Csak engem zavar, ha egy fantasyban van egy több száz/ezer éves lény (főszereplő férfi általában), aztán jön egy halandó (főszereplő nő általában), a férfi meglátja a nőt és rögtön úgy viselkedik, mint valami kiskamasz?
Rengeteg fantasy könyvet olvastam már, ez a kedvencem, és sokszor ábrázolják úgy a romantikus szálat, hogy hihető legyen, de a leggyakrabban mégis úgy van, ahogy fentebb írtam. Lehet én vagyok túl kukacoskodó, elfogadom, de egyszerűen az ilyen tönkre teszi az olvasás élményét. Amolyan: persze, elhiszem, több száz/ezer év és tudja fene mennyi nő után majd hirtelen talál egyet és átmegy szűz kamaszba...
Vagy csak én vagyok ennyire szőrszálhasogató?
Szerintem meg ezek a minőségbeli deficitek nem eredendő részei a romantikus fantasy műfajnak.
Való igaz, vannak fércmunkák, de ezek léteznek más műfajban is.
A romantasy egy női műfaj, és emiatt sokan lenézik, lekicsinylik. Ez szerintem inkább a vélemény forrását írja le, mintsem a műfajt magát.
Ha a kérdező szereti amúgy a romantasyt, miért ne kereshetne jobb írásokat ezen belül, csak mert ez az egy elem nem tetszik?
Ez kb olyan, mintha valaki felvetné, hogy nem szereti a csokitortában a diót, ki mit gondol róla, te meg beugatod, hogy a csokitorta amúgy is sz@r. Nem ez volt a kérdés.
"ezek a minőségbeli deficitek"
De a férfi/természetfeletti lény kora miért számítana minőségbeli deficitnek?
Már több ezer éve léteznek ilyen történetek. A mitológiában is előfordul, amikor egy isteni, teremtő lény beleszeret egy halandóba.
Még az apokrifekben is az angyalok nőkkel hálnak.
Valaki pedig szereti az ilyen modern fantasyt is.
Ennek szerintem nincs sok köze a minőséghez, max ízléshez. Ebben az esetben pedig tényleg mást kéne olvasni. Romantikus fantasyból is van sok, de azért egy vámpíros vagy tündéres esetén joggal lehet feltételezni, hogy egy halhatatlan fog beleszeretni halandóba.
Ez nem ront a minőségén.
Szoktam amúgy más műfajt is olvasni, de mivel azok többnyire realisztikusak (legalábbis az emberek életkorát illetően), kevésbé zavaró.
Fantasynál, mikor olyan lényről van szó, aki jósokéves, ott már jobban zavar az "átgondolatlansága" a dolognak.
És amúgy nem is kötözködök emiatt, biztos van, akinek így jobban tetszik.
Csak egyre kevesebbet találok olyat, ahol (számomra) élvezhető.
Amúgy nem kell nekem, hogy a romantikáról szóljón az egész, szeretem, ha van jó kis kidolgozott történet, azt se bánom, ha a romantikus szál csak minimálisan van benne. Csak amikor úgy van ábrázolva, ahogy korábban írtam, olyankor igen csak elvesz a könyv élvezetéből.
Félreértitek. Nem az a bajom, hogy egy sok éves lény (isten, démon, akármi) beleszeret egy halandóba. Nem EZ a gondom. Sokan nagyon jól megírják, élvezhető.
A gond nálam ott van, vagy legalábbis ami engem zavar, amikor úgy van megírva (és erre mondtam, hogy egyre gyakrabban olvasok ilyet), hogy a több száz/ezer éves lény beleszeret a halandóba, és úgy kezd el viselkedni, mint egy szűz kamasz. Irul-pirul, dadog, stb. Ilyenkor valahogy nehezen hihető, hogy egy sokéves lényről beszélünk, akinek már kb 1000 kapcsolat és nő van a múltjában. Erre értettem, hogy olyan kidolgozatlannak érzem. És egyre gyakrabban találkozom ilyennel, mint olyannal, ahol úgy van megírva, hogy el lehet hinni, ez a karakter tényleg nem egy 16 éves fiú szintjén van.
Tiniknek írják ezeket a könyveket, ezért tiniként is viselkednek a szereplők, és ezért alacsony is a történet színvonala.
Egy sima gimis szerelmi sztorit olvasol, csak épp mágikus lényekkel.
De látom nem mindenkinek klikkel itt, szóval lebutítom kérdező problémáját az ifjúsági könyvek olvasóinak: nem magával a beleszeretéssel van probléma, hanem azzal, hogy a már bőven felnőtt szereplők úgy viselkednek, mint valami 10. osztályos suhanc.
Nem, pont ezt írom, hogy nem minden romantikus fantasy történet pocsék. De még nem is maga a halhatlanság + szerelem a baj.
"De a férfi/természetfeletti lény kora miért számítana minőségbeli deficitnek?"
Nem felétlen a kora, hanem a korkülönbség, illetve a karakterizáció.
Pl az Interjú a vámpírral szerintem érdekesen, átgondolva leírja egy halhatlan és egy halandó viszonyát, pláne a legújabb tévé sorozat. Ott pl tényleg realisztikusan van karakterizálva mindenki, több száz év alatt változik a dinamika, meg a karakterek is, és bizony néha betegesek ezek a viszonyok, ami nincs idealizálva.
Ezért mondom, hogy MINŐSÉGBELI DEFICIT a probléma, nem maga a motívum.
Ezek felnőtt fantasy vagy ya (fiatal felnőtt) fantasy kategóriába esnek?
Mert sok ya könyvnek gyerekes, egyszerű stílusa van, ahol nem bonyolítják túl a karaktereket sem. Én ott találkoztam olyasmivel, hogy felnőttek tiniként viselkednek. De ott eleve ilyen korú lányoknak és fiúknak szánják a sztorit, azt próbálják utánozni, ahogy ők gondolkodhatnak.
Ha már idősebb vagy, esetleg a korodhoz képest érettebb, akkor persze, hogy ez zavarni fog.
Én azt tudom javasolni, hogy mindig nézd meg goodreadsen vagy molyon, hogy pontosan milyen kategóriába esik a könyv. Aztán azt is nézd meg, hogy akik értékelték, azok milyen más könyveket szeretnek vagy utálnak.
Vagy gondold azt, ha normális lenne, akkor nem lenne 1000+ kapcsolata. Általában aki jó party, annak nem kell végigcsinálnia 1000 viszonyt.
Ez az egy, amit az Alkonyatban jól kitaláltak, ott le is írják, hogy nem csak a test de az agy sem fejlődik tovább amikor vámpírrá változnak. azaz lehet hogy Edward százakármennyi éve született, de agyilag mindig csak 17 lesz.
Néhány fantasy könyvben, pl az ACOTAR sorozatban vagy akár az Üvegtrónban az emberekhez képest nagyon idősek a tündérek, de többször említik hogy ők még mindig fiatalnak, némelyik szinte gyereknek számítanak. Nyilván ez egy saját interpretációm, de én az ilyennél úgy veszem, hogy agyilag lassabban fejlődnek (akár testileg is lassabban, ki tudja, nekem csak az rémlik hogy az embereknél öregebb tündéreket hoznak be karakternek). Vagy ez, vagy szimpla plot hole.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!