Kinek tetszene egy ilyen könyv? Többi lent.
Időutazós könyv, címe még nincs de már megvan az előszó.
Előszó
Üdvözöllek itt a könyvemben olvasó! Szeretném, ha tudnád, hogy miről olvashatsz itt. Ez nem egy szokványos könyv. Ez nem egy lánc, állat vagy csalimese, de még csak nem is egy egyszerű regény, ez itt, amit a kezedben tartasz és épp olvasol egy fantasztikus, csodákkal teli időutazás, amely akár hiszed, akár nem valójában megtörtént. A főszereplőnk egy 13 éves lány, akit Lillának hívnak és nemrég költözött el Budapestről, ahol eddig lakott, Egerbe egy teljesen új és szokatlan városba, ahol egy ismeretlen közeg vár rá mind az iskolában mind pedig hétköznapi téren, boltokban, az utcán, sőt még a házukban is. Pesti barátnőjével, a mindig vidám és tettre kész Annával most már csak telefonon tartja a kapcsolatot, de még így is elválaszthatatlan barátok maradnak örökké. Történetünk pedig pont itt kezdődik. A történelmi dátum: 2023. február 16.
Ez alapján ki olvasná el? (Célközönség 12-16 éves korosztály)
Tyű, de sok gyűlölet van benned, kérdező...!
Az írás nehéz terep, rengeteget kell még fejlődnöd, és ez teljesen oké. Ha tényleg 13 éves vagy, akkor ez a megírt szöveg azért már szép teljesítmény.
Azért van pár jótanácsom:
1. Olvass sokat! Hihetetlen módon fog fejlődni tőle a szóhasználatod, a szókincsed, és észre sem veszed, sokkal jobban tudod majd kifejezni magad.
2. Írj sokat! Nem kell mindent publikálnod Wattpadon (vagy akárhol), csak az a fontos, hogy írj rendszeresen, mert hát gyakorlat teszi a mestert.
3. ...és jelen esetben ez a legfontosabb: az élet velejárója, hogy kapsz kritikát. Ha szeretnél írni később is, és szeretnél fejlődni, nagyon fontos, hogy a kritikákat a helyükön tudd kezelni. Lesz, mikor nem lesz jogos a kritika, amit kapsz, ilyenkor is illik megköszönni, rágódni rajta egy darabig, és végül legfeljebb a kapott tanácsokat figyelmen kívül hagyni. És sok olyan helyzet lesz, ahol bár rosszul esik majd, amit hallasz, érdemes átgondolni, és végül megfogadni. Az viszont így is, úgy is rossz hozzáállás, hogy egy egyébként nem személyeskedő kritikára anyázol itt egy másik kommentelőnek, aki leírta a véleményét.
(+1 tanács: ha jól értem, ez a Subnautica ez egy szerepjátékféleség. Mivel egy más által kitalált világot használsz, érdemes lenne odabiggyeszteni, hogy ez egy Subnautica fanfiction (azaz rajongói irodalom), mert az egyszeri olvasó azt hiheti, hogy ez csak valami mélytengeri történet)
#12 Igen, törölve lett az anyázós válasza a kérdezőnek. Azóta rájöttem mi váltotta ki belőle. Wattpaden írtam neki ezt az építő kritikát, erre ő anyázással reagált. De ha egyszer nem tökéletes a kézirata, akkor nem fogom az egekbe dicsérni.
A kommentem:
Látszik a fejlődés. De ez nem azt jelenti, hogy tökéletes.
Pont olyan az írás stílus, mint az én első pár kéziratomnak. Pocsék. Nálam az volt a probléma forrása, hogy én, mint író tudtam, elképzeltem mindent. De az olvasó nem tudta. Írj le mindent részletesen, ahogy azt elképzeled. De ahogy gyakorin írtam neked privátba (amit azóta se tudok mit kezdtél azokkal a tanácsokkal, mert visszaírni luxus) ne szó szerint. Játssz a szavakkal.
Pl. 1. Kinéztem a fenti zsilip ablakán, és láttam ahogy a hajó orra elkezd lángolni, és a tűz átterjed az egész hajóra.
2. Közelebb léptem az ablakhoz, hogy szemügyre vegyem mi történik. Szikrák pattognak a hajó orron, majd az egész hajó kezd a lángok martalékává válni. E látványtól felhúztam szemöldököm, és legszívesebben segítségért kiáltottam volna, ha lett volna kinek.
Melyik a jobb? 1-es vagy 2-es?
17# Miért nem? Leírtam neki a véleményem. Mivel tényleg olyanok az írásai, mint az én első regényeimnél. És mivel én a sajátomnál rájöttem mi a hiba, leírtam neki, hátha ugyanaz. Meg azt írtam hogy lehetne jobb. Minden építő jellegű amúgy, ha úgy állsz hozzá.
Ami nem építő jellegű az az indoklás nélküli válasz, ami annyit ír hogy: rossz, pocsék, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!