermekkönyvtár főleg, azokat a nemrégiben megjelent ifjúsági és gyerekregényeket hozom ki, amire nincs pénzem. Korábban régieket is kihoztam, de azokat már olvastam, és manapság elég sok trilógia, pentagológia jelenik meg. A baj csak akkor van, amikor a könyvtár nem veszi meg a legújabb kötetét a sorozatnak - akkor kénytelen vagyok a boltban olvasni.
4. Könyvtár - II. Olyan könyveket is kiszoktam hozni, amit soha nem vennék meg, de ha már ott van, akkor teszek egy próbát.
Vagy már hallottam róla és érdekel.
Vagy olvasva a hátulját, érdekesnek tartom. Persze a szemem a borító és a cím miatt akad meg rajta, de ez még nem elég a megvételhez. Általában bele is szoktam olvasni az elejébe.
szépirodalomnál
1. Hallottam róla és nagyon érdekel, sejtem, hogy tetszeni is fog.
2. Egy általam nagyon kedvelt író írta
tudományos-ismeretterjesztő műveknél:
1. nagyon érdekel a téma
2. kötelező elolvasnom és a könyvtárban nincs meg, vagy nem tudnám időben kikölcsönözni, mert már megelőztek
3. alapmű, fontos, hogy otthon is meglegyen, mert sokszor van rá szükség.
A szépirodalomnál a könyv borítója annyiban befolyásol, hogyha a címe sem fog meg annyira + a borító számomra visszataszító (pl. babarózsaszín alapon valami minta), akkor nem nagy rá az esély, hogy megfordítsam és megnézzem a hátulján, hogy miről szól. A szakomba vágó könyveknél meg nem érdekel a borító.
Na, köszi az eddigi válaszokat :)
Mivel nem kommentelnek 10 percenként, így elárulom, mire gondoltam.
Grafikusnak tanulok, és folyton-folyvást vernek belénk olyan dolgokat, amire az égvilágon semmi szükség.
A féléves feladatunk az volt, hogy egy könyvet kellett megszerkesztenünk. A drága prof bácsi meg olyan dolgokon van kiakadva, hogy "nem szép", ha sor végén A betűvel kezdődő montatot kezdünk, ha a sorok végén egymás után háromnál több az elválasztás, ha sok a fattyúsor (olyan sor, aminek a végén 2-3 szó átnyúlik a következő sorba), ha "times new roman" vagy "arial" betűtípust használunk. Én meg hiába tépem a számat, hogy az emberek nem ezek alapján fogják megvenni a könyveket, NEM HISZI EL! O___O
Hát így azért már némiképp más a dolog... Persze, hogy nem ezek az elsődleges szempontok, de egy igényes szakember ad arra, hogy milyen munka kerül ki a kezei közül. Meg attól, hogy nem a borító kinézete a legfőbb szempont, egy igényesen megtervezett borítójú könyvet jobb érzéssel veszek a kezembe. Van olyan könyvem, amit csak a hátoldalával felfelé teszek le az asztalra, mert az első borítója annyira ronda, hogy nem szeretek ránézni.
Egy példa arra, amit szívesen veszek kézbe:
Havancsák Gyula amúgy is a kedvenc grafikusom, szívesen előveszem ezt a könyvet csak úgy a polcról, és nézem meg a könyv borítóján a képet.
Ez pedig egy negatív példa:
(Ezt még 8 éve vettem, mert érdekelt, milyen könyvet írt Paksi Endre)
A harmadik válaszoló voltam.
"Grafikusnak tanulok, és folyton-folyvást vernek belénk olyan dolgokat, amire az égvilágon semmi szükség." Ezzel tökéletesen egyet értek. Bár szerintem hasznos a tipográfia, meg a kiadványszerkesztés, de akkor már, könyörgöm! azt is tanítsák meg, hogyan tudod eladni a munkáidat, nem?
Első válaszoló voltam (szintén zenész)
az életben sok mindent meg kell tanulni amire később semmi szükséged se lesz
én személy szerint azért veszek meg egy könyvet mert
1., szeretem a szerzőjét
2., ajánlották olyan ismerőseim akikkel kb közös az ízlésünk
bár kitudja.. lehet hogy vannak olyan emberek akik csak az olyan könyveket veszik meg amin minden tökéletes XD
ha "dúskálok" a pénzben (hát, ilyen nem nagyon van:D), akkor elég, ha valami nagyon figyelemfelkeltő a cím/tartalom, vagy mindkettő. Egy jó borító hab a tortán:))
Amúgy sokszor van olyan, hogy mondjuk könyvblogokat olvasok, és ott nézem meg, mit írnak egy-egy könyvről. Vagy ismerősök ajánlanak, vagy neten látok egy jó könyvet, és megpróbálok véleményeket keresni róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!