Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Csak engem zavar, ha egy...

Katona Dius kérdése:

Csak engem zavar, ha egy fantasyban van egy több száz/ezer éves lény (főszereplő férfi általában), aztán jön egy halandó (főszereplő nő általában), a férfi meglátja a nőt és rögtön úgy viselkedik, mint valami kiskamasz?

Figyelt kérdés

Rengeteg fantasy könyvet olvastam már, ez a kedvencem, és sokszor ábrázolják úgy a romantikus szálat, hogy hihető legyen, de a leggyakrabban mégis úgy van, ahogy fentebb írtam. Lehet én vagyok túl kukacoskodó, elfogadom, de egyszerűen az ilyen tönkre teszi az olvasás élményét. Amolyan: persze, elhiszem, több száz/ezer év és tudja fene mennyi nő után majd hirtelen talál egyet és átmegy szűz kamaszba...

Vagy csak én vagyok ennyire szőrszálhasogató?

szept. 10. 23:29
A kérdező szavazást indított:
Igen, csak te. Jó az úgy, ahogy van.
Nem, engem is zavar.
27 szavazat
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
87%
Igen.
szept. 10. 23:41
 2/22 anonim ***** válasza:
91%

Igen, mert ezért fantasy és sokan pont ezért a romantikus fantasy részért olvassák. Tudod, az egész lényege, hogy elrepít egy világba, ami a valóságban nem létezik, olyan szitációka, amik soha nem történnek meg.

A fantasynak elég sok műfaja van és mindegyik egy ilyen igényt elégít ki. Ez az egyik.

Rossz műfajt olvasol és lehet váltanod kéne egy másik fajta fantasyra, ha ez zavar.

Vagy olvass sima fikciót, ahol valós elvárás lehet a realizmus.

szept. 10. 23:43
 3/22 Awatpr0 ***** válasza:
88%
Hát, az Alkonyatban is a több 100 éves Eduárd beleszeret a személyiségtelen, nem túl értelmes Bellába ez elég zavaró és hiteltelen volt. Mondjuk az egy celluloid hulladék. De biztos több 100 ilyen könyv van, ha jól van megírva akkor szerintem nem zavaró.
szept. 11. 00:11
 4/22 A kérdező kommentje:
Ha jól van megírva engem sem zavar. És nem zavar az ilyenekben a romantika. Sokat olvastam, ami jól van megírva és élvezhető. Csak mostanában egyre gyakrabban jön szembe olyan, ahol az van, amit a kérdésben írtam.
szept. 11. 00:33
 5/22 anonim ***** válasza:
59%

3.

Edward utálja azt, hogy vámpír és a képessége, a gondolatolvasás is erre emlékezteti. A legtöbb ember és vámpír gondolatát pedig nem tudja kizárni.

Bella gondolatait viszont nem hallja, amikor a társaságában van, akkor egy kicsit újra embernek érezheti magát.

szept. 11. 00:41
 6/22 anonim ***** válasza:
90%
Engem is zavar az ilyesmi, annyira, hogy nem is tudok már romantikus fantasyket olvasni. Tudom hogy az ilyen könyveknek nem az a lényege hogy valami mélyenszántó, gondolatébresztő karaktertanulmányt adjanak arról, hogy milyen gondolatai és érzelmei lehetnének egy ezer éves lénynek, de még igy is gagyi és klisé a többség.
szept. 11. 02:36
 7/22 Hintalow ***** válasza:
71%

Mièrt hogy viselkedik ès gondolkozik egy többszáz/több ezer èves èrtelmes lèny?

Mivel senki nem tudja, ìgy nehèz belekèpzelni magunkat a helyèbe.

Lehet, hogy teljesen apatikus, nem is èrdekli az "igazi" szerelem, mivel megèlte már jóparszor, aztán úgy is meghalnak, ès már csak szexuális tárgynak tekinti a másik felet.

Vagy lehet teljesen infantilis, hiszen az a valóságban is megfigyelhető, hogy az idős emberek fejben sokszor egyre inkább gyerekesek, ezt sokszorozd meg èletkorban, ès siman kapsz olyasvalakit, akit már abszolút nem èrdekelnek a társadalmi konvenciók, egyszerűen megèli az èrzèseket, gátak vagy komolyabb mögöttes gondolatok nèlkül.

Mindkettő valid nem? 😀

szept. 11. 08:12
 8/22 anonim ***** válasza:
86%

Valaki csinált már ilyen felmérést, hogy mi az a kor, ami creepy érzetre, és mi az, amit ezek a romantasy regények írnak mint korkülönbség.

Mert ugye ha a halhatlan tünde úr 53 éves, és a csaj 18, az baromi gusztustalan és a legtöbb olvasónál kiverné a biztosítékot.

Ha a pasi 153 éves, a csaj 18, az már fantasy mert a humán élettertalmon túl van, ergó "nem számít". Az emberek fejében nem mint igazi lehetséges partner van, hanem egy ilyen absztrakt maszlag, ami pont attól vonzó, hogy a valóságban úgyse toppan be.

Ez meg életkori sajátosság, vagy sztárokról, vagy elképzelt partnerekről álmodozni, anélkül, hogy tétje lenne.

Mondjuk ezeknél a romantasy regényeknél, amik sokszor YA-k is, az életkorok furák amúgy is.

Papíron sok esetben mindenki 15-18 éves, de kompetenciára, életmódra kb 25-30 körül vannak.

Egész egyszerűen azért, mert tininek lenni ilyen szempontból pocsék, viszont kevés szabad döntést hozhatsz az életedről, nincs saját pénzed és a szülők mondják meg hova mehetsz, mit csinálj stb.

A végzet ereklyéi esetén pl az összes tini nem csak hogy dolgozik, de egy életveszélyes fizikai munkát, amitől ráadásul hullanak is a felnőtt karakterek mint a legyek.

Úgy kentek szórakozni 16 évesen, csomó felnőtt közé, hogy senkinek a szeme se rebbent.

Volt egy pont benne, ahol az egyik 15 éves srác a pultnál ivott, mert az írónő végképp feladta, és úgy van vele, hogy áhh, tudjátok mit, nem érdekes hogy nem vagy 21, ami itt a legális korhatár.

A legtöbb YA esetén ha a karakterek életkorát egy jó tíz évvel megtoldanák, realisztikusabb lenne.

Szerintem a kiadók úgy vannak vele, hogy ha valaki nem akar szexjelenetet írni, akkor úgy igazítják, hogy a tini piacnak tetsszen a könyv.

szept. 11. 08:28
 9/22 anonim ***** válasza:
72%

Szerintem egyszerűen másik alműfajt kéne olvasnod.

Soha nem találkoztam a leírt jelenséggel, pedig elég sok fantasyt olvastam már.

szept. 11. 11:15
 10/22 A kérdező kommentje:

Akkor úgy néz ki, tényleg én lettem túl kukacoskodó :D

Köszi a válaszokat mindenkinek!

Csak egyszerűen olyan nehéz olyat találni mostanában, ami tetszik. Soknál jó lenne a történet, csak a romantikus szállal rontják el (nekem) az élményt. De lehet bepróbálkozok majd más alműfajjal, ahogy 9-es is írta.

szept. 11. 15:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!