Hogyan kezdenének neki egy ilyen könyvnek?
Ezt a könyvet mai szemmel, mai történésekkel, felfogással írnám meg, fantasy-val keverve. Főszerepben egy sárkánylány lenne, aki a mai társadalom része lenne, emberi alakban próbálna egy sárkánysíp nevű ősi tárgyat megtalálni, hogy a sárkányok örök nyugalomra tudjanak térni, ezzel úgymond megakadályozná a Föld szó szerinti összeomlását. ( természeti katasztrófák formájában a Sárkányok ereje fokozatosan pusztítaná a földet, rontaná az emberi lelkeket, mik valljuk be, amúgy is embertelen néhányunknál.)
Tudnátok nekem ötleteket adni, mivel tudnám ezt megvalósítani, hogy érthető, érdekes legyen?
Egyáltalán megérné időt fektetni bele? Hobbi szinten írok, semmi komoly, de ezt szeretném megvalósítani.
Az első aranyszabály, amit mindenkinek javasolok: Ha nincs ötleted ne írj! A másik pedig: Elsőként magadnak írj, ne az olvasók miatt.
Amit a te esetedben tudnék mondani, hogy elsőként kezdj el vázlatozni, mert nagyon sokat fog segíteni. Kitalálni a karaktereket, a helyszíneket, a sztori előzményt, a cselekmény főbb pontjait, vagyis szinte mindent, ami fontos az alaphoz. És aztán kezdj írni.
Láttam a wattpad hashtaget, és gondolom online szeretnéd majd publikálni, szóval mindenképp nézz utána a helyesírásnak párbeszéd alkotásnak. (Lentebb hagyok egy linket, amit én is használtam az elején.) És sajnos az olvasók nem fognak jönni, hanem neked kell menni az olvasókhoz; lefordítva: kell hirdetned a sztoridat különböző felületen, ha szeretnél olvasókat. Persze, ha szerencséd van, akkor jöhetnek marketing nélkül is, bár most nagyon uborka szezon van a felületen.
Sok sikert!
Ha kifejezetten a kezdés érdekel, pár tipp:
1) kitekintés vagy prológus.
A sípról lehet írni egy ilyen ősi legenda szerű szöveget prológusnak. Szerintem egész jó kezdés tud lenni, szépen elhelyezi a történet fókuszát.
2) in medias res kezdés.
Klasszikus, és sok lehetőséget kínál főszereplő bemutatására, későbbi visszaemlékezésekre.
3) kezdés a legelején.
Akkor nyerő, ha jól meghatározható egy kezdőpontja a történetnek. Fantasyban gyakran elsütik, ha a főhős nem tud a saját erejéről/származásáról, és a kezdőpont a reveláció.
Mindez persze csak akkor tud működni, ha a történetnek amúgy van egy váza, amire a kezdés után az egészet fel tudod fűzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!