Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogy lehet olyan novellákat...

Hogy lehet olyan novellákat feladni 16-17 éves gyerekeknek, mint a "kis Emma", vagy az "Anyagyilkosság"?

Figyelt kérdés
Tizenegyedikes osztályba ez van feladva, tanárnő kérte, hogy olvassuk el. Jóformán dogát irat belőle holnap. Könyörgöm, miért pont ezeket? Hiszen mindenki arra nevel minket, hogy ne váljunk rossz emberekké, erre itt vannak ezek: állatkínzás, gyerekek felakasztanak egy gyereket csupán heccből. Anyu is azt mondta, h. h. lehet ilyet feladni, feláll a hátán a szőr. Egyébként is: hogy lehetettet egyáltalán elismerni Csáth Gézát írónak?
2010. dec. 16. 20:24
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Óh, ezer bocsánat, hogy első látásra nem a lélektani részeken akadt meg a szemem, hanem sokkal inkább az adott alapon. És már leírtam a mondanivalómat egy hsz-el arrébb, olvass vissza!

Ami pedig ezt illeti: Nagyjából a most nagyonmenő mesefilmekben is ezek vannak, amit a japánok felnőtt 18+os filmnek gyártanak, mi átszinkornizáljuk, és mehet is, nézheti a gyerek.

A nagyjából most nagyon menő mesefilmeket rühellem, egyenesen gyűlölöm őket, inkább a régi gyerekekét nézem. Plusz jobban érdekelnek a történelmi drámák, megszállottan keresem őket. Azt hiszem nem minden gyerek egyforma. És ez az, amit nem tudott Csáth se. Hogy vannak olyanok, akiken nem fog az Ördög csábítása és nem esnek "bűnbe". Ritka madár az ilyen, és lehet, hogy ezért nem értettem én se egyet az alkotásával. Ő is az olyan emberek közé tartozott, akik az életben csak a negatívumot látták meg, ahogyan mindenki más s nem tudják elhinni, hogy valahol a hatalmas kör szélén ott nyújtja kezét pér férfi és nő, akik merőben különbözőek a többitől.

2010. dec. 17. 19:35
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Én is olvastam mindkét művet, és elismerem, hogy Csáth Géza nagyon jól ír, ilyen szempontból elismerésem neki.

De én sem tartom jó ötletnek ez betenni 16-17 évesek könyvébe. Pedig nem vagyok galamblelkű, igen, sok ennél durvább dolgot is láthat az ember a tévében, mégis: engem megrázott.

Nyilván én vagyok túl érzékeny, rendben. De akkor ne erőltessék rám és a hozzám hasonlókra ezeket a novellákat. Akit érdekel, az úgyis utána fog keresni, úgyis el fogja olvasni, de hadd ne legyen már kötelező egy ilyen témájú művet elolvasnom, ha egyszer rosszul érzem magam tőle.

És ez nem tininyávogás, azóta már eltelt pár év, de még most sem szívesen gondolok vissza a történetre, mert nyomot hagyott bennem a Csáth-novellákban megjelenő gyűlölet és kínzás.

Biztos bennünk, gyenge lelkűekben van a hiba, de ezen nem tudunk javítani, csak nekünk szar, ha el kell olvasnunk egy ilyen novellát.

2010. dec. 18. 13:57
 13/18 szamóca. ***** válasza:
0%

igen tudjuk kedves kérdező, mindig az épp jelenlévő a kivétel.

te is az vagy

egy probléma van...ez senkit nem érdekel. Csáth Géza hidd el nagyon jól tudta hogy van kivétel. és micsoda mű lenne ebből: szegény kisgyermek rossz sorsú csalűdban, éssss semmi nem történik. köszönjük a figyelmet.

Attól hogy te gyűlölöd ezeket a filmeket még ezen nő fel a következő generáció, és csak ismétlem önmagam: senkit nem érdekel. Azt akartam ezzel kifejezni, hogy ha ők ezen nőnek fel, nem megbotránkoztató számukra ilyet olvasni, mi több, nem megbotránkoztató hogy egy ilyen laza kis sztori bent van az irodalomban, mikor ilyeneken nőttek fel a gyerekek.

az hogy te mennyire rajongassz a történelemért már többször feljött, csak nem értem mi köze a témához... de biztos én is olyan buta vagyok mint szegény Csáth Géza, akinek fogalma sem volt róla hogy léteznek kivételek... XD

egyébként megnyugtatlak, nem azért nem tetszik neked a két novella mert te olyan ékes ritka madár vagy. egyszerűen más az érdeklődési köröd. Én is világéletemben utáltam pl Petőfit. ettől még sokra vitte, és értékeset alkotott.

egyszerűen fogd fel, hogy nem minden rossz ami neked nem tetszik, és kész. egyébként a problémám ott van hogy te már nem az elvet támadod, hanem az írót rádásul olyan pontról ami nem állja meg a helyét:D

2010. dec. 18. 14:17
 14/18 szamóca. ***** válasza:

13:57-es válasza teljesen oké, csak hogy lásd hogy én sem önmagában azt védem hogy kötelezőolvasmány.

alapvetően oké hogy nem mindenki bírja, és ezt tiszteletben kell tartani. bár szerintem elenyésző az aki ezen a mai világban megbotránkozik, tiszteletben tartom, oké.

