Külföldön kik a legnépszerűbb magyar írók?
Aha szóval az az érv hogy másfél évszázaddal ezelőtt le lett fordítva pár műve más nyelvekre is, de manapság az ég világon senki nem ismeri (lásd: a nagyobb külföldi könyves; a moly.hu-hoz hasonló oldalakon a top100ban sincs benne). Az intelligencia úgy csordul ki belőled, mint a Duna vize tavasszal a medréből.
Ennyit én is tudtam, de gondoltam van valami új infótok erről.
Bár #10es te még bizonyíthatsz, idebszhatod azokat a kulcsszavaidat, ha gondolod. De remélem tényleges olvasottsági adatokat tudsz hozni, nem pedig random uborkaszezon cikkeket arról, hogy "who are the most famous hungarian writers???" amit 2 perces wikipedia böngészés után írtak.
#12 De pont ez az hogy nem kaptam... Azt kaptam hogy négy emberöltővel ezelőtt lefordították pár művét külföldön, de ez manapság a semminél is kevesebbet jelent. Goodreadsen pl ténylegesen látjuk hogy mit olvasnak az emberek, márpedig nem Petőfit, szóval azt hittem lesz valami értelmes válasz a kérdésemre. De nem; csak az itt szokásos 0 tudás, + lekezelő hangnem.
Na mindegy, vegyük tárgytalannak a dolgot.
Szabó Magda és őt követi Márai Sándor. Legalábbis eddig az ő könyveiket láttam több ország több könyvesboltjában és több statisztikában (bár szerintem a gyakorlati valóságot a Goodreads valóban jobban reprezentálja) első helyeken állnak. Néhány európai országban (főleg Olaszországban) Molnár Ferenctől a "Pál utcai fiúk" és Szerb Antaltól az "Utas és holdvilág" is rendszeresen fellelhető.
Petőfi korántsem ismert annyira Magyarországon túl, mint azt gondolná az ember. Alapvetően egy költőnek sokkal nehezebb a hazáján kívül hírnevet szereznie, mint egy írónak, hiszen egy verset sokkal macerásabb és körülményesebb lefordítani, mint egy könyvet, illetve kisebb felé az érdeklődés is.
És külföldön mégis hol?
Mert pl nálunk Szlovákiában Petőfi, Ady, Móricz, Jókai elég ismertek.
Japánban meg szerintem azt sem tudják, kik ők.
Az én személyes tapasztalataim elsősorban Olaszországból, Spanyolországból, Skóciából, Angliából és Dániából származnak.
(#14)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!