Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Miért van ez az e-bookokkal?

Katona Dius kérdése:

Miért van ez az e-bookokkal?

Figyelt kérdés

Két kérdésem van, de mivel a téma ugyanaz, így egybe vonom. A kérdés puszta értetlenségből van, mert egyszerűen nem értem.

1. Ha egy könyvet kiadnak nyomtatott formában, akkor miért nem adják ki e-bookként is? (Itt arra gondolok, amelyekből nem készül e-book.) Nincs nyomtatási díj, papír költség. Ha elfogy a kinyomtatott példányszám, akkor is meg lehet venni mondjuk 10év múlva is, nem kell lekalózkodni. Sokszor járok úgy, hogy olvasnék egy könyvet, de megvenni nem lehet, már nem gyártják, kéz alól gyakran horribilis áron lehetne megvenni. Ilyen esetben még az e-bookkal is kiegyeznék, de arra sincs lehetőség sokszor.

2. Mi az oka, hogy az e-book alig vagy egyáltalán nem olcsóbb, mint a nyomtatott könyv? Elvégre nem kell kinyomtatni, nem fogy se a papir, se a tinta. Pont tegnap láttam, a címre már nem emlékszem, de a nyomtatott könyv került mondjuk 4700ba, az e-bookja meg 4500ba. Nem gondolnám, hogy 200 forintbe van a kinyomtatása egy könyvnek.

De lehet rosszul gondolom.

szept. 17. 13:24
1 2
 1/15 Kedves Vezető ***** válasza:
33%

A keményvonalas olvasók mindig is jobban fogják szeretni a kézzel fogható könyveket, a könyv illatát, stb.

1:

Amit nem adnak ki e-book ban, arra ott a pdf másolat, pl.

2, Ezt viszont Én sem értem, hiszen pl Ps re a Ps Store ban azért jóval olcsóbbak a játékok egy idő után.

Megjelenéskor ugyan annyi , mint a fizikai cím. De ott legalább lemegy az ára, e-könyvnek nem nagyon.

Gondolom megtehetik, és ha annyiért is elviszik, nem adják olcsóbban.

Mert azért van egy erős Kindle e-book tábor is.

szept. 17. 13:32
 2/15 A kérdező kommentje:

Kedves Vezető az 1. ponthoz csak annyit, hogy igen, ha nincs meg, akkor vadászom én is a pdf másolatot, de gyakran még az sem található meg sehol. Benne vagyok sok pdfes fb csoportban, ahol kb végtelen mennyiségű pdf van feltöltve, és sokszor még úgy sem találom.

És közben felmerült még egy kérdés, amit szintén nem értek: ha elkezdenek egy sorozatot és elkészül belőle pár rész magyarul (de pl angulul ki van már adva mondjuk 7 kötet) és van egy másik sorozat, ami az előbb említett sorozatra épül, és azt is elkezdik kiadni. Akkor miért nem adják ki először az első sorozat összes részét magyarul és után kezdenék el a következőt, ami az elsőre épül? Most jártam így Jennifer L. Armentrout írónővel. Ki van adva az egyik sorozata 3 résszel, jövő hónapban adják ki a 4. részt. De a másik sorozat első részét is kiadták, ami az elsőre épül. Aki nem nagy angol tudó (pl én) és az adott maradék 3 kötet még rajongói fordításban sem elérhető, mit kezdjen azzal az egy kötettel az új sorozatból? Merthogy elolvasni, megvenni nem sok értelme van, mert ugye 3 kötetnyi történet, infó még hiányzik, hogy értelmezhető legyen .

szept. 17. 13:46
 3/15 Kedves Vezető ***** válasza:
100%
Jogosak a kérdéseid.
szept. 17. 13:51
 4/15 anonim ***** válasza:
94%
2: Az ebook áfája 27%, míg a nyomtatott könyvé 5%
szept. 17. 14:01
 5/15 anonim ***** válasza:
85%

1.

Nem tudok konkrét számokat, de nem hiszem, hogy az e-booknak olyan nagy piaca lenne (legalábbis Magyarországon) hogy megérje azzal is foglalkozni. Meg ugye ha kapásból kiadják e-bookban, akkor azonnal fent van torrenten, így inkább csak csökkenti a fizikai könyv eladást is. Ha csak papír alapon jelenik meg, akkor azzal azért kell dolgozni, hogy valaki házilag normális e-bookot készítsen belőle, persze sokan megelégednek a gagyi szkennelt pdffel is, de így van némi előnye a legális eladásnak.

2.

Hiszed vagy sem, de egy könyv nyomdai költsége tényleg kb. a legkevesebb. Eleve a könyv borítóárának kb. 30 %-a a kereskedőé, aztán ott az áfa is, ami a papír könyvön 5 %, e-book esetén viszont továbbra is 27 %. De az e-bookok költségei között ugyanúgy ott a fordítás, lektorálás, szerkesztés díja, meg a kiadónak is kell némi haszon ugye.

szept. 17. 14:03
 6/15 A kérdező kommentje:

Értelek 5-ös és az áfa eltérésbe nem is gondoltam bele, igazad van.

De a fordítás, szerkesztés, lektorálás amúgy is költség, mert a fizikai könyvnél is meg kell csinálni.

szept. 17. 14:12
 7/15 anonim ***** válasza:
83%
Természetesen, éppen ezért épül bele mindkettő árába, ja és a szerző díját nem is említettem.
szept. 17. 14:45
 8/15 anonim ***** válasza:
90%

Az edó, amit említettek egy dolog, nem nem ez az elsődleges ok.

Sokkal inkább a csekély érdeklődés. Az emberek jobban szeretnek a papírból készült könyvet olvasni. Ha csak Gutenbergtől számoljuk, akkor is több évszázad, a digitális világ jóformán csak 1-2 évtized ezen a téren.

Egy könyv árában van egy fix költség. A tördelő, korrektor, lektor munkája nem függ a példányszámtól. Ha egyetlen darab készül, akkor arra terhelődik rá mind. Egymillió példány esetén egymilliomod része jut egy könyvre. Ez a digitális kiadásra is igaz. Másik tétel a nyomtatás, a harmadik a terjesztés. Ma a magyar könyvesboltok az eladási ár 50-60 százalékára tartanak igényt. Ezek több kérdést is felvetnek.

Az e-book előnye, nem kell tördelni, csak korrigálni, lektorálni. Nem kell nyomtatni. De akkor mi a hátránya?

Tárolni és értékesíteni ugyanúgy kell. Általában nem a kiadók saját rendszerén történik ez, hanem erre szakosodott webes szolgáltatónál.

Nem adják ingyen. És a lophatóság. Egy könyvet le lehet fénymásolni, de drágább, mint megvenni, és egy saláta, nem könyv.

A digitális állománynál meg kell oldani, hogy aki megveszi, saját eszközén tudja olvasni, de legyen módja arra, hogy tovább adja. És ez egy állandó harc.

szept. 17. 14:51
 9/15 anonim ***** válasza:
91%
Az ekönyvre külön kell szerződni a külföldi jogtulajjal, külön jogdíja van, nem csak úgy megy, hogy ok, kiadtam egy könyvet, gyorsan kidobom ekönyvben is.
szept. 17. 16:57
 10/15 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm a válaszokat!
szept. 17. 16:58
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!