Van különbség az új és a régi kiadások között?
Elkezdtem Agatha Christie könyveket olvasni, eddig csak olyat olvastam, ami az új kiadások közé tartozik. Viszont kaptam ajándékba 1996 és 2000 körüli fordítást/kiadást.
Hülyén hangzik, tudom. De nem merem elkezdeni olvasni ezeket, mert félek, hogy sokkal "régiesebb" a fordítás és lehet csalódnék. Valaki esetleg tudja, hogy egy ilyen régebbi könyv mennyire tér el az új kiadástól? Mert ezeket is láttam 2022/23-as verzióban, és ha azt szoktam meg nyelvezetileg, akkor lehet megvenném azokat és nem a régieket olvasnám el.
Köszönöm a válaszokat előre is!
Kiadás és fordítás nem egészen fedi egymást.
Nagyon sokszor az új hangzás túlzásba esik: az újabb (magyar, angol stb.) fordítások sokszor olyan szöveget adnak a szereplők szájába, amelyek teljesen idegenek.
Két példát még.
Arany Hamletjéről már 1980 környékén azt írták, hogy 40-45%-ban elavult. Ennek ellenére az övé a legjobb fordítás.
Gyergyai Proust-fordítása mérföldekkel veri az újat, de nem teljes.
Joyce Ulysses-ének egyszerűen nincs magyar fordítása (itt is a legújabb a leggyengébb).
Platón standardja a Cooper-féle újabb, de a Jowett-féle is gyönyörű, régisége dacára. (A magyar fordítások gyengék.)
Nagyon sok görög, római, orosz műnek csak az utóbbi 20-50-70 évben készült minőségi angol fordítása.
(Csak azért hozom fel sokszor az angol fordításokat, mert én azokat olvasom. A magyar kicsi piac, kevés fordítóval, gyakran 1-2 fordítás közül válasthatsz, angolul a klasszikusokból 10-50 közötti áll rendelkezésedre.)
Azt hiszed, hogy minden egyes kiadásnál újrafordítanak egy könyvet?
A Gyilkosság az Orient expresszen-t pl ahol írják a fordítót, az mindenhol Katona Tamás. Szerinted ilyen 1-5 évente újra fordíttatják vele?
Meg különben is. A 90-es évek nem voltak olyam messze. A szüleid mennyire beszélnek "régiesen"? Csak mert ők még korábban is tanultak beszélni, mint 1996.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!