Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Miért van ez az e-bookokkal?

Katona Dius kérdése:

Miért van ez az e-bookokkal?

Figyelt kérdés

Két kérdésem van, de mivel a téma ugyanaz, így egybe vonom. A kérdés puszta értetlenségből van, mert egyszerűen nem értem.

1. Ha egy könyvet kiadnak nyomtatott formában, akkor miért nem adják ki e-bookként is? (Itt arra gondolok, amelyekből nem készül e-book.) Nincs nyomtatási díj, papír költség. Ha elfogy a kinyomtatott példányszám, akkor is meg lehet venni mondjuk 10év múlva is, nem kell lekalózkodni. Sokszor járok úgy, hogy olvasnék egy könyvet, de megvenni nem lehet, már nem gyártják, kéz alól gyakran horribilis áron lehetne megvenni. Ilyen esetben még az e-bookkal is kiegyeznék, de arra sincs lehetőség sokszor.

2. Mi az oka, hogy az e-book alig vagy egyáltalán nem olcsóbb, mint a nyomtatott könyv? Elvégre nem kell kinyomtatni, nem fogy se a papir, se a tinta. Pont tegnap láttam, a címre már nem emlékszem, de a nyomtatott könyv került mondjuk 4700ba, az e-bookja meg 4500ba. Nem gondolnám, hogy 200 forintbe van a kinyomtatása egy könyvnek.

De lehet rosszul gondolom.

szept. 17. 13:24
1 2
 11/15 b1812567 ***** válasza:
75%

5% vs 27% áfa.

A papírt eladják mondjuk 2000 példányban, az e-könyvet meg 20 példányban. Nagyon jó esetben 100 példányban.

A nyomdába kerülés előtti előállítási költség, meg a rá jutó rezsi költség ezen a 2100 példányon oszlik el. Igen, az e-könyvet is hozzászámolhatod, hiszen a szerkesztés, fordítás, korrektúra, stb. ott is megvan.

Ráadásul az e-könyvre külön fizetett jogdíjnak is azon a max. 200 példányon kellene visszajönnie.

(Maga a nyomdaköltség egyébként 4-600 Ft körül van.)

szept. 19. 10:06
 12/15 anonim ***** válasza:

Sokan túlbecsülik a fizikai könyvek gyártási költségeit. Egy nyomdai ív (16 oldal) gyártási költsége nagy példányszámban pár forint. Modern eszközökkel a kötészet sem igazán drága, logisztikai költségei pedig az ebooknak is vannak bőven.

A kulcs 3 összetevős:

1) az ebook nem minősül kulturális terméknek, magas az áfája, ezért drágán kell adni, hogy megérje, de annyiért nem veszik meg.

2) tolvaj népség vagyunk, gondoskodott róla az elmúlt 100 év. Ha létezik ebook, akkor biztosan többen töltik le, mint hogy fizessenek érte. Így még inkább csak drágán éri meg kiadni elektronikus formában, vagy még úgy sem.

3) még mindig sokkal jobban szeretünk papíron olvasni, az ebook nem fogy annyira, hogy megérős legyen mindent kiadni elektronikusan is.

szept. 21. 14:24
 13/15 anonim ***** válasza:

12.! Bocsi, nem vagyok tévedhetetlen, de 1976 óta dolgozom ezen a vonalon.

Ami fix, az az előkészítés. Az ugyanannyiba kerül egy példány és 30 millió példány esetén is.

De azt jó tudni, hogy a még a hagyományos (nem digitális) nyomtatásnál is van fix kiadás. A legkorszerűbb technológiával felszerelt nyomdagépeken ez nyilván kisebb (pl. amikor a pdf tartalma alapján a festékterhelés önműködően beáll, digitális előkészítésnél a passzerrel sem kell foglalkozni, a gépindulásig eljutni rövidebb idő, kisebb költség. De sok olyan nyomda van még, ahol 20-40 éves gépek vannak csak, és bizony a beigazítás akár két óra is lehet, és ehhez akár kétszáz ív is elmegy. Gépmester tehetségétől is függ, meg a gép állapotától is.

Amikor kezdtem a pályát, akkor a Rádió Újság, Nők Lapja félmillió feletti példányszámban készült. És a könyvek is több tízezer darabra rúgtak.

Volt remittenda, meg a szoci időkben mindegy is volt, de azért sok elment.

Ma ha egy könyvet el tudsz adni 300-500 példányban, az boldogság.

Nem átkozom a könyvesboltokat, de a bolti ár felét minimum viszik, és semmit nem tesznek annak érdekében, hogy az emberek megvegyék a művedet.

szept. 21. 14:43
 14/15 anonim ***** válasza:

Szerintem ugyan arról beszélünk. Én arra koncentráltam, hogy a kérdezőnél és több válaszban is megjelenik a "de hát ki sem kell nyomtatni, miért nem olcsóbb az ebook" gondolat. Én erre írtam, hogy maga a nyomás és a kötés nem igazán nagy költség, szóval ez önmagában egyáltalán nem indokolja hogy olcsóbb legyen az ebook.

Tökéletesen igazad van a többi költséget és az eszközparkot illetően.

szept. 21. 15:08
 15/15 anonim ***** válasza:

Egy 300 példányban megjelenő regény esetén a bolti árnak kb. a fele a nyomtatás.

De az e-könyveket forgalmazó webáruházak sem úgy működnek, hogy egy darab. 2 Mb-os könyv X forint. Számít az eladott példányszám is.

szept. 21. 15:13
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!