De kifejezni azt hogy Csáth valójában egy idióta volt aki csak az élet rossz oldalát látta, azért mert két novellája is pesszimista hanvételű...

egyébként nem baj ám ha nem a lélektani részt láttad meg benne elsőre, csak ugye arról szólna végülis, szóval akkor tehát mégsem érted....

2010. dec. 18. 14:22
 15/18 anonim ***** válasza:

üdv, már egyszer írtam.

Szerintem felesleges ezen így felháborodni drága kérdező, és társai:)

Én például utáltam az Antigonét. Meg például az Odüsszeiát. Egyáltalán nem értem, miért kötelező ezeket elolvasnia egy 14-15 éves gyereknek. Anno mégis elolvastam mindkettőt, ráadásul az Antigonéból(annak ellenére, hogy utáltam és nem láttam értelmét(amúgy ha már itt tartunk, az is elég "durva" 15 éveseknek)) írtam egy 3 oldalas kitűnő érvelő esszét. Akik pedig szintén utálták a művet, és folyamatosan csak a szájukat jártatták, hogy "márpedig ez hülyeség, engem nem érdekel, sz*rok rá" stb., írtak egy 2-es dolgozatot belőle, amivel hazavágták a félévijüket, ráadásul (már bocs a kifejezésért) senki le se sz*rta a véleményüket.

Csáth Gézát mi is 2 hete vettük. A fél osztály sikítófrászt, kapott, ezen csak mosolyogtam. Én kb. végig alszom az egész évet irodalmon(és nem azért, mert sivár a lelkivilágom, vagy mert tapló vagyok, és utálom a művészetet. Csak utálom elemezni amit olvasok:), de most végre vettünk valami mást, ami elüt a többitől. És tényleg ne mondd azt, hogy ilyet akárki tud írni. Ettől függetlenül nyilván zakkant volt a bácsi, elég ha elolvasod a wikipédiás bejegyzést:) De ugyanakkor olvass bele ebbe: [link] teljesen intelligens volt. Csak beteg. Mennyi "őrült", drogos színész-énekes van manapság is, akiket szeretünk. Ha 10 év múlva meghallod, hogy a jelenleg kedvenc énekesed öngyilkos lett, mert a drog miatt K.O lett, rá is azt fogod mondani, hogy tehetségtelen volt, csak ezért?

Remélem érted, mire gondolok, szóval ne mossuk össze a kettőt.

Amúgy egy érdekesség az íróról, amit az ofőnk mondott:

Ő egy nagyon is finom lelkületű ember volt hajdanán. Csak amikor a fronton kellett dolgoznia(mint orvos), nem bírta épp ésszel a munkát. A sérült katonák végtagjait érzéstelenítő nélkül amputálni, sokszor átsegíteni őket a túlvilágra, stb. Ezért kezdett morfiumozni, mert máshogy nem bírta elviselni idegekkel.

Neked nem a kedvenced, én ezt elfogadom. Én viszont azóta elolvastam több művét is, és nagyon érdekesnek találom. Mint írtad is, te például egy finomabb lelkületű, humán beállítottságú ember vagy, akit a művészetek és a humán tantárgyak érdekelnek. És ezzel nincs is baj. Egyszer elolvastad ezt a novellát, megjegyezted, ki ez a Csáth Géza, és ennyi. Nem kell vele többet foglalkoznod. Mint nekem Szophoklésszel:)

Én viszont megszerettem, érdekelnek az ilyen művek, amelyek át vannak szőve ilyen pszichológiai dolgokkal, és a pszichoanalízisről is sokat olvastam már. Igaz, valóban nem vagyok ilyen érzékeny lelkületű, sajnos az életben elég kemény dolgokon kellett keresztül mennem.

Ezért is készülök én sebésznek, veled pedig 10-20 év múlva nyilván egy galériában vagy mondjuk egy múzeumban fogok összefutni, mint idegenvezetővel:))

18/L

De

2010. dec. 18. 21:53
 16/18 A kérdező kommentje:
Azt én is tudom, hogy begyógyszerezte magát, lehet ezeknek a hatására írta műveit. Kicsit drasztikus volt ez a hét, mindenféle téma szóba került Csáth műveitől kezdve Auschwitz-ig (nem tudom, hogyan kell leírni) és hát... A pumpa nálunk is felment mindenkiben, de azért tényleg túl lehetett élni bár nem hiszem, hogy többször elolvasom, csupán a doga előtt még egyszer. Az írásmódja előtt nem mondom, hogy fejet hajtok, de elismerem, hogy jól írt az ő idejében. A kis Emma pl. tökéletesen volt megfogalmazva, mondom, inkább a mondanivalója volt durvább számunkra.
2010. dec. 19. 11:53
 17/18 anonim ***** válasza:

Csáth Géza a legnagyobb zseni volt a magyar irodalomban, csak sajnos tönkre tette az életét. Ha nem hal meg 32 évesen, akkor nagyobb életműve lehetett volna, mint a "legnagyobb magyar íróknak".

Nem mellesleg, kitűnő orvos illetve idegorvos volt. És kiváló zenekritikus.

2012. jún. 16. 03:31
 18/18 anonim ***** válasza:

Imádom Csáthot. A kedvenc íróm.

14l

2014. jan. 17. 14:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!