Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Megtörtént események alapján...

Megtörtént események alapján íródtak Shakespeare művei/drámái?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy nagy és örök klasszikus meg kedvenc meg zseniális elme, de eddig én semmit nem olvastam tőle (pontosabban pár szonettjén és a Rómeó és Júlián kívül), sajnálom. Most szeretném elkezdeni a drámáit, és csak mint gondolat jutott eszembe, hogy esetleg megtörtént események alapján íródtak-e. A vígjátékok gondolom nem, de a királydrámák meg egyebek talán, nem tudom. Nem ismerem az angol történelmet.

júl. 15. 18:26
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

A történelmi drámákban (Coriolanus, Julius Caesar, Antonius és Kleopátra, Macbeth, János király, III. Edward, II. Richárd, IV. Henrik, V. Henrik, VI. Henrik, III. Richárd, VIII. Henrik) többnyire valós nevek és események szerepelnek; de a személyek általában nem így viselkedtek, az események nem pont így történtek meg. A szerző az előbbieket színpadi karakterekké formálta, utóbbiakat pedig sűríti, helyenként átrendezi, átdolgozza, esetleg elhagyja, szintén a dráma érdekeinek megfelelően. A célja nem történelmi leírás volt, hanem az emberi jellem megmutatása.

Úgyhogy történelmet ne a színműveiből tanulj.

Lear és Cymbeline inkább már fél-mondabéli alakokká váltak, bár valós személyek (Leir, Cunobelin) voltak, alakjuk köré mitológia szövődött. Talán Hamlet (Amleth) is élő személy volt, de története megint már legenda.

A többi történet korábbi irodalmi művekből, mesékből, legendákból származik.

júl. 16. 09:04
 2/2 A kérdező kommentje:
Kedves válaszoló! Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszod, sokat segítettél!
júl. 16. 14:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!